Budgettering: ‘Ik loop naar de volgende winkel om vijf cent te besparen’

Budgettering: ‘Ik loop naar de volgende winkel om vijf cent te besparen’

Door Eleanor Lawrie & Michael Buchanan
BBC nieuws

Gepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delen

“Dat is een goede deal, maar ik kan ze niet hebben”, zegt Safina Kassu, terwijl ze de sinaasappelen inspecteert bij haar plaatselijke Aldi-supermarkt.

Een zak van vijf wordt verlaagd van £ 1,09 naar 95 pence – een koopje, zegt ze. Maar Safina wil avocado’s kopen en zegt voor beide geen budget te hebben.

De ondernemer houdt honderden winkelprijzen in haar hoofd – ze weet precies wat een fles cola, een doos Cheerios en afwasmiddel kostte in de vorige twee winkels waar ze naartoe ging, en wat ze vorige week kosten.

Voordat haar bedrijf instortte, kocht ze alle boodschappen die ze leuk vond, zonder rekening te houden met de kosten.

Maar zonder werk terwijl de kosten stijgen, betekent dat de 44-jarige ongelooflijk gefocust is geworden bij het vergelijken van prijzen. Nu duurt het ongeveer vier uur om een ​​grote winkel te doen in dit retailpark in het zuidoosten van Londen.

“Ik ga in alles tot het uiterste”, geeft ze toe. “Voor 5p [price difference]als het op loopafstand is, ga ik, of als het een besparing van £ 1 is, stap ik in de auto.”

Ze zou eerder voor een kleinere besparing hebben gereden dan dit, maar bedenkt zich nu de benzinekosten zijn gestegen.

Safina is al naar deze Aldi gereden van B&M, waar ze een familiepakket van 515 gram Cheerios voor £ 2 heeft opgehaald, maar het waspoeder en kattenvoer heeft achtergelaten omdat ze ervan overtuigd was dat ze het ergens anders goedkoper zou kunnen krijgen.

Net als Safina maakt meer dan driekwart van de mensen in het VK zich zorgen over de stijgende kosten van levensonderhoud, volgens het Office for National Statistics.

De inflatie bereikte in april het hoogste punt in 40 jaar, waarbij vooral de stijgende prijzen voor levensmiddelen een probleem vormden. Budget en basisartikelen zijn jaar op jaar met meer dan 15% gestegen – inclusief een stijging van 50% voor de goedkoopste pastasoort.

‘Prijzen blijven stijgen’

Vóór de pandemie van het coronavirus had Safina haar eigen evenementenbedrijf ter promotie van Afrikaanse muziekartiesten in het VK. Ze had een glamoureus bestaan ​​tussen beroemdheden en clubpromotors, maar het leven is nu heel anders.

“De tijden werden moeilijker en moeilijker, de prijzen bleven stijgen, en toen kwam Covid en stierf de entertainmentindustrie. Ik kon op geen enkele manier evenementen creëren omdat er geen clubs en pubs waren”, legt ze uit.

“Ja, de overheid bood kleine bedrijven geld aan, maar dat moest je uiteindelijk terugbetalen. Het is te riskant – je komt in een grote schuld terecht.”

Safina ontvangt momenteel universeel krediet. Op de lange termijn hoopt ze weer aan de slag te gaan met het organiseren van evenementen, maar volgens stijgende kosten is het op dit moment gewoon te gevaarlijk.

“Covid is naar beneden gekomen en alles is opengegaan [again] maar er is nog een ander probleem – alles is qua prijs gestegen. Dus teruggaan naar het starten van je eigen bedrijf is bijna onmogelijk”, legt ze uit.

‘Dit is de beste deal tot nu toe’

Maar thuis zijn er nog heel wat monden te voeden.

Safina woont samen met haar 18-jarige dochter, een studente en serveerster die haar helpt de rekeningen te betalen. Er is ook haar zesjarige zoon, 16-jarige stiefdochter en Safina’s zus, die in luxereizen werkten voordat ze haar baan verloor tijdens de pandemie.

Safina is van nature goed in wiskunde en heeft alle analytische vaardigheden van het runnen van haar eigen bedrijf in haar geldbesparende inspanningen gestopt.

Voordat ze naar de winkels gaat, bekijkt ze de prijzen online, zodat ze ongeveer weet waar ze de beste prijs kan vinden.

Ze gaat naar Asda voor vers voedsel, Iceland’s Food Warehouse voor diepvriesproducten, Lidl of Aldi voor blikken en groenten, rijst en pasta, en vervolgens naar Primark als ze kleding moet kopen.

Waarom stijgen de prijzen zo snel? Wanneer krijgen we de energiebeurs van £ 400?

Deze reis naar Aldi en B&M was een “opwaardeer” winkel, zei ze. Bij een eerdere gelegenheid vergezelden we Safina in haar belangrijkste voedingswinkel, waar ze de kosten in haar plaatselijke Asda-superstore onder de loep nam.

“Vijf pond voor gehakt? Dat is belachelijk. Nee, ik zal ergens anders moeten zoeken. Deze mozzarella kost £ 2. In Home Bargains is het £ 1. Dat is een enorm, enorm verschil.”

Ze is gelukkiger met de eieren, waar ze ervan overtuigd is dat ze een koopje heeft gedaan.

“Waar vind je nu 15 eieren voor £ 2? En het zijn vrije uitloop”, zegt ze.

Dan is er nog een vondst.

“De plantaardige olie is vijf liter voor £ 7 – ik denk dat dit de beste deal tot nu toe is. Dus dit komt naar huis – yay! Ik hoef misschien twee maanden geen olie te kopen.”

De hele winkel komt op £ 49, wat ze zegt dat haar huishouden van vijf bijna een week meegaat. Maar dit is nog maar het begin – ze gaat naar Home Bargains om de toiletartikelen op te halen waarvan ze vond dat ze hier te duur waren.

Hoewel Safina honderden bespaart op haar oude weekwinkel, zegt ze dat ze zo terug zou gaan naar haar vroegere leven.

“Het houdt me ’s nachts wakker. Je maakt je constant zorgen, je stressniveaus zijn hoog. Je wilt gewoon naar één winkel gaan, halen wat je nodig hebt en gewoon naar huis gaan. Het gedoe ervan wordt vermoeiend.”

Campagnevoerder en voormalig voedselbankgebruiker Jack Monroe heeft gesproken over reacties op een tweet die ze heeft gepubliceerd en die de “enorme hoeveelheid werk” laat zien die wordt besteed aan boodschappen doen met een budget van £ 20.

“Dit is wat talloze mensen in het hele land doen… en het is vermoeiend”, zei ze tegen de BBC.

“Mensen die in armoede leven, zijn buitengewoon georganiseerd en hebben budget voor een centimeter van hun leven.”

De regering staat onder druk om meer te doen om mensen te helpen de recente prijsstijgingen te doorstaan, en heeft onlangs een steunpakket van £ 15 miljard aangekondigd.

Elk huishouden krijgt een korting op de energierekening van £ 400, terwijl acht miljoen aan inkomensafhankelijke uitkeringen ook £ 650 krijgen, in twee keer uitbetaald.

“We begrijpen dat mensen worstelen met stijgende prijzen en daarom hebben we dit jaar actie ondernomen om de acht miljoen meest kwetsbare Britse gezinnen te beschermen door middel van ten minste £ 1.200 aan rechtstreekse betalingen met extra steun voor gepensioneerden en mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering claimen”, aldus een regeringswoordvoerder. gezegd.