Wizz Air zorgt voor terugslag over werken met vermoeidheid

Wizz Air roept weerstand op over werken met vermoeidheidGepubliceerd15 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Wizz Air wordt geconfronteerd met een reactie van pilotenvakbonden nadat de baas van de luchtvaartmaatschappij de bemanning leek op te roepen om door vermoeidheid te werken.

Chief executive Jozsef Varadi zei dat het personeel “een extra stap moet doen” als ze moe zijn, zodat de luchtvaartmaatschappij kan voorkomen dat vluchten worden geannuleerd.

Pilotenvakbonden zeiden dat vliegen wanneer vermoeid is gevaarlijk is en zijn opmerkingen toonden een “gebrekkige veiligheidscultuur”.

Maar Wizz Air zei dat de heer Varadi zich tot alle arbeiders richtte, niet alleen tot piloten.

Net als sommige luchtvaartmaatschappijen is Wizz Air genoodzaakt om vluchten te annuleren tijdens de recente feestdag van het jubileum, die samenviel met de schoolvakanties vanwege “wijdverbreide personeelstekorten”.

Kankerpatiënt ‘verwoest’ door Wizz Air-vluchtannulering Ongeloof familie Suffolk als Wizz Air-vluchten tweemaal geannuleerd

Bij de jaarresultaten van het bedrijf op woensdag zei de heer Varadi tegen de werknemers: “Nu iedereen weer aan het werk gaat, begrijp ik dat vermoeidheid een mogelijke uitkomst van de problemen is, maar zodra we beginnen met het stabiliseren van de roosters, moeten we ook maatregelen nemen het vermoeidheidspercentage verlagen.

“Ik bedoel, we kunnen dit bedrijf niet runnen wanneer elke vijfde persoon van een basis zich ziek meldt omdat de persoon vermoeid is. We zijn allemaal vermoeid, maar soms is het nodig om die extra mijl te nemen.”

De heer Varadi voegde toe: “De schade is enorm als we de vluchten annuleren, het is enorm. Het is reputatieschade van het merk en het is de andere financiële schade, transactieschade omdat we daarvoor een vergoeding moeten betalen.”

De European Cockpit Association, die heeft aangedrongen op vakbondserkenning bij Wizz Air en een korte clip van de toespraak van de heer Varadi heeft gedeeld, zei dat de opmerkingen piloten aanmoedigden om te vliegen als ze vermoeid waren, en riep regelgevers op om in te grijpen.

“Het is alsof je de autosleutels overhandigt aan een dronken chauffeur”, zei de vakbond, eraan toevoegend dat er een “gebrekkige veiligheidscultuur” was bij de luchtvaartmaatschappij.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Martin Chalk, algemeen secretaris van de British Airline Pilots’ Association (Balpa), zei dat “in veel onderzoeken is aangetoond dat vermoeidheid effecten heeft op iemands denken en besluitvorming, vergelijkbaar met alcohol”.

“Niemand steunt piloten of ander veiligheidsgevoelig personeel dat met alcohol in hun systeem werkt”, zei hij, eraan toevoegend dat hij “zeer verrast was door de ogenschijnlijke opvattingen van de heer Varadi over vermoeidheid”.

Er zijn beperkingen op het aantal uren dat vliegtuigbemanning geacht wordt te werken.

De regels stellen dat vliegtuigbemanning niet mag vliegen, en ook niet mag worden verplicht om te vliegen, als ze zich in een staat van vermoeidheid bevinden die de passagiers of het vliegtuig in gevaar zou kunnen brengen.

Wizz Air ontkende dat de heer Varadi zich specifiek op piloten richtte, maar sprak met al het personeel. Het zei in een verklaring: “De onbeschikbaarheid van onze bemanning was erg laag, met 4%. In deze context werd gesproken over het doen van een extra stap om de hinder tot een minimum te beperken.

“Dit betekent niet dat de veiligheid in gevaar komt. Wizz Air en de luchtvaartindustrie zijn streng gereguleerd en veiligheid heeft en zal altijd onze eerste prioriteit zijn.”

Het voegde eraan toe: “Deze clip is bewerkt vanuit een briefing van alle medewerkers – niet alleen piloten, maar ook cabinepersoneel en alle kantoormedewerkers – over belangrijke zakelijke updates en huidige uitdagingen waarmee de luchtvaart wordt geconfronteerd.