HS2: regering schrapt plannen voor £ 3 miljard West Coast Main Line-verbinding

HS2: Overheid schrapt plannen voor £ 3 miljard West Coast Main Line linkGepubliceerd7 uur geledenDelencloseShare pageCopy linkOver delenImage source, Siemens/PAImage caption, Het HS2-project heeft tot doel hogesnelheidstreinen aan te leggen tussen Londen en Manchester, Birmingham en de East Midlands

De regering heeft plannen geschrapt om een ​​nieuwe £ 3 miljard spoorverbinding tussen HS2 en de West Coast Main Line te bouwen.

De 21 km lange Golborne Link in Cheshire en Greater Manchester zal niet worden gebouwd ondanks de eerdere opname in het Integrated Rail Plan voor de verbetering van de Midlands en North.

De Railway Industry Association, Rail Freight Group en High Speed ​​Rail Group vrezen dat dit een “knelpunt” zal zijn.

De regering zei dat ze alternatieve plannen zou bestuderen.

De Golborne Link zou zijn afgetakt van de hogesnelheidslijn tussen Crewe en Manchester en dwars door Cheshire en Trafford zijn gegaan om zich bij de West Coast Mainline ten zuiden van Wigan aan te sluiten.

HS2-minister Andrew Stephenson zei dat de regering nu zou onderzoeken hoe HS2-treinen het beste van en naar Schotland kunnen komen.

De timing van de aankondiging, slechts 30 minuten voordat de uitslag van de vertrouwensstemming in Boris Johnson’s leiderschap van de Conservatieve Partij werd onthuld, is bekritiseerd.

‘Essentieel’

In hun gezamenlijke verklaring zeiden de drie instanties van de spoorwegindustrie: “Het is enorm teleurstellend om te ontdekken dat, op een dag waarop veel politieke aandacht elders was, de regering bevestigde dat de Golborne Link uit het HS2-project moet worden verwijderd.

“Slechts zes maanden geleden werd de Golborne Link opgenomen in het Integrated Rail Plan, evenals de HS2 Phase 2b Bill.

“De verbinding is voorzien in het budget voor HS2 en is nodig om voldoende capaciteit op het nationale spoorwegnet mogelijk te maken om zijn vitale functie te vervullen om de langere afstandsbewegingen van zowel passagiers als vracht af te handelen.

“Zonder deze verbinding zal er een knelpunt ontstaan ​​ten noorden van Crewe op de West Coast Main Line, wat op zijn beurt een negatief effect zal hebben op de resultaten voor passagiers, het koolstofvrij maken en nivelleren.”

Ze zeiden dat het nu “absoluut essentieel” was voor de regering om “zo snel mogelijk te bevestigen hoe ministers van plan zijn de voordelen van HS2-investeringen te beschermen.

“Zo’n belangrijke, strategische vraag over hoe HS2-diensten verbinding maken met Schotland kan niet open of onzeker worden gelaten”, voegde de verklaring eraan toe.

De aankondiging komt zes maanden nadat de regering haar plan om HS2 uit te breiden naar Leeds liet vallen.

De bouw van de Golborne Link zou in het begin van de jaren 2030 beginnen, en de verwachting was dat de verbinding tegen het einde van dat decennium of begin 2040 zou worden geopend.

Stephenson zei: “HS2 is een once-in-a-lifetime-project dat reizen door het hele VK zoals we dat kennen zal transformeren en miljoenen mensen zal dienen voor de komende honderden jaren, en het is absoluut essentieel dat we dit goed krijgen van het begin.

“Het verwijderen van deze link gaat erom ervoor te zorgen dat we geen middel onbeproefd hebben gelaten als het gaat om het werken met onze Schotse tegenhangers om een ​​oplossing te vinden die de geweldige mensen van Schotland het beste zal dienen.”

Plannen voor de Golborne Link stuitten op felle kritiek van parlementsleden, raadsleden en omwonenden.

Leider van de Warrington Council Russ Bowden zei: “We hebben ons zorgen gemaakt over de Golborne Link sinds het idee voor het eerst werd voorgesteld, en ik ben daarom erg blij om te zien dat het nu niet langer deel uitmaakt van de plannen voor de hogesnelheidstrein.

“We erkennen de enorme voordelen die HS2 zal opleveren voor het noorden van het land, waardoor Warrington betere toegang en vervoersverbindingen krijgt.

“De Golborne Link is echter altijd een dealbreaker voor ons geweest. Het zou ingrijpende en onnodige gevolgen hebben gehad voor veel van onze gemeenschappen zonder waarneembare voordelen voor onze stad.”

Waarom volg je BBC North West niet op Facebook, Twitter en Instagram? Je kunt ook verhaalideeën sturen naar noordwesten.newsonline@bbc.co.uk