Kanselier Rishi Sunak verdedigt waarschijnlijke pensioenstijgingen

Kanselier Rishi Sunak verdedigt waarschijnlijke pensioenstijgingGepubliceerd40 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delen

Kanselier Rishi Sunak verdedigde het herstel van de drievoudige vergrendeling, waardoor de pensioenen met 10% zouden kunnen stijgen in lijn met de inflatie.

Het komt er op het moment dat de regering werknemers waarschuwt niet te verwachten dat loonsverhogingen gelijke tred houden met de stijgende kosten.

Econoom en arbeidsadviseur Jim O’Neill noemde de “constante bescherming van gepensioneerden” “belachelijk”.

Maar Sunak zei dat gepensioneerden “tot de meest kwetsbaren in de samenleving” behoren en beschermd moeten worden.

De inflatie – het tempo waarmee de prijs van zaken als voedsel en brandstof stijgt – heeft het hoogste punt in 40 jaar van 9,1% bereikt en de Bank of England heeft voorspeld dat deze later dit jaar zal groeien tot 11%.

Oproepen om uitkeringen en pensioenen naar voren te schuivenPrijzen blijven in hoogste tempo stijgen in 40 jaar Stakingsgesprekken worden hervat nu reizigers meer vertraging oplopen

Veel vakbonden hebben opgeroepen tot loonsverhogingen om arbeiders met stijgende kosten te helpen en de RMT-vakbond, die spoorwegarbeiders vertegenwoordigt, houdt gedeeltelijk stakingen om betere lonen veilig te stellen.

De RMT pleit voor een loonsverhoging van 7%, terwijl werkgevers een maximum van 3% hebben geboden.

Elders hebben advocaten gestemd om te staken vanwege loon en arbeidsvoorwaarden, terwijl twee onderwijsvakbonden overwegen hun leden te vragen of ze willen staken vanwege loon.

Kanselier Rishi Sunak zei dat het “goed was dat we onze hardwerkende werknemers in de publieke sector belonen met een loonsverhoging”, maar voegde eraan toe dat het “propionair en evenwichtig moest zijn met de noodzaak om de inflatiedruk niet erger te maken en wat betaalbaar is voor de belastingbetaler” .

Hij betoogde dat het juist was om de pensioenen triple lock te herstellen, die ervoor zorgt dat de AOW elk jaar zal stijgen in lijn met de inflatie, de gemiddelde loonsverhoging of 2,5%, wat het hoogste is.

De drievoudige vergrendeling werd in 2010 geïntroduceerd en de conservatieven beloofden in hun verkiezingsmanifest van 2019 om deze op zijn plaats te houden.

De regering heeft het echter tussen 2022-2023 voor een jaar opgeschort, daarbij verwijzend naar de druk van de pandemie op de overheidsfinanciën.

Downing Street heeft bevestigd dat de drievoudige sluis wordt hersteld. De stijging komt overeen met de inflatie in september, maar wordt pas vanaf april 2023 betaald.

Asda zegt dat sommige kopers een limiet van £ 30 bij kassa’s instellen. Moeten werknemers in de publieke sector grotere loonsverhogingen krijgen? Mensen bezuinigen op voedsel en brandstof als de prijzen stijgen

In een gesprek met BBC Radio 4 zei Lord O’Neill – die minister van Financiën was in een conservatieve regering maar nu werkt aan een beoordeling van het opstarten van bedrijven voor Labour – dat hij “geen idee” had waarom de drievoudige vergrendeling was hersteld .

“De constante bescherming van gepensioneerden lijkt op zichzelf belachelijk en is in deze omstandigheden bijzonder krankzinnig”, zei hij.

De heer Sunak zei dat de regering een steunpakket had verstrekt dat “genereus en goed gericht was op degenen die onze hulp nodig hebben”.

Hij zei dat de “meest kwetsbaren in onze samenleving” £ 1.200 aan steun zouden ontvangen en voegde eraan toe: “Er is hulp beschikbaar voor iedereen.”

Hij voerde ook aan dat pensioenverhogingen niet op dezelfde manier zouden bijdragen aan de inflatie als loonsverhogingen.

De Britse welzijnsrekening van ongeveer £ 250 miljard per jaar zal altijd een veelbesproken politieke kwestie zijn, maar in wezen blijft het van vitaal belang voor de dagelijkse financiën van miljoenen mensen.

Het basispensioen in het VK is verre van het meest genereuze in vergelijking met de rechten in andere Europese landen, hoewel de aanvulling op het Pensioenkrediet wel helpt voor gepensioneerden met een lager inkomen.

Een mogelijke dubbelcijferige verhoging in april voor pensioenen en uitkeringen doet misschien wenkbrauwen fronsen, maar weerspiegelt nog steeds de hogere prijzen die mensen vele maanden van tevoren zullen betalen.

Daarom werd er geroepen om een ​​deel van deze verhoging naar voren te schuiven om de financiële druk die nu gevoeld wordt aan te pakken. In plaats daarvan besloot de kanselier tot een systeem van gerichte contante betalingen om huishoudens te helpen de energierekeningen en de stijgende kosten van levensonderhoud in het algemeen te dekken.