Meer spoorwegstakingen zeer waarschijnlijk, zegt vakbondsleider

Meer spoorwegstakingen zeer waarschijnlijk, zegt vakbondsleider

Door Catherine Evans
BBC nieuws

Gepubliceerd2 uur geledenopmerkingenReactiesDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenMediabijschrift, Bekijk: RMT-baas zegt dat de regering de onderhandelingen verslechtert nu de voorzitter van de Rail Delivery Group suggereert dat hervormingen geen ontslagen hoeven te betekenen

Meer spoorwegstakingen zijn “uiterst waarschijnlijk” als de besprekingen tussen spoorwegbazen en vakbonden blijven mislukken, zei de vakbond in het middelpunt van het geschil.

RMT-baas Mick Lynch beschuldigde de regering van het blokkeren van een deal, een claim die door de regering werd ontkend.

Voor de tweede keer deze week heeft een staking van treinpersoneel ervoor gezorgd dat reizigers opnieuw een dag van hinder hebben ondervonden.

Treinen zijn tot stilstand gekomen in een groot deel van Engeland, Wales en Schotland, met ongeveer de helft van het netwerk gesloten.

Voor zaterdag staat al weer een staking gepland.

Downing Street zei dat de vakbonden de stakingen “zo snel mogelijk” moeten afblazen, maar Mick Lynch, algemeen secretaris van de vakbond voor spoorwegen, maritiem en transport (RMT), zei eerder tegen BBC Breakfast dat de staking van zaterdag misschien niet de laatste is. .

Hij zei dat de besprekingen zouden worden voortgezet en dat hij de leden zou raadplegen om te zien “of en wanneer er een nieuwe fase van vakbondsactie moet komen”.

“Maar als we geen schikking krijgen, is de kans groot dat die er komt”, zei hij.

Tim Shoveller, de hoofdonderhandelaar voor Network Rail – dat de spoorwegen in heel Groot-Brittannië onderhoudt – zei dat er woensdag hoop was op het stoppen van de tweede stakingsdag en dat het “enorm frustrerend” was nadat de gesprekken waren mislukt.

Toevallig: Treinen komen tot stilstand op tweede stakingsdag Welke dagen zijn de stakingen en welke treinen rijden? Ros Atkins over… Waarom er stakingen zijn gevolg van de spoorwegstakingen

Er zijn aan beide kanten beschuldigingen geuit dat derden de voortgang belemmeren.

Lynch zei tegen BBC’s Breakfast: “De hand van de regering zit in deze… [rail] bedrijven verlaten de kamer, raadplegen de ministers en de departementsambtenaren en als ze terugkomen, is de situatie vaak erger.”

Maar Network Rail – met wie de RMT onderhandelt – zei dat het de RMT was, en niet de regering die de onderhandelingen blokkeerde.

De heer Shoveller zei dat ze dachten dat ze woensdag een deal hadden totdat de RMT de kamer verliet om advies te krijgen van hun bestuur.

Hoe bent u getroffen door de spoorwegstakingen?

E-mail: haveyoursay@bbc.co.ukWhatsApp: +44 7756 165803Tweet: @BBC_HaveYourSayLees onze algemene voorwaarden en privacybeleid

Het ministerie van Verkeer heeft erop aangedrongen dat de spoorwegindustrie de onderhandelingen leidt. In een contract dat door de BBC werd gezien, stond echter dat de manier waarop treinbedrijven omgaan met stakingsacties “onderworpen is aan de instructies van de staatssecretaris”, een verwijzing naar Grant Shapps, de minister van transport.

Een belangrijk knelpunt van de onderhandelingen lijkt zich te concentreren rond een brief van Network Rail over het doorzetten van een formeel overleg over wijzigingen in de werkmethoden in onderhoudsteams – wat tot ontslagen zou leiden.

De RMT vroeg om intrekking – en beschuldigde minister van Transport Grant Shapps van het verpesten van de onderhandelingen door Network Rail niet toe te staan ​​dit te doen.

De heer Shapps noemde de claim “een totale leugen” en zei dat hij niet betrokken was bij de brief.

Premier Boris Johnson beschreef de stakingen vanuit Rwanda als “onnodig” en benadrukte de voordelen van “verstandige hervormingen” van het spoorwegsysteem.

