Gazprom: Russische gasbaas zegt ‘ons product, onze regels’ in aanbodrij

Gazprom: Russische gasbaas zegt ‘ons product, onze regels’ in de aanbodrij Gepubliceerd2 uur geledenDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Het hoofd van Gazprom, Alexei Miller, zei dat Rusland volgens zijn eigen regels zou spelen na het beperken van de hoeveelheid gas naar Duitsland

De baas van de door de Russische staat gecontroleerde gasgigant Gazprom heeft gezegd dat het een geval is van “ons product, onze regels” nadat het bedrijf zijn levering aan Duitsland had gehalveerd.

De Duitse minister van Economische Zaken beschuldigde Gazprom ervan te proberen de energieprijzen op te drijven door de voorraden sterk te verminderen.

Maar Gazprom zei dat dit te wijten was aan de vertraagde terugkeer van apparatuur die werd onderhouden door het Duitse Siemens Energy in Canada.

Italië en Oostenrijk hebben ook melding gemaakt van grote dalingen in de Russische gasvoorziening. Het Kremlin zei dat dit niet met voorbedachten rade was.

Gazprom-topman Alexei Miller zei dat Rusland zich aan zijn eigen regels zou houden nadat het de hoeveelheid gas naar Duitsland had beperkt tot minder dan 70 miljoen kubieke meter per dag – ruim onder de helft van het huidige tarief.

“Ons product, onze regels. We houden ons niet aan regels die we niet hebben gemaakt”, zei de heer Miller tijdens een paneldiscussie op het St Petersburg International Economic Forum.

Kan de wereld zonder Russische olie en gas?

Hij zei dat hij geen oplossing zag voor het apparatuurprobleem bij het compressiestation van Portovaya, onderdeel van de Nord Stream 1-pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland transporteert.

De heer Miller beschuldigde sancties van het belemmeren van de teruggave van apparatuur – een claim die Duitsland als “ongegrond” afwees.

Ondertussen zei de Italiaanse energiegigant Eni dat het vanwege de problemen in Portovaya slechts 65% van het gas dat donderdag werd gevraagd van Gazprom zou ontvangen.

Maar de Italiaanse regering heeft alle mogelijke tegenmaatregelen genomen als de gasleveringen vanuit Rusland de komende dagen aanhouden, zei de minister van ecologische transitie van het land donderdag.

“De gassituatie is onder controle, we houden de stromen dag en nacht in de gaten, de schade is tot nu toe beperkt”, zei Roberto Cingolani.

Gazprom wijt reparatiewerkzaamheden aan het terugbrengen van de gastoevoer via de Nordstream 1-pijpleiding naar Duitsland tot 40% van de gebruikelijke capaciteit.

Weinigen hier geloven het Russische bedrijf.

Althans Robert Habeck, de minister van economie en klimaatverandering. Dit was, zei hij, een politieke beslissing. Eén ervan viel vermoedelijk samen met het bezoek van kanselier Olaf Scholz aan Oekraïne (Gazprom kondigde dinsdag aan dat het de levering zou verminderen en kondigde vervolgens een verdere verlaging aan op woensdag).

Het is een waarschuwingsbord, zei de voorzitter van het Federale Netwerkagentschap, dat verantwoordelijk is voor de Duitse energie-infrastructuur. Klaus Mueller beschuldigde Rusland ervan te proberen onzekerheid te zaaien en de gasprijs op te drijven.

De overheid roept mensen en bedrijven op om energie te besparen, maar zegt dat er momenteel geen tekort is aan aanbod. Van paniek is hier weinig sprake: het is tenslotte zomer en de meeste kranten zijn druk in de weer met het berichten over een naderende hittegolf dit weekend. Toch waarschuwt het agentschap dat, als de verminderde gastoevoer aanhoudt, Duitsland een probleem zal hebben. Reservoirs moeten voor de winter worden gevuld.

En het lijdt geen twijfel dat de verhuizing Berlijn heeft gealarmeerd. Duitsland blijft sterk afhankelijk van Russisch gas en hoewel wordt aangenomen dat Vladimir Poetin de inkomsten niet wil missen, zei de heer Mueller dat de mogelijkheid dat Rusland de leveringen stopzet niet kan worden uitgesloten.

Europese energiebedrijven, waaronder het Italiaanse ENI, het Oostenrijkse OMV en het Duitse Uniper, hebben woensdag en donderdag een aanzienlijke daling van de levering van Russisch gas gemeld.

Gazprom heeft woensdag zijn gaslevering aan Italië met ongeveer 15% verminderd, zei ENI. Italië is, net als Duitsland, sterk afhankelijk van Russisch gas, dat goed is voor 40% van zijn invoer.

Polen, Bulgarije, Finland, Denemarken en Nederland hebben hun Russische aardgasleveringen al opgeschort nadat ze een verzoek aan “onvriendelijke landen” om in Russische roebel te betalen hadden geweigerd.

De Russische betalingsvraag werd gezien als een poging om de roebel te verhogen nadat deze was getroffen door westerse sancties. Een grotere vraag naar buitenlandse valuta voor roebels zal waarschijnlijk de vraag doen toenemen en de waarde van de valuta opdrijven.