Waarom Australië harder zal werken om banden met Indonesië op te bouwen

Waarom Australië harder zal werken om banden met Indonesië op te bouwen

Door Phil Mercer
BBC nieuws

Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldonderschrift, Sari Puspita Dewi arriveerde in december 2021 aan de Universiteit van New South Wales

“Saya cinta Australië!” zegt de Indonesische student Sari Puspita Dewi.

“Ik hou van Australië! Het is mijn droomland om te leven en te studeren.”

De promovendus uit Jakarta heeft een elektrisch enthousiasme voor Australië dat de vaak lauwe economische relatie van het land met haar thuisland Indonesië, zijn gigantische buur in het noorden, logenstraft.

Cultureel verschillend, maar geografisch dichtbij, hebben de twee landen samengewerkt op het gebied van grensbeveiliging en terrorismebestrijding, en delen ze een nervositeit over de opkomst van China, maar de commerciële relatie is ondermaats.

Pre-Covid werd het vakantie-eiland Bali overspoeld met zorgeloze Australiërs, maar een groot deel van de uitgestrekte Indonesische archipel, van Sumatra tot Sulawesi, blijft vaak onopgemerkt.

Paradijs heropend – Bali hoopt dat toeristen terugkeren

Indonesië, ’s werelds grootste moslimnatie met een bevolking van 270 miljoen mensen, komt niet eens in de top tien van de meest lucratieve handelspartners van Australië.

“Het is moeilijk om twee buurlanden te bedenken, elk met een economie van meer dan een biljoen dollar, die zo weinig met elkaar handelen”, zegt Leigh Howard, hoofd van Asialink Business aan de Universiteit van Melbourne.

“De mate waarin internationale investeerders de afgelopen tien jaar echte toezeggingen hebben gedaan in Indonesië – niet alleen China en belangrijke partners zoals Japan en Korea, maar ook Europeanen, Emiraten, Singaporezen en zelfs Canadezen – suggereert sterk dat Australië geen kansen ziet die anderen doen.”

Afbeeldingsbron, Alisha Reading Afbeelding bijschrift, Een sector waar de handel tussen de twee landen vloeit, zijn graangewassen. Indonesië is een belangrijke exportmarkt voor Australische graanboeren

Taal- en culturele barrières hebben de Australische betrokkenheid bij Indonesië belemmerd. Voor ondernemers in Singapore, de Filippijnen en de Stille Oceaan is elders gemakkelijker geplukt.

De complexe banenpuzzel van Australië ontrafelen

“Er gaan meer kleine (Australische) bedrijven naar Fiji dan Indonesië. Ik denk dat Indonesië van oudsher een gesloten markt is”, zegt Tim Harcourt, hoofdeconoom van de University of Technology Sydney. “Over het algemeen lijkt Indonesië een beetje op de Verenigde Staten of Brazilië – ze denken eerst aan de binnenlandse markt in plaats van aan een plaats als, laten we zeggen, Singapore, die heel erg open staat voor handel en investeringen van de wereldeconomieën.

“Indonesië was nog nooit zo’n lage arbeidskostenplaats als China, Vietnam en Bangladesh. In Indonesië draait het allemaal om een ​​grote middenklasse te zijn [that’s fuelling] een binnenlandse economie.”

Maar dat zou allemaal kunnen veranderen als Jennifer Matthews haar zin krijgt.

Ze is de nationale president van de Australia-Indonesia Business Council en evangeliseert over de nieuwe openheid van Indonesië in een reizende roadshow door Australië in samenwerking met het Department of Foreign Affairs and Trade (DFAT).

Het heeft Darwin bezocht in het Northern Territory, dat dichter bij Jakarta (2.700 km) ligt dan bij Canberra (3.100 km), en zal binnenkort naar Sydney gaan om de digitale economie te promoten.

“De tijd is rijp”, zegt ze over het versnellen van de Australische handel met Indonesië om banen te stimuleren in het herstel na de pandemie. “Er is zeker een kans om deze relatie te laten groeien. We kunnen de transformationele verandering die plaatsvindt in Indonesië direct voor onze deur zien.”

Bron afbeelding, Getty Images Bijschrift afbeelding, Australische premier Anthony Albanese bezocht Indonesië kort na zijn verkiezing

In juli 2020 is de Comprehensive Economic Partnership Agreement (IA-CEPA) tussen Indonesië en Australië in werking getreden.

