De mensen die geld verdienen door gewoon op internet te surfen

De mensen die geld verdienen door gewoon op internet te surfen

Door Kathryn Kyte
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Het meeste van wat we op internet bekijken, wordt bijgehouden

De details van wat ieder van ons online bekijkt, is een ongelooflijk waardevolle bron.

Deze bijgehouden gegevens helpen bedrijven als Google en Facebook miljarden en miljarden dollars per jaar aan advertentie-inkomsten te verdienen, omdat ze de informatie gebruiken om advertenties op ons te richten.

Als u bijvoorbeeld online modewinkels doorzoekt om mogelijk een nieuwe spijkerbroek te kopen, zou u zeer binnenkort advertenties voor de spijkerbroek elders op uw computerscherm moeten zien verschijnen. We hebben dit allemaal zien gebeuren met betrekking tot alles wat we dachten te kopen.

Het niveau waarop we op deze manier online worden gevolgd, is enigszins zenuwslopend. Volgens een recent onderzoek deelt de gemiddelde Europeaan 376 keer per dag gegevens over zijn of haar internetgebruik. Voor Amerikaanse surfers verdubbelt dit bijna tot 747.

Maar wat als u niet alleen meer controle zou hebben over hoeveel van uw gegevens worden gedeeld, maar er ook daadwerkelijk geld mee zou kunnen verdienen?

Dat is de belofte van een Canadees techbedrijf genaamd Surf, dat vorig jaar een gelijknamige browserextensie lanceerde. Het beloont mensen voor het surfen op het internet.

Afbeeldingsbron, SurfImage-bijschrift, Surf wil “de frequent flyer-beloningen van internetten” zijn

Nog steeds in de bètafase of beperkte releasefase in de VS en Canada, werkt het door Google te omzeilen en in plaats daarvan uw gegevens rechtstreeks aan winkelmerken te verkopen. In ruil daarvoor geeft Surf je punten die kunnen worden gespaard en vervolgens kunnen worden ingewisseld voor winkelcadeaubonnen en kortingen.

Tot nu toe aangemelde bedrijven zijn Foot Locker, The Body Shop, Crocs en Dyson.

Surf wijst erop dat alle gegevens anoniem zijn – je e-mailadressen en telefoonnummers worden niet gedeeld, en je hoeft je naam niet op te geven wanneer je je aanmeldt. Er wordt wel gevraagd naar uw leeftijd, geslacht en adres bij benadering, maar deze zijn niet verplicht.

Het idee is dat merken de data die Surf aanlevert kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te kijken wat de populairste websites zijn onder 18- tot 24-jarige mannen in Los Angeles. Vervolgens kunnen ze hun advertenties daarop afstemmen.

Surf heeft geen details vrijgegeven over hoeveel mensen kunnen verdienen, maar tot nu toe zegt het gebruikers in staat te hebben gesteld gezamenlijk meer dan $ 1,2 miljoen (£ 960.000) te verdienen.

Mensen kunnen Surf ook gebruiken om te beperken welke gegevens ze delen, zoals het blokkeren van informatie over bepaalde websites die ze bezoeken.

Een van de gebruikers van Surf is Aminah Al-Noor, een student aan de York University in Toronto, Canada, die zegt dat ze het gevoel heeft dat de extensie haar “de controle terug” over haar online gegevens heeft gegeven.

Afbeeldingsbron, Aminah Al-Noor Afbeelding bijschrift, Aminah Al-Noor kan punten verdienen die kunnen worden ingewisseld voor winkelvouchers van een aantal retailers

“Je kunt kiezen wat je Surf wilt geven”, voegt de 21-jarige toe. “En andere keren vergeet ik dat ik het aan heb, en een week later zal ik het controleren, en mijn punten blijven maar stijgen.

“Alle technologiebedrijven gaan onze informatie verzamelen, maar het punt is om onze ervaringen met het gebruik van de technologie beter te maken, toch”, voegt de 21-jarige toe.

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

Surf’s mede-oprichter en chief executive Swish Goswami zegt dat het bedrijf “de frequent flyer-beloningen van internetten” wil zijn.

Hij voegt eraan toe: “Vanaf de eerste dag zijn we duidelijk geweest met gebruikers over wat we wel en niet delen, en we geven ze ook de mogelijkheid om hun gegevens te beheren.

