Raffinaderijen verdienen geld terwijl de benzineprijzen stijgen

Raffinaderijen verdienen geld terwijl de benzineprijzen stijgen

Door Ben King
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd17 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, GettyImage-onderschrift, de grootste olieraffinaderij van het VK in Fawley in Hampshire, eigendom van ExxonMobil

Olieraffinaderijen verdienen bijna vijf keer zoveel geld met het raffineren van benzine als een jaar geleden, blijkt uit gegevens.

Een gebrek aan capaciteit om benzine en diesel uit ruwe olie te raffineren, heeft ertoe bijgedragen dat de brandstofprijzen naar recordniveaus zijn gestegen en de winsten voor eigenaren van raffinaderijen zijn gestegen.

De benzineprijzen staan ​​op een historisch hoog niveau, hoewel de olieprijs ver onder de recordniveaus blijft.

Het wegvallen van de Russische voorraden heeft een industrie die al op volle toeren draaide, onder druk gezet.

Woensdag zag de benzineprijs de snelste stijging in zeventien jaar, en op donderdag gingen de kosten van het vullen van een typische gezinsauto voor het eerst boven de £ 100, wat de kosten voor automobilisten deed oplopen.

Een deel van de stijging is toe te schrijven aan de hoge prijs van ruwe olie, die momenteel boven de $ 120 per vat ligt, opgedreven door de angst dat de oorlog in Oekraïne de toegang tot Rusland zou verminderen.

Dat heeft geleid tot miljarden ponden extra winst voor olieproducenten en heeft ertoe geleid dat de Britse regering een meevaller van 5 £ 5 miljard heeft opgelegd aan olieproducenten in de Noordzee.

Brandstofprijzen: waarom is benzine zo duur in het VK? Brandstofkosten: hoe benzine en diesel te besparen?

Maar olieraffinaderijen – de bedrijven die ruwe olie omzetten in diesel, benzine en andere producten – zien hun winst ook aanzienlijk stijgen.

“De raffinaderijen drukken momenteel geld”, zegt Neil Crosby, senior analist bij databedrijf OilX. “Meer dan ze ooit hebben gezien.”

Er is een tekort aan raffinagecapaciteit, wat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de “raffinagemarge” – het verschil tussen wat ze betalen voor ruwe olie en wat ze kunnen verdienen met de verkoop van de geraffineerde producten.

“Dit is echt een knelpunt in termen van het vermogen van de industrie om deze brandstoffen te produceren. Dat zie je terug in de groothandelsprijs van diesel en benzine”, zegt Crosby.

En dat heeft ertoe bijgedragen dat, hoewel de olieprijzen nog ver van de recordhoogtes liggen, benzine en diesel dag na dag nieuwe records hebben gevestigd.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesHoeveel zijn de marges gestegen?

Cijfers van databedrijf Refinitiv laten zien hoe het raffineren van olie het afgelopen jaar zo winstgevend is geworden.

Op 10 juni 2021 verdienden raffinaderijen 9,26 dollar per vat met het raffineren van benzine en 6,84 dollar per vat met raffinage van diesel.

Op woensdag verdienden ze $ 43,11 aan benzine, een stijging van 366%, en $ 51,13 aan diesel, een stijging van 648%.

Cijfers gepubliceerd door BP, dat eigenaar is van een aantal raffinaderijen in Europa en de VS, tonen zijn eigen maatstaf voor de raffinagewinst, de ‘Refining Marker Margin’, van $ 7,7 dollar per vat tot $ 35,7 in het afgelopen jaar.

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil bezit een aantal raffinaderijen, waaronder Fawley in Hampshire, de grootste van het Verenigd Koninkrijk. Vorige maand citeerde de Financial Times zijn topman Darren Woods, die zei dat hij niet dacht dat de “zeer, zeer hoge marge-omgeving” “goed was voor economieën over de hele wereld”.

Een bron dicht bij een grote eigenaar van een raffinaderij stelt dat de raffinaderijen de marges niet zelf bepalen. De prijzen voor ruwe olie, benzine en diesel worden bepaald door de markt – welke voorraden beschikbaar zijn en hoeveel kopers zullen betalen.

Waarom zijn de raffinaderijmarges zo hoog?

Vóór de invasie van Oekraïne werd een groot deel van Europa’s benzine- en dieselvoorraad gemaakt in Russische raffinaderijen en geïmporteerd in tankers. In 2020 ontving het VK 18% van zijn dieseltoevoer uit Rusland.

Hoewel die aanvoer niet volledig is afgesneden, zijn de volumes die uit Rusland komen aanzienlijk lager omdat kopers de Russische export mijden, zelfs voordat de sancties volledig van kracht zijn.

De brandstofvoorraden waren laag voor de invasie en er was al een wereldwijd tekort aan raffinagecapaciteit. De sector is de afgelopen jaren niet erg winstgevend geweest en trok weinig investeringen aan.

Er was dus geen speling om de verloren Russische raffinagecapaciteit in te halen.

Het wereldwijde gebrek aan raffinagecapaciteit heeft bijgedragen tot hoge brandstofprijzen in andere landen, waaronder de VS.

Bovendien heeft China de export van geraffineerde brandstoffen teruggeschroefd. En hoewel het VK niet rechtstreeks uit China importeert, heeft dit een domino-effect op de hele wereldmarkt, zegt Crosby.

ExxonMobil heeft niet gereageerd op het verzoek om commentaar. BP weigerde commentaar te geven.