Gazprom: Duitsland beschuldigt Russische gasgigant van het opdrijven van energieprijzen

Gazprom: Duitsland beschuldigt de Russische gasgigant van het opdrijven van de energieprijzenGepubliceerd7 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty Images

Duitsland heeft de door de Russische staat gecontroleerde gasreus Gazprom ervan beschuldigd te proberen de energieprijzen op te drijven door de voorraden sterk te verminderen.

Gazprom zei dat het de hoeveelheid gas naar Duitsland beperkte tot minder dan 70 miljoen kubieke meter per dag – ruim onder de helft van het huidige tarief.

De reden die het gaf was om apparatuur in de Nord Stream-pijpleiding te onderhouden.

Maar de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck zei dat het “een politieke beslissing” was en geen technische.

“Het is duidelijk een strategie om de prijzen te verstoren en op te drijven.”

Gazprom zei dinsdag aanvankelijk dat het de gasstroom van Nord Stream 1 zou verminderen van 167 m kubieke meter per dag naar 100 m, maar kondigde woensdag aan dat het verder zou worden teruggebracht tot 67 m kubieke meter.

Gazprom heeft woensdag ook zijn gaslevering aan Italië met ongeveer 15% verminderd, zei energiebedrijf ENI. Italië is, net als Duitsland, sterk afhankelijk van Russisch gas, dat goed is voor 40% van zijn invoer.

De stap van het Russische bedrijf kwam twee weken nadat de leiders van de Europese Unie ermee instemden om de meeste Russische olie-invoer tegen het einde van 2022 te blokkeren om Moskou te straffen voor het binnenvallen van Oekraïne.

Kan de wereld zonder Russische olie en gas?

Polen, Bulgarije, Finland, Denemarken en Nederland hebben hun Russische aardgasleveringen al opgeschort nadat ze een verzoek aan “onvriendelijke landen” om in Russische roebel te betalen hadden geweigerd.

De Russische betalingsvraag werd gezien als een poging om de roebel te verhogen nadat deze was getroffen door westerse sancties. Een grotere vraag naar buitenlandse valuta voor roebels zou de vraag waarschijnlijk doen toenemen en de waarde van de valuta doen stijgen.

De heer Habeck zei dat de acties van Rusland hebben aangetoond dat Europese landen dringend een einde moeten maken aan hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. In februari schortte Duitsland de opening van de Nord Stream 2-pijpleiding op, kort voordat Rusland zijn oorlog in Oekraïne lanceerde.

De minister zei dat hij zou afwachten hoe de verhuizing de Europese en Duitse gasmarkten zou beïnvloeden, maar zei dat leveranciers er altijd in waren geslaagd gas uit andere bronnen te vinden.

“We hebben ook geen bevoorradingsprobleem in Duitsland”, zei hij. “Waarschijnlijk zal er nog gas worden opgeslagen. We hebben op dit gebied de afgelopen dagen en weken zeer goede vorderingen gemaakt.

“Maar we zullen zeker twee of drie dagen moeten wachten om een ​​volledig beeld te krijgen van hoe de zaken zich nu ontwikkelen.”

In een andere ontwikkeling op woensdag ondertekende de EU een raamovereenkomst met Israël en Egypte, gericht op het vergroten van de hoeveelheid Israëlisch aardgas dat naar Europese landen wordt geëxporteerd.