Waarom is de inflatie in de VS hoger dan elders?

Waarom is de inflatie in de VS hoger dan elders?

Door Natalie Sherman
Bedrijfsreporter, New York

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Vorig jaar zijn bedrijven over de hele wereld begonnen met het verhogen van de prijzen in een tempo dat in decennia niet is voorgekomen. Van de grote economieën werd één land het zwaarst getroffen: de Verenigde Staten.

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stegen de prijzen vorig jaar met 4,7% op jaarbasis – sneller dan enig ander land in de geavanceerde economieën van de Groep van Zeven (G7). In het VK bedroeg de inflatie bijvoorbeeld slechts 2,5%.

En vanaf mei, toen de inflatie in de VS 8,6% bereikte, bleef het land voorop lopen – hoewel de Britse gegevens voor de maand nog in behandeling zijn.

Veel van de krachten die vorig jaar de inflatie aandreven – zoals verstoringen van het aanbod door Covid en hogere voedselprijzen nadat zware stormen en droogte de oogsten schade toebrachten – waren niet uniek voor de VS.

De reden waarom het slechter ging met de VS? In twee woorden – grote vraag.

Dat werd gedreven door de enorme $ 5 biljoen (£ 4,1 biljoen) aan uitgaven die de Amerikaanse regering heeft goedgekeurd om huishoudens en bedrijven te beschermen tegen de economische schok van de pandemie.

Overheidsuitgaven

Door de gezinsfinanciën te verzachten, hielp de hulp – waaronder directe controles aan huishoudens – mensen om te blijven kopen.

Goederen zoals meubels, auto’s en elektronica zagen een golf van bestellingen, omdat shoppers geld doorsluisden dat ze anders misschien aan restaurants en reizen hadden uitgegeven.

En terwijl een ongewoon hoge vraag botste met leveringsproblemen als gevolg van Covid, verhoogden bedrijven de prijzen.

Een recente studie van de Federal Reserve Bank van San Francisco concludeerde dat de pandemische hulppakketten waarschijnlijk hebben bijgedragen tot 3 procentpunten van de inflatiestijging tot eind 2021 – een factor die in grote mate verklaart waarom de Amerikaanse inflatie de rest van de wereld.

Oscar Jorda, senior beleidsadviseur bij de bank en een van de mensen die aan het onderzoek hebben meegewerkt, waarschuwde ervoor om niet te veel in de exacte percentages te lezen, maar zei dat het algemene beeld duidelijk is.

“Deze programma’s waren een aanzienlijke infusie van liquiditeit in de portemonnee van de consument op een moment dat de industrie misschien nog niet helemaal klaar was om te reageren op een toename van de vraag”, zei hij in een interview in mei. Ze “betekenden een grote duw van wat ik de vraaginflatie zou noemen”.

Trage Fed-reactie

De risico’s dat de pakketten de inflatie zouden aanjagen, werden verhoogd voordat ze werden aangenomen, met name door de econoom Larry Summers van Harvard, een oude Democratische beleidsadviseur, evenals enkele Republikeinen.

Maar anderen, waaronder het hoofd van de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, voerden aan dat prijsverhogingen “van voorbijgaande aard” zouden zijn en zouden vervagen naarmate de Covid-gerelateerde problemen met de toeleveringsketen zouden afnemen.

De Fed – die aan het begin van de pandemie haar eigen stimuleringsbeleid lanceerde – reageerde traag op de prijsstijgingen, zelfs toen de inflatieverwachtingen in de VS in bredere zin begonnen te verschuiven, zegt econoom Ricardo Reis, een professor aan de London School of Economie.

“Dat [shift in expectations] is wat van voorbijgaande aard veranderde in aanhoudend en opnieuw reageerde de Fed daar traag op.”

Omdat Amerikaanse huishoudens werden gesteund door de stimuleringscheques, werden stijgende prijzen vorig jaar niet algemeen als een crisis in de kosten van levensonderhoud gevoeld, ondanks dat de loonstijgingen achterbleven.

