Ofgem beschuldigd als leveranciersstoringen leiden tot hogere energierekeningen

Ofgem beschuldigd als leveranciersstoringen leiden tot hogere energierekeningen

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd33 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Energiewaakhond Ofgem wordt ervan beschuldigd een industrie te hebben laten ontstaan ​​op “wankele fundamenten” waarin een reeks toeleveringsbedrijven instortte.

Alle rekeningbetalers betalen elk ongeveer £ 94 meer om de £ 2,7 miljard kosten te dekken van het falen van 28 leveranciers die stopten nadat de groothandelsprijzen stegen.

De Nationale Rekenkamer (NAO) zei dat Ofgem een ​​markt had laten ontstaan ​​die kwetsbaar was voor grote schokken.

De toezichthouder zei dat het al bezig was met het aanpakken van de gerezen problemen.

Meg Hillier, voorzitter van het Public Accounts Committee, zei: “De aanpak van Ofgem heeft een energiemarkt gecreëerd die op wankele fundamenten is gebouwd. Als gevolg daarvan stortten veel bedrijven in onder de schok van de stijgingen van de energieprijzen.

“Nogmaals, het is het publiek dat moet boeten voor de fouten van degenen die belast zijn met de bescherming ervan. Het is onaanvaardbaar.”

Concurrentie aanmoedigen

Het resultaat van de schok van vorig jaar was dat 2,4 miljoen klanten automatisch werden verplaatst naar een rivaliserend bedrijf toen hun eigen leverancier instortte. Volgens Citizens Advice moesten ze normaal gesproken £ 30 per maand extra betalen voor de duur van hun oorspronkelijke contract, omdat ze werden overgeschakeld naar een duurder tarief.

Bovendien bedroegen de kosten van deze mislukkingen in totaal £ 2,7 miljard – een bedrag dat werd verspreid over alle rekeningbetalers in Groot-Brittannië, niet alleen die van de mislukte bedrijven. Dit is voordat rekening wordt gehouden met de mogelijk miljardenlast waarmee huishoudens te maken kunnen krijgen als gevolg van de ineenstorting van Bulb Energy, dat onder speciale administratie valt.

De NAO zei dat Ofgem had gekozen voor een “low bar”-benadering om nieuwe binnenlandse energieleveranciers op de markt toe te laten om concurrentie en keuze voor klanten aan te moedigen nadat de markt was gedomineerd door zes grote bedrijven.

De toezichthouder had toen vanaf 2019 aangescherpte regels ingevoerd voor nieuwkomers, maar pas in 2021 voor bestaande leveranciers.

Als gevolg hiervan hadden veel leveranciers niet de financiële veerkracht om de zesvoudige stijging van de groothandelsprijzen vorig jaar op te vangen, aldus de NAO.

“Door zoveel leveranciers met zwakke financiële middelen de markt te laten betreden, en door zich niet voor te stellen dat er een lange periode van volatiliteit in de energieprijzen zou kunnen zijn, heeft Ofgem een ​​markt laten ontstaan ​​die kwetsbaar was voor grootschalige schokken”, zegt Gareth. Davies, hoofd van de NAO.

Afbeeldingsbron, Alamy

“Consumenten hebben het zwaarst te lijden gehad van het falen van leveranciers in een tijd waarin veel huishoudens al onder aanzienlijke financiële druk staan, aangezien hun rekeningen tot recordhoogtes zijn gestegen. Er moet een leveranciersmarkt worden ontwikkeld die echt werkt voor consumenten”, zei Davies.

Ofgem brengt wijzigingen aan nadat een onderzoek dat het in opdracht had gegeven tot veel van dezelfde conclusies kwam.

“We werken al hard om alle problemen aan te pakken”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder. “Hoewel de eenmalige wereldwijde schok in de energieprijs zou hebben geleid tot het verlaten van de markt onder elk regelgevend kader, is het ons al duidelijk geweest dat leveranciers en het financiële veerkrachtregime van Ofgem niet robuust genoeg waren.

“Hoewel geen enkele regelgever kan of moet garanderen dat bedrijven in de toekomst niet zullen falen, zullen we een marktbrede benadering blijven volgen om het regelgevingsregime verder te versterken, en zorgen voor een eerlijke en robuuste markt voor consumenten die de kosten eerlijk houdt terwijl we bewegen weg van fossiele brandstoffen en naar betaalbare, groene energie van eigen bodem.”

De NAO zei dat er bezorgdheid was geuit dat de hervormingen van Ofgem nieuwe toetreders en innovatieve ideeën in de toekomst zouden kunnen beperken.

Een typische gas- en elektriciteitsrekening voor huishoudens – die wordt bepaald door het energieprijsplafond in Engeland, Wales en Schotland, is sterk gestegen en bedraagt ​​nu ongeveer £ 2.000 per jaar.

Analisten Cornwall Insight hebben voorspeld dat de rekening deze winter ongeveer £ 3.000 per jaar zou kunnen bedragen.