Heathrow: passagiersaantallen blijven stijgen ondanks luchtvaartproblemen

Heathrow: passagiersaantallen blijven stijgen ondanks luchtvaartproblemenGepubliceerd32 minuten geledenDelensluitenDelen paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, ReutersAfbeelding bijschrift, Heathrow zegt dat het aantal passagiers vorige maand op 79% van het pre-coronavirus niveau lag

Het aantal passagiers op de luchthaven Heathrow blijft stijgen terwijl het herstelt van de coronaviruspandemie.

In mei reisden zo’n 5,3 miljoen mensen door de hub in West-Londen, een stijging van 1,1 miljoen vergeleken met maart.

Het vertegenwoordigt bijna een achtvoudige toename ten opzichte van vorig jaar, toen de Britse Covid-19-reisbeperkingen van kracht waren.

Terminal 4, die vanwege de viruscrisis gesloten was, heropent dinsdag voorafgaand aan de zomerpiek.

Van oudsher is de terminal de thuisbasis van vele operators uit het Midden-Oosten en de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot – wiens diensten zijn opgeschort vanwege sancties die zijn opgelegd na de Russische invasie van Oekraïne.

De eerste luchtvaartmaatschappij die haar diensten vanaf Terminal 4 hervat, is Qatar Airways, gevolgd door ongeveer 30 andere, waaronder Saudi Arabia Airlines, Etihad Airways en Korean Air.

Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, Heathrow Airport zei dat het met partners heeft samengewerkt om ervoor te zorgen dat er voldoende middelen zijn om het grote aantal passagiers aan te kunnen

Heathrow is een van de vele luchthavens in het VK die de afgelopen weken lange wachtrijen hebben gehad, omdat de luchtvaartsector worstelt om de piek in de vraag naar reizen het hoofd te bieden te midden van een personeelstekort.

Door de stijging van het coronavirus-gerelateerde personeelsverzuim in het voorjaar, in combinatie met problemen bij het vinden en doorstaan ​​van veiligheidscontroles voor nieuwe rekruten, heeft de luchtvaartsector het de afgelopen weken moeilijk gehad om het aantal vliegende mensen het hoofd te bieden.

Aantal passagiers Heathrow het laagst in 50 jaar Hoe worden de reisregels versoepeld?

Chief executive John Holland-Kaye prees het personeel van Heathrow na de jubileumvakantie.

Hij voegde eraan toe: “We blijven goede vooruitgang boeken met onze plannen om de capaciteit op te voeren.

“We werken nauw samen met luchtvaartmaatschappijen en de overheid om vraag en aanbod in evenwicht te houden terwijl we groeien, zodat passagiers deze zomer met vertrouwen door Heathrow kunnen reizen.”

‘Stimuleert investeringen’

De luchthaven beweerde dat “recente kritiek op het serviceniveau in de hele sector” benadrukt dat haar voorstel om de tarieven van luchtvaartmaatschappijen voor het gebruik van de luchthaven tot 2027 te verhogen “de juiste keuze is voor consumenten”.

De Civil Aviation Authority (CAA) zal naar verwachting deze zomer een nieuw plafond vaststellen voor de tarieven van de luchthaven – luchtvaartmaatschappijen zijn fel gekant tegen een verhoging van de tarieven.

Holland-Kaye zei: “We hebben nu een regelgevende regeling van de CAA nodig die de service- en veerkrachtniveaus beschermt, investeringen stimuleert en betaalbare particuliere financiering in stand houdt.

“Als u niet investeert, loopt u het risico de passagierservaring te verslechteren op een moment dat het nog nooit zo belangrijk is geweest om de operaties soepel te laten verlopen.”

Volg BBC London op Facebook, Twitter en Instagram. Stuur je verhaalideeën naar hellobbclondon@bbc.co.uk