Oekraïne verhoogt rente naar hoogste in Europa

Oekraïne verhoogt rente naar hoogste in EuropaGepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-Oekraïne Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, De hryvnia, de valuta van Oekraïne, is sterk in waarde gedaald sinds Rusland is binnengevallen

De centrale bank van Oekraïne heeft haar rentetarief meer dan verdubbeld tot 25%, tot het hoogste niveau voor enig Europees land.

De maatregel is bedoeld om de snel stijgende inflatie te vertragen en een verdere ineenstorting van de munteenheid na de Russische invasie in februari te voorkomen.

Bedrijven zijn gedwongen te sluiten en belangrijke toeleveringsketens zijn afgesneden sinds het begin van de oorlog.

De Wereldbank voorspelt dat de economie van Oekraïne dit jaar met maar liefst 45% kan krimpen.

De inflatie – of de kosten van levensonderhoud – is in Oekraïne gestegen tot 17% en ligt op schema om dit jaar 20% te bereiken, aldus de centrale bank van het land.

De Nationale Bank van Oekraïne zei dat de verhoging van de benchmarkrente – van 10% naar 25% – zou helpen voorkomen dat het spaargeld van de burgers wordt opgegeten door de stijgende inflatie.

De Oekraïense munteenheid, de hryvnia, staat sinds de Russische invasie ook zwaar onder druk en is sterk in waarde gedaald. De centrale bank zei te hopen dat de renteverhoging een deel van die spanning zou verlichten en de valuta zou stabiliseren.

Het is de eerste renteverhoging in Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog, waarbij de bank aangeeft dat ze de rente opnieuw zal verlagen zodra de inflatie weer onder controle is.

Volgens de Kyiv School of Economics is meer dan $ 100 miljard aan infrastructuurschade aan Oekraïense steden veroorzaakt door artillerievuur en luchtaanvallen, terwijl 14 miljoen burgers gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten.

Om haar militaire verdediging op te voeren en burgers te ondersteunen die hun levensonderhoud zijn kwijtgeraakt, heeft de regering haar uitgaven snel verhoogd, waardoor het begrotingstekort maand op maand met 27 procent is gestegen tot 7,7 miljard dollar in mei, aldus de in Kiev gevestigde investeringsbank Dragon Capital.

Banken zijn ook gedwongen te accepteren dat leningen aan bedrijven in het gebied dat nu door Rusland wordt gecontroleerd waarschijnlijk nooit zullen worden terugbetaald, opnieuw een enorme financiële klap voor de economie van het land.

“Het meest waarschijnlijke scenario is dat bijna alle zakelijke en particuliere leningen in de nog steeds bezette gebieden verloren zullen gaan”, zegt Vitaliy Vavryshchuk, hoofd macro-onderzoek bij vermogensbeheerder Investment Capital Oekraïne.

Sleutelexport

Vrijdag is het 100 dagen geleden dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, waarbij 4.500 burgers omkwamen sinds de gevechten uitbraken. Ziekenhuizen en scholen zijn verwoest, terwijl havens zijn geblokkeerd, waardoor Oekraïne is afgesloten van de export die de ruggengraat van zijn economie vormt.

Ongeveer 50% van de wereldvoorraad van neongas, essentieel voor het maken van de microchips die smartphones en auto’s aandrijven, is afkomstig van slechts twee Oekraïense bedrijven.

Bovendien komt meer dan 18% van de wereldwijde gerstexport, 16% van de maïs en 12% van de tarwe uit Oekraïense velden.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Een boer schept graan in Oekraïne

“De voedselcrisis bedreigt echt tot 1,4 miljard mensen die op sommige plaatsen voedseltekorten en zelfs hongersnood zullen krijgen”, vertelde Amin Awad, de VN-crisiscoördinator voor Oekraïne aan het BBC-programma Today.

“Het voedsel is gestrand in Oekraïne. Het produceert jaarlijks 85 miljoen ton graan.”

Met een nieuwe grote oogst in juli en augustus van dit jaar waarschuwde dhr. Awad dat als graansilo’s, die momenteel vol met voedsel staan, niet kunnen worden opgeruimd, de gewassen op de velden zouden rotten omdat er geen plaats zou zijn om ze op te slaan.

Egypte, dat vóór de oorlog ongeveer 80% van zijn tarwe uit Rusland en Oekraïne ontving, kampt momenteel met tekorten en waarschuwde dat wereldwijd “miljoenen” zouden kunnen sterven.