De recessiewaarschuwing van de bank is voor iedereen van belang

De recessiewaarschuwing van de bank is voor iedereen van belang

Door Dharshini David
Economie correspondent, BBC News

Gepubliceerd49 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

We hebben de Bank of England niet nodig om ons te vertellen dat het moeilijke tijden zijn.

Zelfs vóór de recessiewaarschuwing op donderdag waren de financiën van de gemiddelde persoon al opgerekt toen de prijzen, met name voor voedsel en brandstof, stegen.

De helft van de huishoudens bezuinigde in de lente op het energieverbruik, terwijl een derde de uitgaven aan voedsel en andere basisproducten aan banden legde. Onze levensstandaard ging achteruit, in de grootste mate sinds de jaren vijftig.

Wat de Bank gisteren echter onderstreepte, was hoeveel erger het nog gaat worden – en voor veel langer dan eerder werd gedacht, met de waarschuwing dat de bedrijvigheid in de Britse economie tot eind 2023 zal omslaan.

De factoren daarachter waren zowel grotendeels buiten haar controle als onvoorspelbaar.

Bank verdedigt renteverhoging voor dreigende recessie Wat is een recessie en hoe kan deze mij beïnvloeden?

Vooraan en in het midden staan ​​die energierekeningen. In februari kan het binnenlandse prijsplafond twee keer zo hoog zijn als nu – en dat is grotendeels te wijten aan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

We betrekken misschien niet veel gas (minder dan 5% van onze voorraad) uit Rusland, maar dat land dat de hoeveelheid gas die het naar Europa pompt aan banden legt, heeft alarm geslagen en dus stijgen de wereldwijde groothandelsprijzen opnieuw.

Die energierekeningen zijn direct verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de stijging van onze kosten van levensonderhoud, een deel van de rest weerspiegelt hogere voedselprijzen wereldwijd, wat ook een domino-effect is van oorlog.

Het is deze externe bron van inflatie die het de Bank of England moeilijk maakt om het probleem onder controle te krijgen. Het belangrijkste instrument – het verhogen van de rentetarieven – werkt door een vertraging te bewerkstelligen, waardoor leners minder geld te besteden hebben, zodat bedrijven minder ruimte hebben om prijzen te verhogen.

Dat is niet alleen minder effectief wanneer de belangrijkste bron van inflatie stijgende mondiale kosten zijn in plaats van een sterke vraag, maar het betekent ook dat de rentetarieven de pijn vergroten.

Crisis zal zichzelf opbranden

Hoeveel kan de overheid helpen? Er worden al miljarden ponden overheidsgeld naar huishoudens gesluisd, maar zelfs met de extra toezeggingen van degenen die wedijveren om de volgende premier te worden, compenseert dat niet de stijging van de rekeningen waarmee we worden geconfronteerd.

De beloofde verlaging van de btw op energierekeningen van Rishi Sunak zal slechts een deel van de verhoging van het prijsplafond dekken. De belastingverlagingen van Liz Truss komen waarschijnlijk te laat om een ​​recessie af te wenden – en sommige economen waarschuwen dat ze het tijdperk van verhoogde inflatie – en dus mogelijk hogere rentetarieven – zouden kunnen verlengen door extra uitgaven aan niet-essentiële zaken mogelijk te maken.

Welke belastingen zouden Liz Truss en Rishi Sunak verlagen?

Wat de impact op de werkgelegenheid betreft, blijft de belangrijkste uitdaging voor bedrijven op korte termijn het invullen van vacatures in het licht van personeelstekorten. Naarmate de krapte voortduurt, kunnen hun aanwervingsplannen en hun vermogen om personeel te behouden veranderen.

De Bank of England verwacht wel een stijging van de werkloosheid, zij het geleidelijk. Volgens zijn berekeningen zouden de komende jaren 800.000 mensen hun baan kunnen verliezen.

Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, is het wel dat het economische landschap zeer onvoorspelbaar kan zijn.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Maar deze crisis zal zichzelf opbranden. De groothandelsprijzen van voedingsmiddelen zoals tarwe en bakolie zijn al aan het stabiliseren nu Oekraïne de export van goederen over zee begint te hervatten.

Op een gegeven moment zullen de energieprijzen stabiliseren, zelfs dalen: wanneer is de grote vraag.

De druk op de huishoudfinanciën als gevolg van hogere rentetarieven zal de uitgaven zodanig beteugelen dat andere prijsstijgingen worden beperkt en dat de rentetarieven opnieuw zullen dalen.

In de tussentijd zal de volgende persoon die naar nr. 10 verhuist, een almachtige uitdaging hebben om te navigeren, en daar houdt het niet op.

Economen, waaronder die van het Internationaal Monetair Fonds, hebben benadrukt dat de Britse welvaartsgroei al jaren gemiddeld achterblijft bij veel concurrenten.

De Denktank Resolutie benadrukt dat dit samenviel met een toename van de ongelijkheid. Om ons op de langere termijn weer op het goede spoor te krijgen, stellen ze, zullen forse investeringen en inspanningen vergen om van ons een beter geschoolde, efficiënte economie te maken.

Het harde werk is nog lang niet voorbij.