Spoor stakingen: ‘Thuiswerken is gewoon geen optie’

Spoor stakingen: ‘Thuiswerken is gewoon geen optie’

Door Lora Jones & Beth Timmins
Zakelijke verslaggevers, BBC News

Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Wazhma MansouriBijschrift afbeelding, Wazhma Mansouri werkt al 16 jaar als verpleegster in het centrum van Londen

Terwijl sommigen misschien een extra dag of twee thuiswerken verwelkomen als een onderbreking van de dagelijkse sleur, of een kans om geld te besparen, zullen veel werknemers hun routines verstoord zien door de spoorwegstakingen van deze week.

“Thuiswerken is gewoon geen optie voor mij – en dat is ook niet het geval geweest tijdens de pandemie”, zegt Wazhma Mansouri, die de afgelopen 16 jaar als verpleegster in het centrum van Londen heeft gewerkt.

Door de stakingen reed dinsdag slechts één op de vijf diensten door Engeland, Schotland en Wales, en hetzelfde wordt verwacht op donderdag en vrijdag, en er zal ook de rest van de week sprake zijn van verstoring.

Wazhma, die in de palliatieve zorg werkt, zei dat ze zich zorgen maakte over de reis naar het werk, voorafgaand aan een dienst van 12,5 uur op dinsdagavond.

Ze heeft extra diensten opgepakt voor collega’s die misschien helemaal niet kunnen reizen. Terwijl het ziekenhuis taxi’s inzet voor het personeel, hebben files en annuleringen voor problemen gezorgd.

“We hebben al een achterstand in de NHS als gevolg van de pandemie en dit zou de zaken verder kunnen vertragen … Ik vind het behoorlijk verontrustend dat dit van invloed kan zijn op spoedeisende operaties of patiëntenzorg.”

Hoewel ze begrip heeft voor spoorwegarbeiders die staken vanwege het schrappen van banen, lonen en voorwaarden, zou ze willen dat er “op een verstandige manier” actie zou worden ondernomen.

“Wij verpleegkundigen werken de klok rond in laagbetaalde, stressvolle banen, omgaan met situaties van leven en dood … Ik wou dat er wat betere diensten waren voor eerstelijnswerkers, in plaats van dat alles stopt.”

Op welke dagen zijn de stakingen en welke treinen rijden?’Door de spoorwegstakingen hebben we £500.000 aan boekingen verloren’Hoeveel worden spoorwegarbeiders betaald?

Hoewel door de pandemie meer mensen thuis werken en in veel gevallen sommige dagen thuis en sommige op kantoor, pendelen de meeste werknemers, zoals Wazhma, elke dag naar het werk.

Volgens officiële cijfers, 46% van de werknemers in Groot-Brittannië reist uitsluitend naar het werk, tegenover een kwart die enige tijd ter plaatse en een deel thuis doorbrengt, of 14% die fulltime vanuit huis werkt.

‘Behoefte aan begrip’

Ben Willmott, hoofd van het overheidsbeleid voor de handelsorganisatie HR, het Chartered Institute of Personnel and Development, zegt dat flexibelere manieren van werken werknemers hebben geholpen om op korte termijn thuis te werken.

“Dit verlicht ook de druk op het openbaar vervoer en verminderde diensten voor degenen die wel naar het werk moeten reizen”, zegt hij.

“Voor werknemers die op hun werk moeten zijn, moet er echter flexibiliteit en begrip zijn rond de verstoring van reizen.”

Het werk van Ruth Sadler als projectmanager op een marinebasis in Portsmouth is ook verstoord door stakingen, maar ze zegt dat haar collega’s tot nu toe begrip hebben getoond.

Dagelijks pendelt ze van Southampton naar Portsmouth met regionale treindiensten. Ze heeft geen auto, dus ze is volledig afhankelijk van treinen voor haar reis.

“Ik kan vandaag niet op afstand werken [Tuesday] en dacht dat ik een alternatieve trein en een vervangende bus zou kunnen krijgen, maar ik werd onderweg gestopt omdat er helemaal geen treinen beschikbaar waren”, vertelde ze aan de BBC.

Op de terugweg van het station naar huis zei ze dat ze niet in staat zou zijn om te werken, omdat veel van haar taken face-to-face moesten worden gedaan.

Ze voegde eraan toe: “Ik steun en begrijp volledig dat de staking nodig is, maar het is duidelijk een ongemak.

“Hopelijk krijg ik later in de week mijn werklaptop.”

‘Mogelijk, niet productief’Bron afbeelding, John Whittaker

Accountancy-leraar John Whittaker werkt deze week vanuit huis, maar zegt dat het “mogelijk is, maar niet zo productief”.

Hij trad rond november 2020 toe tot Canterbury College in zijn nieuwe rol en keerde terug uit China aan het begin van de pandemie.

“Daarom waren de meeste middelen die ik ontwikkelde in eerste instantie gericht op thuiswerken.”

Tegenwoordig vertrouwt hij echter op het openbaar vervoer om op zijn werk te komen, aangezien hij nooit heeft leren autorijden. Hoewel thuiswerken mogelijk is, zegt hij dat het verre van ideaal is bij het geven van zijn lessen.

“Zonder twijfel, het zal deze week moeilijker zijn om les te geven omdat ik niet genoeg tijd heb gehad om me goed voor te bereiden.

“En er zijn natuurlijk altijd een paar mensen die de camera uitzetten en weglopen en gewoon naar de les luisteren. Je kunt duidelijk het verschil in kwaliteit van het werk zien dat ze teruggeven terwijl we op afstand werken.”

Desondanks vertelde hij aan BBC News dat hij deze ronde van vakbondsacties steunt.

“Spoorwegmaatschappijen verhogen de prijzen elk jaar voor pendelaars zoals ik, en ik kan niet zeggen dat ik ooit heb gemerkt dat de dienstverlening verbetert… vakbonden bestaan ​​met een reden en af ​​en toe moeten ze werkgevers daaraan herinneren.”

Tom Cheesewright, een adviseur en auteur die zich richt op toekomstige zakelijke trends, suggereert dat de stakingen ook een tijdige herinnering voor bazen kunnen zijn aan het belang van het inbedden van nieuwe manieren van werken.

Hij schat dat ongeveer 40% van de werknemers in het VK nu de mogelijkheid heeft om vanuit huis te werken, op basis van de niveaus die werden waargenomen op het hoogtepunt van de pandemie.

Vooruit gaan? Tom suggereert dat hoewel er tijdens de pandemie grote vooruitgang is geboekt, er veel meer moet worden gedaan aan training en ondersteuning om ervoor te zorgen dat thuiswerken voor meer mensen een haalbare optie wordt.