Hoe Australische boeren tequilafans voor zich willen winnen

Hoe Australische boeren tequilafans voor zich willen winnen

Door Ann Deslandes en Lillian Perlmutter
Zakelijke verslaggevers

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Black Snake DistilleryAfbeelding bijschrift, Flessen ‘Australian agave spirit’ die hopen tequilafans over de hele wereld te winnen

Duizenden grote, puntige, cactusachtige planten steken uit de zonovergoten aarde, bewaakt door groenbruine heuvels.

Als ze volwassen zijn – over zes tot acht jaar – zal dit gewas, bekend als agaves, worden geoogst. De plantenharten worden gekookt, gefermenteerd en vervolgens gedistilleerd om Mexico’s favoriete soort sterke drank te maken.

Gebruik het woord tequila niet, dit gewas bevindt zich 14.000 km (8.700 mijl) van Mexico in Australië.

Tequila (en zijn zustergeest mezcal), kan alleen in Mexico worden gemaakt van Mexicaanse agaves. In plaats daarvan zal het sap van deze Australische planten uiteindelijk worden omgezet in “Australische agave-spirit”.

Deze agaves worden gekweekt in Queensland, in een “droog tropisch” microklimaat, tussen de kustplaatsen Airlie Beach en Bowen die tegenover de Whitsunday-eilanden liggen.

Er zijn andere plantages in New South Wales en Zuid-Australië.

De agaves uit Queensland, alle 500.000, worden gekweekt door het Australische sterke drankbedrijf Top Shelf International (TSI). Vorig jaar begon hij ze te planten.

Afbeeldingsbron, TSIImage-bijschrift, Een Australisch drankenbedrijf heeft een half miljoen blauwe agaveplanten geplant in Queensland

Het project wordt geleid door TSI-voorzitter Trent Fraser, die vorig jaar werd aangesteld. Geboren en getogen in Zuid-Australië, werkte hij de afgelopen zes jaar in de Mexicaanse staat Jalisco, waar hij de Franse luxegoederen- en drankengigant LVMH hielp bij het lanceren van zijn eigen tequilamerk – Volcàn de mi Terra.

“Waar Jalisco 20 graden ten noorden van de evenaar ligt, zijn wij 20 graden zuid”, zegt Fraser over Queensland.

Hij legt uit dat de temperatuur en het niveau van de regenval op beide plaatsen bijna identiek zijn – het creëren van ideale omstandigheden voor het kweken van agave om sterke drank van te maken. “De agaveplant houdt echt van zonlicht. Hij gedijt echt goed in een overvloed aan niet alleen zonlicht, maar ook warmte.”

Om de groeiomstandigheden voor de planten te optimaliseren, werkt TSI samen met tuinders van Adelaide University en heeft het ook een onderzoekssubsidie ​​ontvangen van de Australische overheid.

De heer Fraser voegt er echter aan toe dat de agaveplanten niet al te kieskeurig zijn. “De plant is echt veerkrachtig, alsof hij echt stevig is. Hij kan aan de kant van een betonnen snelweg groeien.”

Verderop in het oosten van Australië is Black Snake Distillery een familiebedrijf dat al agave-spirit maakt in de buurt van de stad Narrabri in New South Wales, ongeveer 500 km ten noorden van Sydney.

Rosemary en Steve Beale werden geïnspireerd om te proberen een mezcal-achtige geest te maken toen hun dochter terugkeerde van een reis in Amerika en suggereerden dat de agaves die in het wild groeien langs de kreek bij hun boerderij vergelijkbaar zouden kunnen zijn met de agaves die worden gebruikt om tequila en mezcal te maken.

Het bleek dat de soort een decoratieve plant is, agave americana genaamd, die verschilt van de blauwe agaveplant die wordt gebruikt om tequila te maken (dit is het type dat wordt gekweekt door TSI in Queensland).

Afbeeldingsbron, Black Snake-distilleerderij Afbeelding bijschrift, Rosemary Beale, hier afgebeeld met een van de enorme agave americana-planten van haar boerderij, geeft toe dat het maken van agave-spirit niet gemakkelijk is

Agave americana bevat, in tegenstelling tot blauwe agave, saponinen: organische chemicaliën die de plant een zeepachtige smaak geven en het fermentatieproces belemmeren. De Black Snake-distilleerderij heeft echter een manier ontwikkeld om de saponinen te extraheren na het oogsten van de stekelige armen van de plant.