Maar naarmate de spaargelden worden uitgegeven, verandert dat, waardoor een ernstig politiek probleem ontstaat voor de Amerikaanse president Joe Biden, die de Republikeinen de schuld geven van de prijsstijgingen.

Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, Joe Biden’s goedkeuring is gezonken naarmate de zorgen over de inflatie toenemen

De heer Biden heeft op zijn beurt met de vinger gewezen naar de oorlog in Oekraïne, die de olievoorraden en de export van grondstoffen zoals tarwe heeft getroffen, de prijzen heeft opgedreven en de pijn over de hele wereld heeft verspreid.

In de eurozone stegen de prijzen in mei met 8,1% op jaarbasis, aangevoerd door landen die dicht bij Rusland liggen en afhankelijk waren van zijn olie en gas, zoals Estland, waar de prijzen met 20,1% stegen.

In het VK, dat ook sterk afhankelijk is van de invoer van voedsel en energie, bereikte de inflatie in april 7,8%, net achter de VS onder de geavanceerde economieën, nadat een prijsplafond met beperkte energierekeningen was verhoogd, aldus de OESO.

De consumentenprijscijfers van de Britse regering, die een maatstaf voor huisvestingskosten uitsluiten die in het OESO-cijfer zijn verwerkt, lieten een nog snellere stijging van 9% zien.

Zelfs Japan – dat moeite heeft gehad om de inflatie boven nul te houden – ziet de prijzen stijgen, met een stijging van 2,5% in april.

Zeven redenen waarom de kosten van levensonderhoud over de hele wereld stijgen Waarom stijgen de prijzen zo snel? VK verwacht volgend jaar de langzaamste groei in G7

De OESO verwacht dat de inflatie dit jaar een piek zal bereiken, met een gemiddelde van 5,5% in de geavanceerde economieën en 8,5% voor alle 38 landen van de organisatie, alvorens terug te vallen in 2023.

Prof Reis zei dat hij wordt aangemoedigd door de stappen die de Federal Reserve, de Bank of England en anderen hebben genomen om het probleem aan te pakken, waaronder het verhogen van de rentetarieven.

Door lenen duurder te maken, helpen dergelijke bewegingen de vraag van huishoudens en bedrijven af ​​te koelen, waardoor de prijsdruk afneemt.

“Ik hoop – maar dat is wat onzekerder – dat dit kan gebeuren zonder een recessie te veroorzaken”, zei hij, eraan toevoegend dat een terugkeer naar de typische doelstelling van 2% onwaarschijnlijk is. “Dat is de grote vraag.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Prijzen voor auto’s – een groot deel van de Amerikaanse inflatieberekeningen – zijn vorig jaar enorm gestegen

Op de korte termijn kunnen rentestijgingen de economische onzekerheid alleen maar vergroten – vooral in kleinere landen, die kwetsbaar zijn voor plotselinge verschuivingen in geldstromen en wisselkoersschommelingen, die vaak worden veroorzaakt door tariefstijgingen.

Zelfs in de grootste economieën worstelen politici om manieren te vinden om de inflatiekosten te compenseren voor huishoudens die worden getroffen door de torenhoge kosten van levensonderhoud.

De Britse regering heeft onlangs een hulppakket van £ 15 miljard aangekondigd, gefinancierd door een meevaller op olie- en gasbedrijven, om de stijgende energierekeningen te helpen.

Sommige landen in Europa, zoals Spanje en Portugal, hebben prijsplafonds ingesteld voor gas – het soort reactie dat economen over het algemeen afraden, aangezien caps de vraag hoog houden door de consumptie te subsidiëren.

In de VS heeft de heer Biden ongekende hoeveelheden olie uit nationale voorraden vrijgegeven om te proberen de benzineprijzen te verlagen – buiten de supermarkt, het meest directe pijnpunt.

Maar aangezien de oorlog in Oekraïne de bevoorradingsproblemen op de voorgrond plaatst, is de macht van politici – en centrale banken – beperkt, aldus analisten.

“Op de lange termijn kunnen ze veel doen op het gebied van investeren in ander energietransitiebeleid en dat soort dingen”, zegt Jorda. “Maar op korte termijn is er niet veel aan te doen.”