Oorlog in Oekraïne: hotelketen Marriott verlaat Rusland na 25 jaar

Oekraïne oorlog: Marriott hotelketen verlaat Rusland na 25 jaarGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, Getty ImagesBeeldbijschrift, Marriott

De hotelketen Marriott heeft aangekondigd Rusland na 25 jaar te verlaten en zegt dat westerse beperkingen het “onmogelijk” maakten om daar te blijven opereren.

Het bedrijf sloot zijn kantoor in Moskou en stopte de investeringen in Rusland in maart, na de invasie van Oekraïne.

De 22 hotels in het land zijn echter eigendom van derden en bleven open.

Marriott zei dat het proces om de operaties in Rusland op te schorten “complex” was.

Maar in een verklaring zei het: “We zijn tot het inzicht gekomen dat de onlangs aangekondigde beperkingen in de VS, het VK en de EU het voor Marriott onmogelijk maken om hotels op de Russische markt te blijven exploiteren of franchisen.”

Het bedrijf zei dat het “gefocust bleef op het zorgen voor onze in Rusland gevestigde medewerkers” en individuen in Oekraïne en Rusland had ondersteund om werk te vinden bij Marriott buiten de door het conflict getroffen landen.

“We blijven ons aansluiten bij onze medewerkers en miljoenen mensen over de hele wereld in de wens een einde te maken aan het huidige geweld en het begin van een pad naar vrede”, voegde het eraan toe.

Marriott sluit zich de afgelopen weken aan bij McDonald’s, Starbucks en andere bedrijven terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt en de westerse sancties om Rusland economisch te isoleren strenger worden.

Publieke verontwaardiging over de invasie van Vladimir Poetin zette ook westerse merken onder druk om afstand te nemen. Hotelmerken trokken de aandacht omdat ze het traagst reageerden.

“Het proces om de activiteiten op te schorten in een markt waar Marriott al 25 jaar actief is, is complex”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Marriott gaf geen verdere details over de exit.

De activa van de Franse autofabrikant Renault in het land werden genationaliseerd, terwijl hamburgergigant McDonald’s zijn restaurants, waarvan vele rechtstreeks eigendom waren van het bedrijf, verkocht aan een bestaande franchisenemer.