Europa bereidt zich voor op een handelsoorlog die niemand wil

Europa bereidt zich voor op een handelsoorlog die niemand wil

Door Faisal Islam
redacteur economie

Gepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenBrexitBeeldbron, Getty Images

De afgelopen weken heb ik veel gehoord – zowel in het openbaar als privé – van EU-leiders en van de directeuren van enkele van de grootste bedrijven in de regio. Geen wonder. Ze hebben veel op hun bordje gehad met gebeurtenissen in Oekraïne, een transformatie van hun energievoorzieningslijnen en het vooruitzicht van domino-effecten, waaronder een mogelijke recessie.

Maar ik ontdekte dat velen ook plannen maakten voor een grote verslechtering van de handelsbetrekkingen met het VK, als het VK eenzijdige wijzigingen aanbrengt in de Brexit-deal met betrekking tot Noord-Ierland, en als die stappen als illegaal worden beschouwd.

Herbert Deiss, de topman van de grootste autofabrikant van Europa, Volkswagen, vertelde me dat hij onlangs op hoog niveau gesprekken voerde met de Britse ambassadeur in Berlijn over de mogelijkheid van een handelsoorlog.

“Er is veel communicatie gaande. En er is ook een afhankelijkheid”, vertelde hij me. “We hebben een Brits merk, Bentley, dat het buitengewoon goed doet… ook het VK is onze grootste exportmarkt in Europa voor de premium merken voor VW en Audi… dus ik denk dat er nu, laten we zeggen, een wederzijds belang zal zijn. houden [trade] open.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Herbert Deiss, de chief executive van de grootste autofabrikant van Europa, Volkswagen

Maar hoewel dat is wat iedereen wil, is er een stille erkenning dat het misschien niet is wat ze krijgen.

Tijdens een recente privélunch antwoordde een Europese leider, op de vraag of ze dachten dat de moeilijkheden over Noord-Ierland tot een handelsoorlog zouden kunnen leiden, kortweg “ja”. In de ogen van deze specifieke leider was er een echte schok dat de pragmatische oplossing, waar beide partijen het over eens waren, verscheurd kon worden. En de perceptie is dat het risico van een handelsoorlog om ‘uw land schade toe te brengen’ voornamelijk voortkomt uit interne partijpolitiek, en niet zozeer uit inhoudelijke zorgen over Noord-Ierland.

De Poolse premier, Mateusz Morawiecki, vertelde me dat handelsoorlogen een “lose-lose-situatie” zijn. En hij suggereerde dat de belangrijkste tegenstelling waarover hij een compromis probeerde te vinden, was tussen Parijs en Londen.

VK onthult plannen om delen van EU Brexit-deal te schrappen ‘We willen geen handelsoorlog tussen VK en EU’ – Ierse premier

“We zullen proberen de situatie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zoveel mogelijk te kalmeren, omdat ik denk dat alleen Poetin en onze vijanden blij zullen zijn met weer een ander meningsverschil tussen zulke hechte partners als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie”, zei hij. hij zei.

Op hetzelfde evenement vertelde de Ierse Taoiseach, Micheál Martin, me dat “hopelijk” een dergelijk lot zou worden vermeden omdat een handelsoorlog “schokkend” en “onnodig” zou zijn.

Op de vraag of de EU lijsten aanmaakte van Britse goederen waartegen tarieven geheven kunnen worden, zei de heer Martin: “We gaan niet in detail treden op zoiets, want hopelijk hoeven we daar nooit over na te denken. Voor nu zeg ik gewoon, en ik heb consequent gezegd: ga naar beneden, ga de tunnel in, de Britse regering en de EU, onderhandel en zorg dat de technocraten erin komen.’

In de daaropvolgende weken hebben Ierse diplomaten door Europa gelopen, waarschuwend voor wat zij zien als een “dieptepunt” in de betrekkingen tussen de EU en het VK, en ze zeggen dat Berlijn en Parijs een krachtig antwoord geven.

Maximale politieke druk

Achter de schermen wordt er hard gewerkt.

In recente handelsoorlogen met de VS bijvoorbeeld, richtte de EU (met het VK als toenmalig lid) vergelding op de meest politieke drukpunten – Harley Davidson-fietsen, Levi-jeans en Jack Daniel’s whisky, en sinaasappelsap uit Florida.

De VS richtten zich op hun beurt op de beroemde Britse export van kasjmier en whisky. Ze werden allemaal bewust gekozen om de politieke druk en de hoofdpijn in swingstates te maximaliseren. Het equivalente proces voor het VK zou zich kunnen concentreren op auto-export uit het noordoosten, visserij en landbouwexport.

Dan is er de vraag of het VK in natura zou antwoorden, of helemaal niet. De Brexit-minister Jacob Rees-Mogg noemt het idee dat de EU tarieven gaat heffen als een “daad van zelfbeschadiging”. Voor de EU en het VK, die aan alle kanten gebukt gaan onder lage groei en hoge inflatie, dreigt een handelsoorlog beide te verergeren.

Zoals de heer Deiss duidelijk maakte, hebben Britse diplomaten ontmoetingen gehad met Duitse autofabrikanten om hun belangen te verdedigen, wat suggereert dat er angst bestaat voor tit-for-tat-tarieven voor autofabrikanten.

De Europese leiders komen persoonlijk in actie, maar ze zouden het niveau en de reikwijdte van eventuele vergeldingsacties moeten overeenkomen. Niets van dit alles is zeker, maar businessgroepen vrezen dat zelfs de dreiging van dit proces voldoende zal zijn om sommige investeringen af ​​te schrikken. Het proces van escalatie wordt zeker voorbereid.