Shoppers gaven voor de tweede maand op rij minder uit, zegt BRC

Shoppers hebben voor de tweede maand op rij minder uitgegeven, zegt BRCGepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Volgens de instantie die retailers vertegenwoordigt, geven shoppers minder uit dan een jaar geleden, omdat de stijgende kosten van levensonderhoud de inkomens onder druk zetten.

De verkoop, zowel in de winkel als online, daalde in mei voor de tweede maand op rij, aldus het British Retail Consortium (BRC).

De verkoop steeg vorig jaar sterk nadat de pandemische beperkingen waren versoepeld, maar die “uitgavenzeepbel” is nu gebarsten, zei Helen Dickinson van de BRC.

De totale detailhandelsverkopen in mei daalden met 1,1% ten opzichte van mei 2021.

Dat was een sterkere vertraging dan in april, toen de BRC-cijfers een daling lieten zien van 0,3% ten opzichte van april 2021.

De verkoop van kleding, schoenen en accessoires, ook in mode en beauty, steeg, terwijl mensen zich voorbereidden op vakanties en sociale gelegenheden in de zomer, waaronder het jubileum.

Maar consumenten kochten geen grotere ticketitems, zoals meubels en elektronica, zei de BRC, aangezien het zijn laatste maandelijkse gegevens publiceerde, die het verzamelt van de middelgrote en grotere retailers in het VK.

Nu de inflatie historisch hoog is, kost wat mensen kopen meer. Dus een kleine daling van de totale verkoop maskeert een veel grotere daling van het verkochte volume van goederen, zodra inflatie wordt berekend, voegde de BRC eraan toe.

“Het is duidelijk dat de uitgavenzeepbel na de pandemie is gebarsten, waarbij retailers worden geconfronteerd met moeilijkere handelsvoorwaarden, een dalend consumentenvertrouwen en een stijgende inflatie die de koopkracht van de consument beïnvloedt”, zegt mevrouw Dickinson, de CEO van de BRC.

M&S verschuift van stadscentra naarmate de online verkoop groeit Hebben de succesverhalen over lockdown hun glans verloren?

De daling in mei markeert de tweede achtereenvolgende maand van dalende detailhandelsverkopen, zo meldt de reguliere BRC-KPMG-monitor voor detailhandelsverkopen.

Het komt op een moeilijke tijd voor retailers, die ook te maken hebben met stijgende kosten, vooral van energie, transport en arbeid, die samen “de detailhandelaren dwongen hun prijzen te verhogen”, voegde mevrouw Dickinson eraan toe.

Het aandeel van de verkopen dat online plaatsvindt, in tegenstelling tot in fysieke winkels, lijkt te stabiliseren, aldus het BRC. Na een forse stijging terwijl pandemische beperkingen van kracht waren, “stabiliseerde” de online verkoop zich op ongeveer 39%, vergeleken met 30% pre-pandemie, aldus de BRC.

“Retailers zullen hopen dat een feelgoodfactor na het jubileum en de zomer het vertrouwen van sommige shoppers begint te verbeteren, aangezien het algemene vertrouwensniveau momenteel lager is dan de verkoop doet vermoeden”, zegt Paul Martin, UK Head of Retail bij KPMG.

Tijdens het vierdaagse Jubilee-feestdagweekend gaven mensen aanzienlijk meer uit dan de vergelijkbare data van vorig jaar (die geen feestdag omvatten), suggereerden gegevens van Barclaycard op maandag.

“Ondanks bredere zorgen over de kosten van levensonderhoud, zal vooral de horecasector blij zijn met deze welkome boost, die twee jaar van onbeperkte handel heeft gemist”, zegt Barclaycard Payments-topman Rob Cameron.

De uitgaven aan restaurants stegen met 41,5% over 2-5 juni. De uitgaven in pubs, bars en nachtclubs stegen met 74,2%, terwijl de uitgaven aan entertainment 67,3% stegen en de uitgaven aan openbaar vervoer met 38,8%, aldus Barclaycard Payments, op basis van creditcard- en debetkaarttransacties.