Russische economie staat voor een hobbelige rit als sancties bijten

Russische economie staat voor een hobbelige rit als sancties bijten

Door Steve Rosenberg
Rusland Editor, Moskou

Gepubliceerd43 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, AvtovazAfbeelding bijschrift, Deze “anti-sancties” Lada Granta wordt geleverd zonder airbags of GPS

“Het is het meest betaalbare nieuwe voertuig in Rusland. Ze noemen het… de anti-sanctie-auto!”

Dat was de Russische staatstelevisie die een positieve draai gaf aan de nieuwe, niet zo verbeterde Lada die van de band rolde in de stad Togliatti.

“Meest betaalbaar” is misschien het enige verkoopargument. Door westerse sancties kan de Russische autofabrikant niet alle onderdelen importeren die het vroeger deed. Dus de “anti-sancties” Lada Granta heeft geen airbag, geen antiblokkeersysteem, geen elektronische stabiliteitscontrole en geen gordelspanners.

Bijna vier maanden na de invasie van Oekraïne vat de nieuwe Lada de Russische economie zo’n beetje samen: ze functioneert nog steeds, ondanks het ontbreken van enkele onderdelen.

“Nog steeds functionerend” is een prestatie. Rusland is nu het meest gesanctioneerde land ter wereld. Volgens datadienst Statista zijn er meer dan 10.500 beperkingen opgelegd aan Russische individuen en bedrijven. Daarvan zijn er in de afgelopen vier maanden meer dan 7.500 geïmplementeerd.

Geen wonder dat sommige experts hadden voorspeld dat de wielen inmiddels volledig van de Russische economie zouden zijn losgekomen.

Getty ImagesDe economie van Rusland in cijfers*

17,1%Jaarlijkse inflatie in mei

8-9%Detailhandel daalt dit jaar

83,5%Autoverkopen dalen in mei 2022

7,8%Officiële voorspelling van daling van het Russische BBP in 2022

30%Onofficiële voorspelling van de ineenstorting van het BBP door IIF

*Officiële bronnen: Akort; ministerie van economie; AEB; Rosstat

“De omvang van internationale sancties zou een economische ineenstorting hebben veroorzaakt als ze uit het niets waren gekomen”, zegt Chris Weafer van Macro Advisory in Moskou.

“Maar Rusland ervaart sinds 2014 op incrementele basis sancties. Er is een enorme versnelling geweest, maar er is ook een element dat dit iets is waar ze al mee te maken hebben gehad.

“Bovendien betekent de angst voor verstoring van de bevoorrading dat Rusland nog meer geld verdient met de export van energie en grondstoffen. In de eerste vijf maanden van het jaar bedroeg het overschot op de lopende rekening een recordbedrag van $ 110 miljard (£ 94 miljard). dat geld om niet alleen het leger te financieren, maar ook om staatsindustrieën te subsidiëren om ervoor te zorgen dat de werkloosheid niet stijgt of de inkomens niet te veel dalen.”

Media-onderschrift, Kijk: Steve Rosenberg van de BBC had een voorproefje van de vervanging van de Russische McDonald’s

Dankzij kapitaalcontroles is de roebel sterker geworden en is de inflatie begonnen af ​​te nemen. Maar een diepe recessie ligt in het verschiet. In 2022 zal de Russische economie naar verwachting tot 10% krimpen.

Russische consumenten moeten de volledige effecten nog voelen. De schappen van supermarkten in Moskou zijn nog steeds behoorlijk vol, hoewel sommige geïmporteerde artikelen niet meer beschikbaar zijn.

Maar het is in de winkelcentra van Moskou waar de verandering het duidelijkst is. Ooit bruisende winkelcentra zijn nu veel rustiger: minder klanten, minder keuze. Uit protest tegen de invasie van Oekraïne hebben veel buitenlandse merken hun activiteiten in Rusland opgeschort of zich volledig teruggetrokken. Veel winkels zijn gesloten.

Afbeeldingsbron, EPAImage-bijschrift, Westerse retailers trokken zich massaal terug uit Rusland toen Europese sancties tegen Rusland begonnen te bijten

Op straat ontmoet ik een taxichauffeur genaamd Nikita. Hij voorspelt een moeilijke weg voor het taxibedrijf waarvoor hij werkt.

“Taxi’s worden heel snel oud, dus een taxibedrijf moet ze heel vaak vervangen”, legt Nikita uit. “Maar na het uitbreken van de oorlog werden de autoprijzen in roebels belachelijk hoog. Dus ons taxibedrijf ziet binnenkort geen nieuwe auto’s meer. We zullen oude moeten gebruiken.”

Zou de “antisanctiewagen” een oplossing kunnen zijn? Nou, Nikita haast zich niet om er een te kopen.

“Zelfs met een airbag is de Lada Granta erg klein en oncomfortabel”, legt hij uit.

Zouden economische moeilijkheden thuis het Kremlin tot nadenken kunnen aanzetten? Zouden ze een einde kunnen maken aan het Russische offensief in Oekraïne? Werken sancties?

“Als het doel is om gedragsverandering af te dwingen door een economische en financiële crisis te creëren, dan is het antwoord nee”, meent Chris Weafer.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Tekorten aan printerinkt en andere producten hebben geleid tot veranderingen in de verpakking voor sommige lijnen in supermarkten

“Rusland heeft geen crisis doorgemaakt. Maar het gaat een periode van economische uitputting in. Tegen de herfst en de winter wordt je geconfronteerd met een grimmiger realiteit. Vooral als het Europese verbod op de invoer van Russische olie en olieproducten van kracht wordt en de regering om de uitgaven terug te schroeven. Rusland zal onvermijdelijk twee tot drie jaar een stagnerende economie hebben. De vraag is of dat tien jaar zal duren.

“Rusland is afgesneden van veel westerse technologie-import, die het gewoon niet zal kunnen vervangen. China heeft duidelijk gemaakt dat het Rusland geen gesanctioneerde technologie gaat leveren, omdat het zelf secundaire sancties kan krijgen.

“Er is geen reden om aan te nemen dat de Russische economie niet zal kunnen functioneren. Maar het zal dit doen op een veel lager niveau van technologie en efficiëntie. De kloof met de rest van de wereld zal groter worden. De Russische economie zal overblijven achter.”

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgeving OP DE GROND: Rusland wist geschiedenis in de ‘dode stad’ van Oekraïne ANALYSE: Op kaarten: veldslagen woeden in Oost-Oekraïne KHARKIV: bewijs van wijdverbreid gebruik van clustermunitie LEES MEER: Volledige berichtgeving over de crisis