VS-verbod op invoer uit China’s Xinjiang gaat dinsdag in

VS-verbod op invoer uit China’s Xinjiang gaat dinsdag in

Door Annabelle Liang
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Leden van de Oeigoerse gemeenschap bij een protest in Londen

De invoer uit de Chinese regio Xinjiang wordt vanaf vandaag in de VS verboden, aangezien nieuwe regels van kracht worden.

Volgens de regelgeving zullen bedrijven moeten bewijzen dat de invoer uit de regio niet met dwangarbeid wordt geproduceerd.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat leden van de Oeigoerse minderheidsgemeenschap in de regio, die overwegend moslim zijn, zijn vastgehouden en aan het werk zijn gezet.

China heeft herhaaldelijk beschuldigingen afgewezen dat het Oeigoeren vasthoudt in interneringskampen in Xinjiang.

Verschillende importen uit de hulpbronnenrijke regio, waaronder katoen en tomaten, zijn al verboden uit de VS.

De beperkingen zullen worden uitgebreid tot alle invoer in het kader van de Oeigoerse Forced Labor Prevention Act (UFLPA), die naar verwachting dinsdag van kracht wordt.

In een verklaring eind vorige week zeiden Amerikaanse wetgevers dat de wet “een duidelijke boodschap afgeeft dat we niet langer medeplichtig zullen blijven aan het gebruik door de Chinese Communistische Partij van slavenarbeid en grove misdaden tegen de menselijkheid”.

“Het congres staat klaar om met president Biden en zijn regering samen te werken om ervoor te zorgen dat deze historische wet volledig en rigoureus wordt uitgevoerd”, zeiden de Amerikaanse Republikeinse senator Marco Rubio, Democraat-senator Jeff Merkley en twee andere wetgevers.

Wie zijn de Oeigoeren? Xinjiang-katoen: hoe weet ik of het in mijn spijkerbroek zit?

Volgens het Amerikaanse Congres heeft China sinds april 2017 meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden vastgehouden in Xinjiang.

Het gelooft dat tienduizenden gedetineerden hebben gewerkt “tegen een fractie van het minimumloon of zonder enige compensatie” in Xinjiang en andere provincies “onder het mom van programma’s voor armoedebestrijding en industriële hulp”.

Het zei dat China ook “zich bemoeit met audits en traditionele due diligence-inspanningen om goederen en toeleveringsketens in Xinjiang te onderzoeken … onder meer door potentiële getuigen te intimideren en relevante informatie te verbergen”.

China heeft het gebruik van dwangarbeid ontkend en zei dat de kampen in Xinjiang “heropvoedingsfaciliteiten” waren die werden gebruikt om terrorisme te bestrijden.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, noemde de beschuldigingen van dwangarbeid onlangs “een ronduit belachelijke leugen, verzonnen door bepaalde externe krachten”.

Maar gelekte bestanden en verslagen uit de eerste hand van binnenuit de kampen, die door de BBC zijn verkregen, hebben een georganiseerd systeem van massale verkrachting, seksueel misbruik en marteling van etnische minderheden beschreven.

Mensenrechtengroepen hebben de Chinese regering ook beschuldigd van het geleidelijk ontnemen van de religieuze en andere vrijheden van Oeigoeren door middel van massale surveillance, detentie, indoctrinatie en zelfs gedwongen sterilisatie.

Wat betekent het voor merken?

Scott Nova, uitvoerend directeur van het onafhankelijke Workers Rights Consortium in Washington DC, zei dat de UFLPA “waarschijnlijk de praktijk van dwangarbeid in Xinjiang aanzienlijk zal verminderen” door “een groot deel van de markt te elimineren” voor zijn goederen.

“Een cruciale vraag is of merken die goederen in de VS verkopen, zullen proberen te profiteren van de zwakkere bescherming in andere consumentenmarkten door goederen met inhoud uit Xinjiang naar die markten te sturen”, zei de heer Nova.

“Onze coalitie zal werken aan het identificeren en openbaar maken van alle merken en retailers die zich met deze praktijk bezighouden”, voegde hij eraan toe.

Laura Murphy, hoogleraar mensenrechten aan de Sheffield Hallam University in het VK, zei dat de Europese Unie (EU) een soortgelijk invoerverbod zou moeten opleggen voor goederen uit Xinjiang.

“Ik denk dat burgers van de EU geschokt zouden zijn als ze zouden weten dat er nog geen verbod bestaat op producten waarvan bekend is dat ze met dwangarbeid zijn gemaakt”, zei professor Murphy.

“Maar de EU moet ook een leider zijn bij het passeren van verplichte due diligence op het gebied van mensenrechten. Beide instrumenten zijn nodig om ervoor te zorgen dat bedrijven dwangarbeid en andere vormen van misbruik in hun toeleveringsketens aanpakken”, voegde ze eraan toe.

Japanse retailers Uniqlo en Muji behoren tot de merken die onder de loep zijn genomen vanwege materialen uit Xinjiang.

In januari vorig jaar blokkeerden de VS een zending Uniqlo herenoverhemden uit vrees dat het een verbod op katoenproducten uit de regio schond.

In antwoord op een vraag van de BBC vorige week, zei een woordvoerder van Uniqlo niet of het merk katoen uit Xinjiang gebruikt.

“We blijven werken met [US officials] om maatregelen te nemen voor een vlotte invoer van onze producten, en wachten op nieuwe richtlijnen die gepland zijn voor publicatie op 21 juni”, aldus de woordvoerder.

Ondertussen is de Japanse retailer Muji bekritiseerd voor het lanceren van een collectie Oxford-overhemden “gemaakt van biologisch katoen, subtiel en volledig met de hand geplukt in Xinjiang” in 2019.

Een woordvoerder van Ryohin Keikaku, dat het merk Muji exploiteert, vertelde de BBC dat het momenteel geen producten exporteert van Xinjiang naar de VS. Het bedrijf weigerde echter commentaar te geven op de vraag of het producten uit Xinjiang in andere landen verkocht.

“Bij onze zakelijke activiteiten houden we ons aan de wet- en regelgeving van elk land en elke regio en nemen we alle nodige stappen om de mensenrechten en arbeidsnormen te respecteren”, aldus de woordvoerder.

Begin vorig jaar kondigde de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump een verbod aan op katoen- en tomatenproducten uit Xinjiang.

De verdergaande UFLPA werd afgelopen juli goedgekeurd door de Senaat en in december door het Congres. Het werd vervolgens ondertekend door de huidige Amerikaanse president Joe Biden.

Vanaf dinsdag zullen Amerikaanse douane- en grensbewakingsfunctionarissen alle zendingen uit Xinjiang die in Amerikaanse havens aankomen, tegenhouden.

Vracht zal het land niet binnenkomen tenzij de importeur “met duidelijk en overtuigend bewijs kan bewijzen dat de goederen niet met dwangarbeid zijn geproduceerd”, aldus het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Mediabijschrift, Kijk: datalek van Chinese politie onthult massale Oeigoerse opsluiting