VS maakt grootste rentestijging in bijna 30 jaar

VS maakt grootste rentestijging in bijna 30 jaarGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Het hoofd van de Federal Reserve staat onder druk nu de prijsstijgingen versnellen

De Amerikaanse centrale bank heeft haar grootste renteverhoging in bijna 30 jaar aangekondigd, terwijl ze haar strijd opvoert om de stijgende consumentenprijzen in toom te houden.

De Federal Reserve zei dat het zijn benchmarkrente met driekwart procentpunt zou verhogen, waardoor het doelbereik zou worden verhoogd naar 1,5% tot 1,75% – het hoogste niveau sinds 2019.

De stijging, de derde sinds maart, komt nadat de inflatie vorige maand onverwacht opliep.

Meer stijgingen zijn waarschijnlijk, zei de bank.

Prognoses die na de vergadering werden vrijgegeven, toonden aan dat ambtenaren verwachten dat de rentevoeten tegen het einde van het jaar 3,4% kunnen bereiken, een stap die naar het publiek zal doordringen in de vorm van hogere leenkosten voor hypotheken, schoolleningen en creditcards.

Aangezien centrale banken over de hele wereld soortgelijke stappen ondernemen, markeert dit een enorme verandering voor de wereldeconomie, waar bedrijven en huishoudens jarenlang hebben genoten van goedkope leningen.

“De meeste centrale banken in de geavanceerde economie en sommige centrale banken in opkomende markten verkrappen hun beleid synchroon. Dat is een mondiale omgeving waaraan we de afgelopen decennia niet gewend waren, en die gevolgen zal hebben voor het bedrijfsleven en voor consumenten in de hele wereld.” de wereld”, zegt Gregory Daco, hoofdeconoom bij strategieadviesbureau EY-Parthenon.