“Volgens sommige schattingen zal Indonesië tegen 2030 de op vier na grootste economie ter wereld zijn, en IA-CEPA zorgt ervoor dat Australië goed gepositioneerd is om de economische samenwerking te verdiepen en te delen in de groei van Indonesië”, zei DFAT. Het pact is bedoeld om tarieven overboord te gooien en tegelijkertijd de handel te stimuleren.

Anthony Albanese, de onlangs gekozen Labour-premier, maakte een reis naar Indonesië binnen een paar weken na het winnen van de verkiezingen op 21 mei.

Het was een ondubbelzinnig statement dat het nieuwe management in Canberra de relatie begeerde en de handel wilde laten bloeien.

Maak kennis met de nieuwe premier van AustraliëHet moment dat Australië verandert

“De weg naar het hart van Jokowi (de populaire naam voor de Indonesische president Joko Widodo) zal zaken en investeringen zijn”, vertelde prof. Dewi Fortuna Anwar van het onderzoekscentrum voor politiek van Jakarta aan de Australian Broadcasting Corp. “De bal ligt bij Australië,” voegde ze eraan toe.

De sleutel ligt bij innovatie en dienstverlening.

Landbouw, hulpbronnen, energie, onderwijs, opleiding en gezondheidszorg zijn allemaal sectoren met potentieel, samen met expertise op het gebied van duurzame energietechnologie.

Het advies van Tim Harcourt is dat Australische bedrijven verder kijken dan de uitgestrekte Indonesische hoofdstad naar vruchtbare grond.

“In West-Java heb ik veel Zuid-Australische, defensie- en landbouwbedrijven ontmoet die het behoorlijk goed hebben gedaan. Yogyakarta, het gaming- en IT-centrum van Midden-Java is een andere kans. Dus beschouw de archipel als een aantal heel verschillende, verschillende markten in plaats van alleen maar in te zoomen op Jakarta.”

Afbeeldingsbron, GrainGrowers Afbeelding bijschrift: “Onze handelsrelatie met Indonesië is volwassen”, zegt boer Brett Hosking

Andere sectoren doen stilletjes hun zaken met de gigantische buur van Australië in het noorden.

“Indonesië is verreweg onze grootste handelspartner als het gaat om de export van Australische tarwe. Het is een redelijk goede relatie op dit moment”, vertelde Brett Hosking, voorzitter van GrainGrowers, een industriegroep, en een boer in Victoria, aan de BBC News-website . “We moeten gevoelig zijn voor de culturele uniciteit van elk land, dus begrijpen dat Indonesië een grotendeels islamitisch land is. Als we de extra inspanning leveren om dat te doen, bouwen we een veel sterkere relatie op.”

De grootste handelspartner van Australië met een aanzienlijke afstand is China. Zijn honger naar hulpbronnen, met name ijzererts, heeft Australië rijk gemaakt, maar de afgelopen jaren zijn geopolitieke spanningen opgedoken. Ook de handel heeft te lijden gehad van beperkingen die zijn opgelegd aan verschillende Australische exporten.

De persoonlijke interactie van Brett Hosking met Indonesische meelfabrieken en regeringsfunctionarissen heeft ertoe bijgedragen dat de banden op goede voet blijven.

“We hebben nog niet zo lang geleden een meningsverschil met China gehad over gerst. Dat heeft een impact gehad op onze markt. Maar meningsverschillen zullen komen en gaan. Ik zou zeggen dat onze handelsrelatie met Indonesië rijp is”, zegt hij.

Bijschrift bij de afbeelding, Sari zegt dat ze graag in Australië zou willen blijven en toch zou willen bijdragen aan Indonesië

Indonesiërs hebben een lange geschiedenis van migratie naar Australië. De superjonge bevolking wil in toenemende mate genieten van het onderwijs en de levensstijl van de multiculturele zuiderbuur.

Met een YouTube-kanaal en volgers op sociale media draagt ​​promovenda Sari Puspita Dewi, die afgelopen december aan de University of New South Wales arriveerde, haar steentje bij om haar landgenoten aan te moedigen zich bij haar aan te sluiten.

“Zoveel mensen raken geïnspireerd om in Australië te studeren. Het ligt dicht bij Indonesië. Ze hebben niet al te veel heimwee”, zegt ze. “Ik was zo blij toen ik werd geselecteerd [for a scholarship]. Als ik de kans krijg, wil ik hier langer wonen, maar natuurlijk namens mijn land en bijdragen aan Indonesië.”