Johnson, die een Commonwealth-top bijwoont, zei dat “mensen rond de tafel moeten gaan zitten om het uit te zoeken”, eraan toevoegend dat hij een “grote toekomst” voor de Britse spoorwegen wilde.

Wie zijn de belangrijkste stemmen in het geschil?de RMT – vakbond van Spoor-, Maritieme en Transportarbeiders – vertegenwoordigt 40.000 leden van schoonmakers tot treinwachten over het hele spoorwegnetDe Spoorbezorgingsgroep vertegenwoordigt treinoperators en Netwerkrail – die de sporen onderhoudt en een aantal grotere stations runtDe transportsecretaris – Grant Shapps zegt dat het niet zijn rol is om met vakbonden te onderhandelen, hoewel Labour en sommige Tory-parlementsleden vinden dat hij erbij moet worden betrokken

De RMT roept op tot een loonsverhoging van ten minste 7% om de crisis van de kosten van levensonderhoud te compenseren, aangezien de inflatie 9,1% bereikt en in het najaar naar verwachting 11% zal bereiken.

Werkgevers hebben maximaal 3% geboden, op voorwaarde dat de vakbond nieuwe werkwijzen accepteert.

De Rail Delivery Group, die de spoorwegondernemingen vertegenwoordigt, zei dat het “een eerlijke beloning wilde geven en niet meer dan een eerlijk deel van de belastingbetalers wilde nemen”, wat inhield dat de spoorwegen moesten worden gemoderniseerd om passagiers terug te trekken.

Terwijl Network Rail en de vakbonden weer rond de tafel zitten voor weer een lange dag onderhandelen, heeft een spoorwegmaatschappij – een van de weinige franchises die zonder overheidsgeld draaien – een schikking bereikt in een afzonderlijk geschil.

Afbeeldingsbron, Andrew Milligan/ PA MediaBeeldonderschrift, Picketers buiten Edinburgh Waverley Station op donderdag

Werknemers van Merseyrail hebben een loonsverhoging van 7,1% gekregen.

Op de vraag of dat is wat Network Rail uiteindelijk zou bieden, zei de heer Shoveller: “Ik denk dat dat zeer onwaarschijnlijk is.”

“We kunnen een manier zien om een ​​loonovereenkomst te financieren, niet van dat soort proporties, maar nog steeds een algemeen goed pakket, waarbij wordt erkend dat het belangrijkste waar de vakbonden om vragen een garantie is dat er geen gedwongen ontslagen vallen”, zei hij tegen BBC Radio Four’s Today-programma. .

“Dus we denken dat we een pakket hebben van geen gedwongen ontslagen, van geld en een aantal andere lang gezochte dingen waar de vakbond en de werknemers naar op zoek zijn en we willen verder met dat pakket.”

Eddie Dempsey, van de RMT, zei dat de Merseyrail-deal significant was. “Overal waar we te maken hebben met iemand die niet direct wordt gecontroleerd door de DfT, boeken we vooruitgang”, voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van het ministerie van Transport zei dat het volkomen onjuist was om te beweren dat de regering de onderhandelingen blokkeerde.

“We hebben vanaf het begin gezegd dat we er bij de vakbonden en de industrie op aandringen om een ​​deal te sluiten die eerlijk is voor het spoorwegpersoneel, de passagiers en de belastingbetalers”, voegde ze eraan toe.

Welke gevolgen heeft de staking voor passagiers?

Passagiers in Engeland, Schotland en Wales ondervinden hinder van hun reizen, aangezien in de meeste gebieden slechts één op de vijf treinen rijdt.

De diensten begonnen later dan normaal om 07:30 uur BST en worden vroeg stopgezet om 18:30 uur BST.

Op stations in heel Groot-Brittannië is het bijzonder stil geweest, waarbij de meeste forensen vooruit plannen om vanuit huis te werken, terwijl de festivalgangers van Glastonbury tot nu toe elke reischaos lijken te hebben vermeden.

Donderdagochtend waren de wegen niet zo druk als verwacht.

EEN APPEL PER DAG: hoe de eenvoudige appel je kan helpen langer te leven VOEDSELVERSLAVING: ultraverwerkt voedsel en de wereldwijde obesitaspandemieBekijk reacties