Spoorwegstaking: Miljoenen hadden op de eerste dag te maken met vertragingen en congestie

Spoorwegstaking: Miljoenen hadden op de eerste dag te maken met vertragingen en congestie

Door Joseph Lee & Andre Rhoden-Paul
BBC nieuws

Gepubliceerd3 uur geledenopmerkingenReactiesDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, ReutersAfbeelding bijschrift, Sommige passagiers moesten lange reizen maken op de weinige treindiensten die overbleven

Passagiers in heel Groot-Brittannië moesten uren langer reizen dan normaal en het wegverkeer steeg aan het begin van de grootste spoorwegstaking in decennia.

De eerste van drie stakingen door de RMT-unie over bezuinigingen op banen, arbeidsvoorwaarden, reële lonen en pensioenen liet slechts één op de vijf treinen rijden.

Boris Johnson drong er bij het land op aan om “op koers te blijven” en weerstand te bieden aan loonsverhogingen in lijn met de stijgende inflatie.

RMT-baas Mick Lynch zei dat de vakbond “het voortouw nam” op het gebied van loonzorgen.

De RMT en de spoorwegwerkgevers zullen woensdag nieuwe gesprekken voeren om het geschil op te lossen. Maar voor donderdag en zaterdag staan ​​er nog meer stakingen op het programma.

Bij de eerste van de drie geplande stakingen liepen ongeveer 40.000 leden van de vakbond Spoor, Maritiem en Transport (RMT) van Network Rail en 13 treinoperators weg.

De helft van alle lijnen was gesloten en een groot deel van het land had helemaal geen spoorverbinding, inclusief het grootste deel van Schotland en Wales, heel Cornwall en Dorset, en plaatsen zoals Chester, Hull, Lincoln en Worcester.

Welke lijnen worden getroffen door de spoorwegstaking? Hoeveel worden spoorwegarbeiders betaald? Labour-parlementsleden tarten Starmer’s spoorwegstaking piket pleidooi Bureaupersoneel zou stakingen kunnen dekken onder wetswijziging

Veel stations die normaal vol staan ​​met forenzen, waren bijna verlaten, behalve de vakbondspiketlijnen, aangezien dinsdag ook stakingen plaatsvonden op de Londense metrolijnen.

Forenzen die per spoor aan het werk kwamen, kregen te maken met een streepje voor hun laatste treinen voordat het netwerk om 18.30 uur BST werd stilgelegd.

De verstoring zal woensdag voortduren, omdat het gebrek aan nachtpersoneel naar verwachting de eerste treinen op sommige plaatsen tot vier uur zal vertragen en slechts ongeveer 60% van de normale diensten zal rijden.

Mediabijschrift, premier Boris Johnson: “We moeten ons voorbereiden om op koers te blijven”

De heer Johnson – sprekend op een kabinetsvergadering op dinsdag – zei dat zonder modernisering aan de industrie, treinexploitanten het risico liepen failliet te gaan en passagiers geconfronteerd werden met steeds hogere prijzen die ertoe zouden kunnen leiden dat ze het reizen per trein opgeven.

“Ik zeg dit tegen het hele land, we moeten ons voorbereiden om op koers te blijven”, zei hij. “Omdat deze hervormingen, deze verbeteringen in de manier waarop we onze spoorwegen exploiteren, in het belang zijn van het reizende publiek, zullen ze helpen om de kosten voor de betalers te verlagen.”

De premier zei dat de stakingen “zo verkeerd en zo onnodig” waren, waardoor het “voor mensen moeilijker is om aan het werk te komen, de afspraken van mensen in gevaar te brengen, het moeilijker maken voor kinderen om examens te doen – allerlei onnodige irritaties”.

‘Mijn plannen voor vrijgezellenfeesten zijn in puin door stakingen”Waarom ik mijn loon verlies om te gaan staken’Moeten werknemers in de publieke sector grotere loonsverhogingen krijgen?

Downing Street zei dat de premier van mening was dat de regering “binnen onze mogelijkheden moest werken” en zich moest verzetten tegen de roep om loonsverhogingen die later tot meer inflatie zouden leiden.

