Vluchtannuleringen zijn bedoeld om de zomerchaos te verlichten

Vluchtannuleringen zijn bedoeld om de zomerchaos te verlichten

Door Alex Kleiderman
BBC nieuws

Gepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, ReutersAfbeelding bijschrift, Passagiers ondervonden vertragingen en annuleringen tijdens Pasen en de feestdagen in mei

Luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting deze week een reeks annuleringen van zomervluchten in het VK aankondigen om de verstoring in het hoogseizoen te minimaliseren.

Er is tot vrijdag een “amnestie” van de regering voor de regels voor slots op luchthavens, waardoor luchtvaartmaatschappijen hun dienstregelingen kunnen wijzigen zonder een mogelijke boete te riskeren.

Ministers vertelden luchtvaartmaatschappijen om hun plannen te herzien na de chaos in mei, die werd toegeschreven aan een tekort aan personeel van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens.

British Airways zei dat de stap “zekerheid” zou bieden aan klanten.

De luchtvaartmaatschappij, wiens diensten vanaf Heathrow waarschijnlijk de dupe worden van de annuleringen van deze week, zei dat de maatregelen het “gemakkelijker zouden maken om sommige van onze rustigere dagelijkse vluchten naar multifrequentie-bestemmingen ruim van tevoren te consolideren en om meer van onze vakantievluchten te beschermen.” “.

Luchthavenslots geven luchtvaartmaatschappijen toestemming om op een bepaald tijdstip op een bepaalde dag op te stijgen of te landen. Onder normale omstandigheden lopen de luchtvaartmaatschappijen het risico de slots te verliezen – en een klap voor hun bedrijf te krijgen – als ze vluchten annuleren.

Worden mijn zomervakantievluchten geannuleerd? Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht wordt geannuleerd? Luchtvaartmaatschappijen vertelden vluchten te annuleren om reischaos te stoppen

De amnestie van het Department for Transport (DfT) geeft luchtvaartmaatschappijen een korte termijn om de slots terug te geven in het zomerseizoen waarvan ze niet zeker zijn dat ze zullen kunnen opereren.

Een DfT-woordvoerder zei: “Dit zal passagiers helpen om van tevoren alternatieve regelingen te vinden, in plaats van geconfronteerd te worden met het soort last-minute annuleringen dat tijdens de paas- en halfjaarlijkse vakanties wordt gezien.”

Die eerdere verstoring was voor de regering en de luchtvaartregulator, de Civil Aviation Authority, aanleiding om de luchtvaartmaatschappijen te schrijven om ervoor te zorgen dat hun zomerdienstregelingen “leverbaar waren … op basis van de middelen die u en uw contractanten verwachten beschikbaar te hebben”.

Heathrow zei dat de slot-amnestie luchtvaartmaatschappijen in staat zou stellen “vroege keuzes te maken om hun schema’s te consolideren, de veerkracht van zomeractiviteiten te vergroten en passagiers het vertrouwen te geven dat ze verdienen voor hun reis”.

Het voegde eraan toe: “We moedigen luchtvaartmaatschappijen aan om van deze gelegenheid gebruik te maken om hun zomerschema’s zonder boete te heroverwegen en passagiers zo vroeg mogelijk op de hoogte te stellen van eventuele wijzigingen.”

Duizenden banen in de luchtvaart zijn verloren gegaan tijdens de Covid-pandemie en veel bedrijven hebben moeite gehad om op tijd genoeg nieuw personeel aan te werven om te voldoen aan de stijgende vraag naar reizen na de versoepeling van de regels.

Deze week beval Heathrow vluchten te annuleren omdat het ze niet aankon, terwijl Gatwick Airport heeft gezegd dat het het aantal vluchten in de zomer vermindert vanwege personeelstekorten.

Het komt zoals Manchester Airport waarschuwde dat het tegen de herfst niet in staat zou zijn om terug te keren naar de pre-pandemische normen.

Ondertussen worden passagiers ook geconfronteerd met het vooruitzicht van verstoring door stakingen waarbij luchtvaartpersoneel betrokken is in de zomer.

Honderden werknemers van British Airways op Heathrow Airport – voornamelijk incheckpersoneel – hebben gestemd om in juli in staking te gaan wegens loon, en vakbonden raadplegen momenteel ingenieurs en callcentermedewerkers in Gatwick, Glasgow, Manchester en Newcastle over het ondernemen van actie.

Vakbonden hebben ook het cabinepersoneel van EasyJet in Spanje opgeroepen om deze maand negen dagen te staken als onderdeel van een geschil over loon.

UEFA WOMEN’S EURO 2022: bekijk elke wedstrijd live op de BBC en iPlayer’TROLLING, DIVERSITY AND SUPPORT’: Alex Scott kijkt naar de toekomst van het vrouwenvoetbal