WTO sluit deals over Covid-vaccins en overbevissing

WTO sluit deals over Covid-vaccins en overbevissingGepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft overeenkomsten aangenomen, waaronder het afzien van octrooien voor Covid-vaccins en het terugdringen van overbevissing.

De groep van 164 landen heeft vijf dagen lang onderhandeld over overeenkomsten, waaronder toezeggingen over gezondheid en voedselzekerheid.

De gedeeltelijke ontheffing van intellectueel eigendom voor coronavirusprikken zal ontwikkelingslanden in staat stellen vaccins te produceren en te exporteren.

Maar het zal slechts vijf jaar meegaan en ziektebehandelingen en tests uitsluiten.

Directeur-generaal van de WTO Ngozi Okonjo-Iweala zei dat de overeenkomsten, bereikt op een conferentie in Genève, “een verschil zouden maken in het leven van mensen over de hele wereld”.

“De resultaten tonen aan dat de WTO in feite in staat is om te reageren op noodsituaties van onze tijd”, voegde ze eraan toe.

Wat is de Wereldhandelsorganisatie? Covid-vaccins: hoe snel gaat de wereldwijde vooruitgang?

Het pakket van de twee meest opvallende deals op tafel – gericht op het verminderen van overbevissing en het delen van kennis over Covid-vaccins – werd door mevrouw Okonjo-Iweala beschreven als “ongekend”.

De WTO is een internationaal agentschap met 164 lidstaten en haar belangrijkste functies zijn het bieden van een forum voor onderhandelingen om de belemmeringen voor de internationale handel te verminderen, en het beheren van een systeem van regels voor handel.

De regels schrijven voor dat alle beslissingen bij consensus worden genomen, waarbij elk lid een veto kan uitspreken.

Op een gegeven moment leek een reeks eisen van India, dat zichzelf ziet als de voorvechter van arme boeren en vissers en van ontwikkelingslanden, de besprekingen te verlammen, maar er werd accommodatie gevonden, aldus handelsbronnen.

Het akkoord om de visserijsubsidies aan banden te leggen is pas de tweede multilaterale overeenkomst die nieuwe mondiale handelsregels vastlegt in de 27-jarige geschiedenis van de WTO en men hoopt dat het de dalende visbestanden zal stimuleren.

“Dit is een keerpunt in het aanpakken van een van de belangrijkste oorzaken van wereldwijde overbevissing.” zei Isabel Jarrett, manager van de campagne van The Pew Charitable Trusts om schadelijke visserijsubsidies te verminderen.

De Britse minister van Internationale Handel Anne-Marie Trevelyan zei dat de visserijovereenkomst “niet zo ver ging als veel leden wilden”.

“Maar het levert wel een beetje op wat onze oceanen nodig hebben en al degenen die ervan afhankelijk zijn”, zei ze.

Ondertussen had de deal over een gedeeltelijke vrijstelling om ontwikkelingslanden toe te staan ​​Covid-vaccins te produceren en te exporteren de WTO bijna twee jaar verdeeld, voordat er uiteindelijk een versie werd aangenomen.

Maar campagnevoerders hebben gezegd dat de overeenkomst nauwelijks een uitbreiding is van een bestaande uitzondering in de WTO-regels en te smal is omdat deze geen betrekking heeft op therapieën en diagnostiek.

“Simpel gezegd, het is een technocratische toffees die bedoeld is om reputaties te redden, niet om levens te redden”, zegt Max Lawson, medevoorzitter van de People’s Vaccine Alliance.

Het zou nooit gemakkelijk worden om consensus te bereiken tussen 164 landen met uiteenlopende eisen en behoeften, vooral te midden van een crisis in de kosten van levensonderhoud.

Er waren besprekingen nodig om 36 overuren te maken, afgevaardigden werden in luchtloze kamers geperst en mochten geen glimp opvangen van de pittoreske terrassen aan het meer.

Dus het bereiken van overeenkomsten die overbevissing kunnen verminderen en de voedselvoorziening voor de armsten veilig kunnen stellen, is een overwinning waarvan velen dachten dat deze ongrijpbaar zou zijn.

Het “pakket van Genève” is niet alleen een bevestiging van de relevantie van de WTO als het orgaan dat de regels voor de wereldhandel vaststelt, maar het is ook bekwaam.

Het toont echter ook zijn kwetsbaarheden aan – want de prijs was een aanzienlijk compromis.

De deal om afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten heeft alleen betrekking op vaccins voor vijf jaar en sluit pandemische behandelingen en tests uit. De afspraken over visserijsubsidies vereisten substantiële vrijstellingen voor ontwikkelingslanden, terwijl het opheffen van beperkingen op de voedselexport beperkt is.

De voortzetting van de tariefvrije handel in digitale producten zoals software en films is tijdelijk, terwijl veel lastige kwesties, zoals bredere landbouwsubsidies, worden overgelaten aan de volgende conferentie in 2023.

Mevrouw Trevelyan voegde toe dat de deal over Covid-prikken “niet ging over het afzien van IP” [intellectual property] rechten”, maar zei dat het “het voor ontwikkelingslanden gemakkelijker moet maken om de vaccins die ze produceren binnen de bestaande flexibiliteit te exporteren”.

“De afspraken die we deze week hebben gemaakt zijn misschien niet perfect, maar ze bieden wel een platform waarop we verder kunnen bouwen”, zegt ze.