De RMT pleit voor een loonsverhoging van 7%, terwijl werkgevers een maximum van 3% hebben geboden. De inflatie – het tempo waarmee de prijzen stijgen – bedraagt ​​momenteel 9%, maar de Bank of England voorspelt dat deze in het najaar ongeveer 11% zal bereiken.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Veel stations die normaal vol met forenzen zijn, waren bijna verlaten Mediabijschrift, Bekijk: een opvallende RMT-medewerker zegt: “genoeg is genoeg”

De heer Lynch verontschuldigde zich voor de verstoring voor passagiers, maar beschuldigde de regering, die eigenaar is van Network Rail, ervan actief te voorkomen dat werkgevers en de RMT een schikking bereiken.

Hij zei dat de leden “uitzonderlijke eenheid” hadden getoond toen de vakbond zich verzette tegen plannen voor duizenden banenverlies, verandering van arbeidsvoorwaarden en verlaagde pensioenuitkeringen, evenals tegen de looneisen.

Lynch zei dat het spoorwegpersoneel “het voortouw nam” voor werknemers die “het beu waren dat hun loon en arbeidsvoorwaarden werden verlaagd”.

“Dit is het moment om op te staan ​​en te vechten voor elke spoorwegarbeider in dit geschil dat we zullen winnen”, zei hij.

‘Mijn zonen maken zich zorgen over hun examens’ Bijschrift afbeelding, Marta Kotlareks zonen Jakub en Michal hebben examens op twee van de stakingsdagen

Marta Kotlarek, uit Holywell, Flintshire, zegt dat ze tijdens de spoorwegstaking vrijaf moest nemen om haar zonen naar hun examens te brengen.

Jakub (16) en Michal (18) nemen gewoonlijk de trein van Flint naar school in Colwyn Bay. Maar met GCSE en A-level examens op de ochtend van de stakingen op dinsdag en donderdag, konden ze de reis deze week niet maken.

“Dit is een cruciaal jaar voor hen… ze maken zich een beetje zorgen”, zegt Marta.

Ze zegt dat het geen zin heeft om de rondreis van een uur twee keer te doen, dus wacht ze tot ze klaar zijn met hun examens voordat ze terugrijdt naar Holywell.

Toen forenzen overstapten van treinen naar auto’s om de impact van de staking te vermijden, zagen sommige plaatsen lange wachtrijen op de wegen.

Locatietechnologiebedrijf TomTom zei dat de congestieniveaus om 11:00 uur BST hoger waren dan vorige week op hetzelfde tijdstip in een aantal stedelijke gebieden.

De congestie in Londen steeg van 38% naar 51%, in Cardiff ging het van 24% naar 29% en Manchester zag een stijging van 27% naar 34%. De percentages weerspiegelen de extra tijd die nodig is voor reizen in vergelijking met vrij verkeer.

Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, Bushaltes waren overvol omdat mensen alternatieve routes zochten

Er waren ook lange wachtrijen op de buitenste delen van Londen van de M1, M4, A4 en A40.

Maar National Highways vertelde de BBC dat veel delen van het snelwegnetwerk stiller zijn geweest dan een normale dinsdag, omdat werknemers profiteerden van het postpandemische thuiswerkbeleid.

Hoe wordt u getroffen door de spoorwegstakingen? Heeft u een belangrijk evenement tijdens de stakingsperiode? Welke alternatieve reisarrangementen heeft u gemaakt? Vertel het ons door te mailen: hebuwzeg@bbc.co.uk.

Vermeld a.u.b. een contactnummer als u met een BBC-journalist wilt spreken. U kunt ook op de volgende manieren contact opnemen:

WhatsApp: +44 7756 165803Tweet: @BBC_HaveYourSayOf vul het onderstaande formulier inLees onze algemene voorwaarden en privacybeleid

Als u deze pagina aan het lezen bent en het formulier niet kunt zien, moet u de mobiele versie van de BBC-website bezoeken om uw vraag of opmerking in te dienen of u kunt ons een e-mail sturen op HaveYourSay@bbc.co.uk. Vermeld bij elke inzending uw naam, leeftijd en locatie.

OF NIET TE BLOKKEN: hoe maak je de perfecte aardappelpuree WAT ER IN JE KOELKAST zit?: Probeer deze eenvoudige recepten om restjes speciaal te makenBekijk reacties