Treinstakingen: geschil nog steeds oplosbaar, zegt branchebaas

Treinstakingen: geschil nog steeds oplosbaar, zegt branchebaas

Door George Bowden
BBC nieuws

Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseShare paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, De stakingen zullen plaatsvinden op hetzelfde moment als verschillende grote openbare evenementen, waaronder het eerste Glastonbury Festival in drie jaar

Het geschil dat ten grondslag ligt aan de stakingen die deze week de Britse spoorwegen treffen, is oplosbaar, zegt een industriebaas.

Steve Montgomery, voorzitter van de Rail Delivery Group, zei dat er voor maandag meer gesprekken gepland waren – en dat het management met vakbonden wilde samenwerken aan loonsverhogingen en hervormingen.

Dit weekend bevestigde de RMT-unie dat drie dagen van stakingen zouden doorgaan op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Naar verwachting zal slechts 20% van de gebruikelijke services worden uitgevoerd – met een domino-onderbreking.

Dinsdag zal er ook een staking plaatsvinden in de Londense metro, waarbij Transport for London passagiers adviseert om in plaats daarvan te lopen en te fietsen.

Wanneer is de spoorwegstaking en welke lijnen zullen worden getroffen? Hoeveel worden spoorwegarbeiders betaald?

Montgomery vertelde BBC News dat spoorwegbazen probeerden samen te werken met vakbonden “om de industrie te moderniseren en te hervormen” te midden van dalende passagiersaantallen.

“Uiteindelijk willen we onze mensen een loonsverhoging geven… maar we moeten doorgaan met hervormingen, en dat helpt ons om de volgende fase van het geven van een loonsverhoging aan mensen te realiseren.”

De heer Montgomery, die ook treinoperator First Rail runt, werd uitgedaagd door het klaarblijkelijke gebrek aan een loonaanbieding van veel treinoperators en zei dat de gesprekken, zowel informeel als formeel, aan de gang waren en dat de discussies maandag zouden worden voortgezet.

“We hebben beide partijen rond de tafel nodig en we hebben echt details nodig en een acceptatie dat hervormingen door kunnen gaan”, zei hij.

Ondertussen vertelde Mick Lynch van de RMT aan de BBC dat de vakbond “deze campagne zo lang zou voeren als nodig is om tot een schikking te komen”, mogelijk zes maanden of langer.

“We doen dit om een ​​deal te sluiten – en we zullen er alles aan doen om onze leden te beschermen en ze een deal van de bedrijven te krijgen. Maar er moet beweging komen van die bedrijven.”

Wie zijn de belangrijkste stemmen in het geschil?de RMT – vakbond van Spoor-, Maritieme en Transportarbeiders – vertegenwoordigt 40.000 leden van schoonmakers tot treinwachten over het hele spoorwegnetDe Spoorbezorgingsgroep vertegenwoordigt treinoperators en Netwerkrail – die de sporen onderhoudt en een aantal grotere stations runtAslef vertegenwoordigt veel machinisten – sommige van haar leden staken op bepaalde dagen in juni en juli in Greater Anglia, Hull Trains en op tramlijnen in Zuid-LondenDe transportsecretaris – Grant Shapps zegt dat het niet zijn rol is om met vakbonden te onderhandelen, hoewel Labour en sommige Tory-parlementsleden vinden dat hij erbij moet worden betrokken

De RMT zei dat de staking dit weekend zou doorgaan, nadat de gesprekken tussen de vakbond en Network Rail – die het spoor onderhoudt en grotere stations beheert – zijn mislukt.

De vakbond heeft laten weten niet tevreden te zijn met de stagnerende lonen en het voorgestelde banenverlies.

De heer Lynch ontkende dat de vakbond een loonsverhoging eiste in lijn met de RPI-inflatie – die in april 11,1% bedroeg – maar zei dat elke voorgestelde verhoging de hogere kosten van levensonderhoud moet weerspiegelen.

Hij wees Sky News erop dat de RPI in december, toen hij zei dat er een deal met Network Rail had moeten worden gesloten, 7,1% bedroeg.

Lynch zei eerder dat de vakbond een aanbod van Network Rail van een stijging van 2% had afgewezen, met nog eens 1% in verband met banenverlies. De RMT won onlangs een loonsverhoging van 8,4% op de London Underground, zei het.

Hij zei zondag dat er geen nieuw aanbod op tafel was gelegd door Network Rail of spoorvervoerders.

Transportsecretaris Grant Shapps verwierp een oproep van de RMT voor ministeriële interventie als een “stunt” – en beweerde dat vakbondsbazen “op jacht waren naar” vakbondsacties.

Basisprincipes van spooraanvaringenBron afbeelding, Getty ImagesWanneer? Er zullen spoorwegstakingen zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag en een Londense ondergrondse staking op DinsdagWaar? Veel lijnen zullen te maken krijgen met verstoring, waaronder: Avanti West Coast; C2C; Chiltern Spoorwegen; Langlauftreinen; Croydon Tramverbinding; Grotere Anglia; LNER; East Midlands Spoorweg; Elizabeth Lijn; Grote Westelijke Spoorweg; Romp treinen; Londense metro; noordelijke treinen; Zuid-Oostelijke Spoorweg; Zuidwestelijke spoorlijn; TransPennine Express; West Midlands-treinen.Wie? Onder de leden van de RMT-vakbond zit iedereen, van bewakers en cateringpersoneel tot seingevers en baanonderhoudsmedewerkers. Machinistenleden van vakbond Aslef gaan staken op donderdag en 2 juli op Greater Anglia en op 28, 29 juni en 13 en 14 juli op Croydon Tramlink.

Lees hier meer.

Labour’s schaduw-nivelleringssecretaris Lisa Nandy zei dat de regering “rond de tafel moet gaan” met spoorwegarbeiders.

Leiders van 13 vakbonden en het Vakbondscongres schreven gezamenlijk aan de heer Shapps en drongen er bij hem op aan “bij te dragen aan een eerlijke oplossing”.

En Tory-parlementslid Jake Berry riep ook ministers op om te proberen het geschil op te lossen.

“Door opleiding ben ik advocaat – en ik kan je vertellen dat de enige manier om uit een geschil te komen via onderhandelingen is”, vertelde hij aan Times Radio.

Een woordvoerder van het ministerie van Transport zei dat de regering de spoorwegen £ 16 miljard aan steun had gegeven en dat het “nog steeds in leven was” met een daling van het aantal passagiers met 25% na Covid.

Ze zeiden dat reizen met de trein nu een keuze was – geen noodzaak – en dat stakingen in de toekomst het risico zouden kunnen lopen klanten te verliezen.

Media-onderschrift, minister van Transport Grant Shapps: “De staking is het laatste wat we nodig hebben en het is een schot in de roos”