Het gebruik van agave americana zou de Black Snake-spirit een uitgesproken smaak geven in vergelijking met de traditionele Mexicaanse mezcal.

“De smaak is heel plantaardig, groen, maar ook peperig en kruidig”, zegt Rosemary Beale. “En omdat we eucalyptushout gebruiken om de agave te roosteren, hebben mensen vaak het gevoel dat ze de munt van het hout en meloen kunnen proeven.”

De agave-spirits van de Beales worden momenteel in heel Australië verkocht en wonnen een zilveren medaille bij de London Spirits Awards 2021. Het creëren van een agave-spirit zonder honderden jaren van geërfde traditie was echter geen wandeling in het park voor Black Snake.

“Het is niet eenvoudig om agave-drank te maken in Australië”, zegt mevrouw Beale. “We hadden niemand om hulp te vragen. We hadden veel smaken en partijen die ik afwees.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Tequila wordt vaak gedronken als schot, met een ceremonie waarbij de drinker eerst zout proeft, dan het drankje drinkt en uiteindelijk wat limoen zuigt

De tequila-industrie is een grote geldverslinder voor Mexico, met een wereldwijde omzet van $13 miljard vorig jaar, volgens een rapport. Ondertussen bereikte de verkoop van mezcal $ 790 miljoen. Het verschil tussen de twee drankjes is dat tequila gemaakt moet worden van blauwe agaves die slechts in één deel van Mexico worden verbouwd, terwijl mezcal elke agave uit het hele land kan gebruiken.

Een aantal andere landen verbouwt nu ook agaves en maakt er een gedistilleerde drank van, zoals de VS en India, maar de productie is klein in vergelijking met Mexico.

Luis Fernando Félix Fernández, voorzitter van de Nationale Kamer van de Tequila-industrie, zegt dat het voor buitenlandse distilleerderijen een uitdaging is om een ​​overtuigende agave-spirit te maken. Hij zegt dat dit komt omdat Mexicanen al generaties lang agave fermenteren en daarom meer bekend zijn met de plant en zijn bijzonderheden.

De heer Fernández benadrukte dat het zijn rol is om de “oorsprongsbenaming” van tequila te beschermen, om de culturele identiteit van iets unieks Mexicaans te beschermen.

“Zij [Australians] kunnen drinken, maar ze kunnen het geen tequila noemen, en dat doet duidelijk afbreuk aan de kans op succes, want wat mensen tegenwoordig weten, is een drankje dat tequila wordt genoemd”, zegt hij.

Afbeeldingsbron, TSIImage-bijschrift, Agaves groeien in de buurt van de kust in Queensland, in een gebied waarvan wordt gezegd dat het weer vergelijkbaar is met het belangrijkste tequila-producerende gebied van Mexico

Om de best mogelijke agave-spirit te maken, reisden de Beales van Australië naar Mexico, om te leren van ervaren tequila- en mezcal-bewerkers. En ze vertrouwen op het advies van Mexicanen tijdens het proces van fermentatie en distillatie.

De heer Fraser zegt dat hij ook hulp zal zoeken bij Mexicaanse telers wanneer zijn agaves klaar zijn om te oogsten. “Als mijn Mexicaanse familie [his friends in Jalisco] Als we het uiteindelijk uitspugen, hebben we een probleem”, zegt hij.

Nu de wereldwijde vraag naar tequila blijft groeien – de waarde van de wereldwijde verkoop wordt tussen 2021 en 2027 meer dan verdubbeld – denkt een expert op het gebied van de drank, Amanda Swanson uit New York, dat een succesvolle Australische agave-industrie de druk zou kunnen verlichten over de productie van tequila en mezcal in Mexico.

Mevrouw Swanson, een getrainde tequila- en mezcal-sommelier, voegt eraan toe dat de Australische producten drinkers kunnen overtuigen. “Het wordt zeker iets anders [to try],” zij voegt toe.