Waarom je binnen tien jaar misschien een denkende digitale tweeling hebt

Waarom je binnen tien jaar misschien een denkende digitale tweeling hebt

Door Jane Wakefield
Technologie verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesAfbeeldingbijschrift, Sommige experts zeggen dat het denken over een digitale tweeling van mensen misschien nog maar een decennium verwijderd is

De meesten van ons hebben van een vriend gehoord dat we een dubbelganger hebben – een vreemde die ze op straat tegenkwamen en die een griezelige gelijkenis met jou vertoonde.

Maar stel je voor dat je je eigen tweelingbroer zou kunnen maken, een exacte kopie van jezelf, maar een die een puur digitaal leven leidde?

We leven in een tijd waarin alles wat in de echte wereld bestaat digitaal wordt gerepliceerd – onze steden, onze auto’s, onze huizen en zelfs onszelf.

En net als de enorm gehypte metaverse – plannen voor een virtuele, digitale wereld waarin een avatar van jezelf zou rondlopen – zijn digitale tweelingen een nieuwe, veelbesproken tech-trend geworden.

Een digitale tweeling is een exacte replica van iets in de fysieke wereld, maar met een unieke missie: helpen bij het verbeteren of op een andere manier feedback geven aan de real-life versie.

Aanvankelijk waren zulke tweelingen gewoon geavanceerde 3D-computermodellen, maar kunstmatige intelligentie (AI) in combinatie met het internet der dingen – dat sensoren gebruikt om fysieke dingen met het netwerk te verbinden – hebben ertoe geleid dat je nu iets digitaal kunt bouwen dat constant leert van en helpt de echte tegenhanger verbeteren.

Technologieanalist Rob Enderle gelooft dat we “voor het einde van het decennium” de eerste versies van denkende menselijke digitale tweelingen zullen hebben.

Afbeeldingsbron, Intel Free PressImage bijschrift, Rob Enderle zegt dat er ethische overwegingen zijn om te bestuderen naarmate digitale menselijke tweelingen worden ontwikkeld

“De opkomst hiervan zal veel denkwerk en ethische overwegingen vergen, omdat een denkende replica van onszelf ongelooflijk nuttig kan zijn voor werkgevers”, zegt hij.

“Wat gebeurt er als je bedrijf een digitale tweeling van je maakt en zegt ‘hey, je hebt deze digitale tweeling aan wie we geen salaris betalen, dus waarom nemen we je nog steeds in dienst?’?

De heer Enderle denkt dat eigendom van dergelijke digitale tweelingen een van de bepalende vragen zal worden van het naderende metaverse tijdperk.

We zijn al begonnen aan de reis naar menselijke twinning – in de vorm van de bovengenoemde avatars – maar deze zijn momenteel nogal onhandig en primitief.

In Meta’s (voorheen Facebook) virtual reality-platform, Horizon Worlds, bijvoorbeeld, kun je je avatar misschien een soortgelijk gezicht geven als dat van jou, maar je kunt hem niet eens benen geven omdat de technologie zich in zo’n vroeg stadium bevindt .

Prof Sandra Wachter, een senior research fellow in AI aan de Universiteit van Oxford, begrijpt de aantrekkingskracht van het creëren van een digitale tweeling van mensen, “het doet denken aan spannende sciencefictionromans, en op dit moment is dat het stadium waarin het zich bevindt”.

Afbeeldingsbron, Sandra Wachter Afbeeldingsbijschrift, prof. Wachter zegt dat digitale menselijke tweelingen in dit stadium slechts sciencefiction blijven

Ze voegt eraan toe dat of iemand “succesvol zal zijn in de rechtenstudie, ziek zal worden of een misdaad zal plegen – zal afhangen van de nog steeds bediscussieerde ‘natuur- versus opvoedingskwestie’.

Het zal afhangen van geluk en pech, vrienden, familie, hun sociaal-economische achtergrond en omgeving, en natuurlijk hun persoonlijke keuzes.”

Maar, legt ze uit, AI is nog niet goed in het voorspellen van deze “afzonderlijke sociale gebeurtenissen, vanwege hun inherente complexiteit. En dus hebben we nog een lange weg te gaan voordat we het leven van een persoon van begin tot eind kunnen begrijpen en modelleren, ervan uitgaande dat ooit mogelijk is.”

In plaats daarvan is het gebruik van digitale tweelingen momenteel het meest geavanceerd en uitgebreid op het gebied van productontwerp, distributie en stadsplanning.

In de Formule 1-races gebruiken de teams van McLaren en Red Bull een digitale tweeling van hun raceauto’s.

