Britse aanwervingen vertragen als recessie opdoemt

Het aannemen van personeel in het VK neemt af naarmate de recessie opdoemtGepubliceerd18 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldbijschrift, Kandidaten

Volgens een rapport is het aannemen van personeel in het VK vertraagd te midden van onzekerheid over de economie.

In juli was er de langzaamste stijging van het aantal vaste banen in 17 maanden.

KPMG zei dat recruiters voorzichtiger worden bij het aannemen van nieuw personeel.

Het adviesbureau voegde eraan toe dat aanhoudende tekorten aan vaardigheden, een daling van het aantal buitenlandse werknemers en de aarzeling van kandidaten om van baan te veranderen, allemaal hadden geleid tot een krapper aanbod van geschikt personeel.

De vertraging van de aanwervingsgolf die volgde op de pandemie komt op het moment dat de Bank of England waarschuwde dat het VK in het laatste kwartaal van dit jaar in een recessie zal belanden. De bank verhoogde de rente van 1,25% naar 1,75% om de stijgende prijzen te beteugelen.

Het banenrapport van KPMG en de Recruitment and Employment Confederation suggereerde dat stijgende bedrijfskosten en onzekerheid over de economische vooruitzichten van het VK ertoe leiden dat sommige bedrijven de werving remmen, althans voor vaste functies.

Maar de stijgende kosten van levensonderhoud en de zwaardere concurrentie om een ​​kleinere pool van gekwalificeerde kandidaten hebben er ook toe geleid dat het aanvangssalaris in juli bleef stijgen.

“De trend van onzekerheid op de Britse banenmarkt van de afgelopen maanden zet zich voort”, zegt Claire Warnes van KPMG.

“Werkgevers aarzelen terecht over hun aanwervingsplannen… Een focus op het bijscholen van bestaande werknemers en het aantrekken van talent blijft dus absoluut essentieel voor het Britse bedrijfsleven om een ​​rol te spelen bij het stimuleren van de economie.”

Het is nog steeds een goede tijd om werkzoekende te zijn – het aantal geadverteerde vacatures is blijven groeien. Al was de grootste groei van de vacatures voor tijdelijke functies in de horeca.

“Gezien de vooruitzichten die de Bank of England schetst… zou je je kunnen afvragen waarom iemand überhaupt zou overwegen om van baan te veranderen”, zegt Michael Hewson, hoofd marktanalist bij CMC Markets.

“Het consumentenvertrouwen bevindt zich al op een recordlaagte en de prijzen lijken verder te stijgen, dus bedrijven en consumenten zullen waarschijnlijk voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Laten we eens kijken wat de regering in gedachten heeft om ons door de wintermaanden te loodsen.”

De Bank of England zei te verwachten dat de economie in de laatste drie maanden van dit jaar zal krimpen en zal blijven krimpen tot eind 2023, wat de langste neergang voor de Britse economie aangeeft sinds de financiële crisis van 2008.

Jeevun Sandher, econoom aan Kings College London zei: “Zij die kunnen en willen werken, werken over het algemeen. Dat is geweldig nieuws”. Maar hij voegde eraan toe: “Het probleem waarmee we worden geconfronteerd, is dat het hebben van een baan niet betekent dat je genoeg verdient om aan armoede te ontsnappen. Zelfs vóór deze crisis in de kosten van levensonderhoud leefde bijna 70% van de volwassenen in armoede in werkende huishoudens. aanzienlijk erger – de helft van ons bezuinigt nu op voedsel.”

Hij voegde eraan toe dat arbeiders zouden moeten vragen om “de hoogst mogelijke salarissen”.