“Ik denk dat als je openhartig bent tegen mensen en ze laat weten dat je gegevens deelt met merken, en je doet het op een geanonimiseerde manier – dat wil zeggen dat het niet naar hen terug kan komen omdat we hun voor- of achternaam niet hebben, dan zijn mensen meer op hun gemak om ‘ja’ te zeggen en meer met ons te delen.”

Surf maakt deel uit van een groeiende beweging die sommige commentatoren “verantwoordelijke technologie” hebben genoemd, waarvan een deel is om mensen meer controle over hun gegevens te geven.

Een ander technologiebedrijf in deze ruimte is de mede-Canadese start-up Waverly, waarmee mensen hun eigen nieuwsfeeds kunnen samenstellen in plaats van te vertrouwen op Google Nieuws en de tracker en op advertenties gebaseerde algoritmen van Apple News.

Met Waverly vul je de onderwerpen in waarin je geïnteresseerd bent, en de AI-software vindt artikelen waarvan hij denkt dat je ze graag zou willen lezen. Het in Montreal gevestigde bedrijf is het geesteskind van oprichter Philippe Beaudoin, die vroeger een Google-ingenieur was.

Afbeeldingsbron, Philippe Beaudoin Afbeeldingsbijschrift, Philippe Beaudoin wil dat mensen kiezen wat er in hun nieuwe feeds komt

Gebruikers van de app kunnen hun voorkeuren regelmatig wijzigen en feedback sturen over welke artikelen hen worden aanbevolen.

De heer Beaudoin zegt dat gebruikers een beetje moeite moeten doen, in die zin dat ze de app moeten vertellen waar ze in geïnteresseerd zijn, maar dat ze in ruil daarvoor worden bevrijd van “vastzitten door advertenties”.

“Verantwoordelijke technologie moet gebruikers machtigen, maar ze mogen ook niet terugdeinzen om hen te vragen wat werk voor hen te doen”, zegt hij.

“[In return] onze AI leest duizenden artikelen per dag en plaatst ze in een index [for users].”

Het Amerikaanse bedrijf Abine van Rob Shavell maakt twee apps waarmee de gebruiker zijn of haar privacy kan vergroten: Blur en Delete Me. De eerste zorgt ervoor dat uw wachtwoorden en betalingsgegevens niet kunnen worden gevolgd, terwijl de laatste uw persoonlijke gegevens uit zoekmachines verwijdert.

De heer Shavell zegt dat zijn mening is dat het surfen op internet gepaard moet gaan met “privacy by design”.

Carissa Veliz, universitair hoofddocent aan het Institute for Ethics in AI van de Universiteit van Oxford, zegt dat technologiebedrijven “geprikkeld moeten worden om bedrijfsmodellen te ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van de exploitatie van persoonlijke gegevens”.

Afbeeldingsbron, Carissa Veliz Afbeelding bijschrift, Carissa Veliz vraagt ​​zich af of regelgevers de algoritmen van de internetgiganten van naderbij moeten bekijken

“Het is zorgwekkend dat de meeste algoritmen die ons leven beheersen, worden geproduceerd door particuliere bedrijven zonder enige vorm van toezicht of begeleiding om ervoor te zorgen dat die algoritmen onze publieke goederen en waarden ondersteunen”, voegt ze eraan toe.

“Ik denk niet dat transparantie een wondermiddel, of zelfs maar de helft van de oplossing is, maar met name beleidsmakers zouden toegang moeten hebben tot de algoritmen.”

Google wijst op zijn nieuwe “Privacy Sandbox”-initiatief, dat “als doel heeft nieuwe, meer private advertentie-oplossingen te introduceren”.

Een Google-woordvoerder zegt: “Daarom werken we samen met regelgevers en de webgemeenschap om technologieën te creëren, via de Privacy Sandbox, die de privacy van mensen online beschermen en tegelijkertijd helpen om online inhoud en services voor iedereen gratis te houden.

“Later dit jaar lanceren we My Ad Center, dat onze privacycontroles uitbreidt om mensen meer directe controle te geven over de informatie die wordt gebruikt om hen advertenties te tonen.”