Ondertussen maakt bezorggigant DHL een digitale kaart van zijn magazijn en toeleveringsketens om efficiënter te kunnen werken.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, McLaren heeft een digitale tweeling van zijn nieuwste auto, die werd gebruikt om zijn ontwikkeling te ondersteunen

En steeds vaker worden onze steden gekopieerd in de digitale wereld; Shanghai en Singapore hebben beide een digitale tweeling, opgezet om het ontwerp en de werking van gebouwen, transportsystemen en straten te helpen verbeteren.

In Singapore is een van de taken van zijn digitale tweeling om nieuwe manieren te vinden waarop mensen kunnen navigeren en vervuilingsgebieden vermijden. Andere plaatsen gebruiken de technologie om te suggereren waar nieuwe infrastructuur, zoals ondergrondse lijnen, moet worden gebouwd. En nieuwe steden in het Midden-Oosten worden zowel in de echte wereld als in de digitale wereld gebouwd.

Het Franse softwarebedrijf Dassault Systemes zegt nu belangstelling te zien van duizenden bedrijven voor zijn digitale tweelingtechnologie.

Tot nu toe heeft het bedrijf onder meer digitale tweelingen gebruikt om een ​​haarverzorgingsbedrijf te helpen bij het digitaal ontwerpen van duurzamere shampooflessen, in plaats van eindeloze real-life prototyping. Dit scheelt afval.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, autoriteiten in Shanghai, afgebeeld, hebben een digitale tweeling van de stad die ze gebruiken om de toekomstige ontwikkeling ervan te modelleren

En het stelt andere bedrijven in staat om nieuwe futuristische projecten te ontwerpen – van jetpacks tot motorfietsen met zwevende wielen en zelfs vliegende auto’s. Elk heeft ook een fysiek prototype, maar de verfijning van dat eerste model gebeurt in de digitale ruimte.

Maar de echte waarde die digitale tweelingen zien, ligt in de gezondheidszorg.

Het Living Heart-project van Dassault Systemes heeft een nauwkeurig virtueel model van het menselijk hart gecreëerd dat kan worden getest en geanalyseerd, waardoor chirurgen een reeks ‘wat als’-scenario’s voor het orgel kunnen uitspelen met behulp van verschillende procedures en medische apparaten.

Het project is opgericht door Dr. Steve Levin, die persoonlijke redenen had om een ​​digitale tweeling te willen creëren. Zijn dochter werd geboren met een aangeboren hartaandoening, en een paar jaar geleden, toen ze achter in de twintig was en een hoog risico op hartfalen had, besloot hij haar hart na te bootsen in virtual reality.

Het Boston Children’s Hospital gebruikt deze technologie nu om de hartaandoeningen van echte patiënten in kaart te brengen, terwijl in het Great Ormond Street-ziekenhuis in Londen een team van ingenieurs samen met clinici werkt aan het testen van apparaten die kinderen met zeldzame en moeilijk te behandelen hartaandoeningen kunnen helpen .

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

Experimenteren met een digitaal hart heeft ook het domino-effect dat het minder nodig is om op dieren te testen – een van de meer controversiële aspecten van wetenschappelijk onderzoek, zegt Severine Trouillet, directeur globale zaken bij Dassault Systemes.

Het bedrijf plant nu meer digitale orgaantweelingen, waaronder het oog en zelfs de hersenen.

“Op een gegeven moment zullen we allemaal een digitale tweeling hebben, zodat je naar de dokter kunt, en we steeds meer preventieve geneeskunde kunnen maken, en ervoor kunnen zorgen dat elke behandeling gepersonaliseerd wordt”, zegt mevrouw Trouillet.

Misschien nog ambitieuzer dan het repliceren van menselijke organen is de race om een ​​digitale versie van onze hele planeet te bouwen.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Nvidia runt een platform genaamd Omniverse, ontworpen om virtuele werelden en digitale tweelingen te creëren.

Een van de meest ambitieuze projecten is het bouwen van een digitale dubbelganger van de aarde, waarbij beelden met een hoge resolutie van het hele oppervlak worden vastgelegd.

Afbeeldingsbron, NvidiaImage-bijschrift, Een grafische illustratie van Earth-2, die tot doel heeft de klimaatverandering te volgen en aan te pakken

Earth-2, zoals het wordt genoemd, zal een combinatie van dieplerende modellen en neurale netwerken gebruiken om fysieke omgevingen in de digitale sfeer na te bootsen en oplossingen te bedenken voor klimaatverandering.

In maart van dit jaar kondigde de Europese Commissie, in samenwerking met onder meer de European Space Agency, haar eigen plannen aan om een ​​digitale tweeling van de planeet te maken, genaamd Destination Earth.

Tegen het einde van 2024 hoopt het voldoende gegevens van realtime observaties en simulaties te hebben om een ​​digitale tweeling te hebben die zich zal concentreren op overstromingen, droogte en hittegolven, naast natuurrampen zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s, en landen zal voorzien van concrete plannen om levens te redden in het licht van deze groeiende uitdagingen.