Rishi Sunak beschuldigd van het verspillen van £ 11 miljard aan het aflossen van overheidsschuld

Rishi Sunak beschuldigd van het verspillen van £ 11 miljard aan overheidsschuldGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Rishi Sunak is ervan beschuldigd niet snel genoeg te hebben gehandeld om £ 11 miljard aan belastinggeld te besparen dat is gebruikt om rente op staatsschuld te betalen.

Het National Institute of Economic and Social Research (NIESR) zei dat de verliezen het gevolg waren van het falen van de kanselier om zich te verzekeren tegen rentestijgingen.

Het betekende hogere dan noodzakelijke betalingen op £ 900 miljard aan reserves die waren gecreëerd via het programma voor kwantitatieve versoepeling (QE).

De Schatkist zei dat het “een duidelijke financieringsstrategie” heeft voor schulden.

De NIESR-professor Jagjit Chadha vertelde de Financial Times dat de acties van de heer Sunak het land hadden achtergelaten met “een enorme rekening en een zware aanhoudende blootstelling aan renterisico’s”.

Volgens het FT-rapport heeft de Bank of England (BoE) £ 895 miljard aan geld gecreëerd door middel van kwantitatieve versoepeling, waarvan het meeste werd gebruikt om staatsobligaties van pensioenfondsen en andere investeerders te kopen.

Toen die investeerders de opbrengst in commerciële bankdeposito’s bij de Bank stopten, moest deze rente betalen tegen de officiële rentevoet.

Vorig jaar, toen het officiële tarief nog 0,1% was, zei de NIESR – een economische onderzoeksgroep – dat de overheid de kosten van het aflossen van deze schuld had moeten verzekeren tegen het risico van stijgende rentetarieven.

Het stelde voor om de schuld om te zetten in staatsobligaties met een langere terugbetalingstermijn.

Prof Chadha zei dat het falen van de heer Sunak om dit te doen de belastingbetaler £ 11 miljard heeft gekost.

“Het zou veel beter zijn geweest om de omvang van de kortlopende schulden eerder te verminderen, zoals we al enige tijd beweerden, en om de voordelen van de uitgifte van langerlopende schulden te benutten”, zei hij tegen de FT.

‘Snel en los’

De schaduwminister van Labour, Tulip Siddiq, zei: “Dit zijn astronomische bedragen voor de kanselier om te verliezen, en laat werkende mensen de cheque oppikken voor zijn ernstige verspilling terwijl hij hun belastingen verhoogt midden in een crisis van de kosten van levensonderhoud.

“Deze regering heeft snel en losjes gespeeld met het geld van de belastingbetaler. Groot-Brittannië verdient een regering die publiek geld respecteert en levert voor mensen in het hele land.”

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zei: “Er zijn al lang bestaande regelingen rond de aankoopfaciliteit van activa – tot op heden is £ 120 miljard overgedragen aan HM Treasury en gebruikt om onze schuld te verminderen, maar we zijn ons er altijd van bewust geweest dat op een bepaald moment de richting van die betalingen moet mogelijk worden teruggedraaid.

“We hebben een duidelijke financieringsstrategie om aan de financieringsbehoeften van de overheid te voldoen, die we onafhankelijk van de monetaire-beleidsbeslissingen van de Bank of England hebben vastgesteld.

“Het is voor de [Bank’s] Monetary Policy Committee om besluiten te nemen over kwantitatieve versoepelingsoperaties om de doelstellingen die onder hun bevoegdheid vallen te bereiken, en we blijven ons volledig inzetten voor hun onafhankelijkheid.”