Brics-top: leden dringen aan op wereldwijde invloed te midden van oorlog in Oekraïne

Brics-top: leden dringen aan op wereldwijde invloed te midden van oorlog in Oekraïne

Door Vikas Pandey
BBC News, Delhi

Gepubliceerd5 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty ImagesBeeldbijschrift, Drie van de Brics-leiders – (LR) Vladimir Putin, Narendra Modi en Xi Jinping – waren allemaal glimlachen in deze bestandsfoto van 2019

De leiders van de Brics-groep van landen ontmoeten elkaar dit jaar te midden van grote verschuivingen in de geopolitieke orde.

De groep, die zijn naam dankt aan de initialen van zijn vijf lidstaten – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – houdt donderdag zijn jaarlijkse top, maar zonder veel tamtam of hoge verwachtingen.

Voor het derde achtereenvolgende jaar zullen de gesprekken ook in virtuele vorm plaatsvinden. De laatste twee werden gehouden tijdens de Covid-pandemie, maar het is niet duidelijk waarom de leiders ervoor kozen om dit jaar persoonlijke ontmoetingen over te slaan.

Het staat in schril contrast met de Quad – die India met Australië, Japan en de VS groepeert – wiens leiders elkaar vorige maand in Japan persoonlijk ontmoetten te midden van de wereldwijde media.

Waarom India Rusland niet bekritiseert over Oekraïne India in diepere crisis over de ruzie van de profeet Mohammed

Sommige analisten zeggen dat dit ook deels te wijten is aan het feit dat de Brics door de jaren heen niet echt aan de verwachtingen hebben voldaan. Toen de groep in 2009 werd opgericht, werd verwacht dat ze de wereldeconomie zou hervormen en een nieuwe financiële orde zou creëren om de ontwikkelingslanden te helpen.

Het succes kan op zijn best als matig worden omschreven, maar het belang ervan kan niet worden overschat. Brics-landen hebben een gecombineerde bevolking van 3,23 miljard en hun gecombineerde BBP is meer dan $ 23 biljoen.

“De Brics lijken misschien niet relevant, omdat het de naald niet echt vooruit heeft geholpen bij zijn langdurige inspanningen om levensvatbare wereldwijde economische alternatieven in te voeren voor het door de VS geleide bestaande systeem”, zegt Michael Kugelman, adjunct-directeur van het Wilson Center Think- tank in Washington.

Maar hij voegt eraan toe dat het een vergissing zal zijn om de Brics af te schrijven vanwege de collectieve economische macht, “ook al heeft het vaak de neiging om onder zijn gewicht te slaan”.

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Mr Modi, links, deelt goede relaties met Mr Poetin

De economie heeft altijd centraal gestaan ​​in de Brics, maar de oorlog in Oekraïne zal waarschijnlijk groots opdoemen tijdens de top van donderdag.

De naties noemen de oorlog misschien niet openlijk, maar het zal zeker worden besproken wanneer de Indiase premier Narendra Modi, de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese president Xi Jinping, de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro met elkaar praten.

Pratyush Rao, directeur voor Zuid-Azië bij het adviesbureau Control Risks, zegt dat Oekraïne zonder twijfel de olifant in de kamer zal zijn.

“Veel mensen zullen de top in de gaten houden, vooral over de dynamiek tussen Rusland en China over Oekraïne”, zegt hij.

Terwijl China meer open is over zijn steun aan Rusland, hebben India, Zuid-Afrika en Brazilië geprobeerd het diplomatieke slappe koord over de oorlog te lopen. Ze hebben Rusland niet openlijk bekritiseerd, maar hebben gepleit voor gesprekken om de oorlog te beëindigen.

Maar sinds het uitbreken van de oorlog is er veel veranderd. De economische impact van de oorlog en de door het Westen geleide sancties zijn over de hele wereld zichtbaar – de inflatie is in veel landen gestegen, de wereldwijde toeleveringsketens zijn verstoord en er wordt gevreesd voor voedseltekorten.

Russische commentatoren hebben het gehad over het belang van de Brics-landen om de impact van de sancties af te zwakken.

De heer Rao zegt dat op de top enige weerstand tegen westerse sancties kan worden verwacht, en dat zal voor Rusland geruststellend zijn.

“Maar het mag niet worden geïnterpreteerd als een goedkeuring van de acties van Rusland”, voegt hij eraan toe.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De oorlog in Oekraïne heeft verschillende dorpen en steden verwoest

Brics-leden zouden echter gezien willen worden als een initiatief om ontwikkelingslanden te helpen de economische impact van de oorlog te overwinnen.

“Ik verwacht dat de top het wereldwijde belang van de groep zal onderstrepen vanwege zijn collectieve demografische en economische invloed. Ik verwacht ook dat het armere en middeninkomenslanden zal helpen veerkracht op te bouwen om de economische gevolgen van de crisis in Oekraïne het hoofd te bieden”, zegt Kugelman.

Maar dan komen er uitdagingen binnen de groep. Peking en Moskou zijn het misschien eens over een harder optreden tegen het Westen, maar Delhi zou niet willen dat de top wordt gebruikt om openlijk kritiek te uiten op de VS en meer in het algemeen het Westen.

Delhi is trots op zijn “strategische autonomie” en het beleid van niet-afstemming en heeft bewezen dat het een belangrijk lid kan zijn van zelfs concurrerende multilaterale fora.

“India heeft een onafhankelijk strategisch beleid en een onafhankelijke, autonome stem op het wereldtoneel en wil daar geen concessies aan doen”, zegt Rao.

Zowel Rusland als China hebben de Quad bekritiseerd als “de NAVO van Azië”, maar dit heeft Delhi er niet van weerhouden zijn steun te betuigen aan de initiatieven van de groep in de Indo-Pacific, die Peking als zijn invloedsgebied beschouwt.

Analisten zeggen dat Rusland en China deze irriterende factoren meestal over het hoofd zullen zien voor het grotere doel om de Brics te vestigen als een levensvatbare financiële instelling om de ontwikkelingslanden te helpen, en ook om relevant te blijven in de snel veranderende geopolitieke orde.

Ondertussen zijn er meningsverschillen tussen Delhi en andere leden over de uitbreiding van de Brics.

Persbureau Bloomberg meldde onlangs dat Delhi zou terugdringen tegen het plan van Peking om nieuwe leden in de groep op te nemen.

“India zou niet meer leden willen zien in een groep waar China een dominante rol speelt. India zal bang zijn voor meer Chinese invloed”, zegt Kugelman.

Het succes van de top zal ook afhangen van hoe de twee landen omgaan met hun meningsverschillen over deze en andere kwesties, waaronder hun aanhoudende grensgeschillen.

Zowel de heer Kugelman als de heer Rao zijn van mening dat de twee naties het vermogen hebben om hun verschillen over het hoofd te zien wanneer het hun wederzijdse belangen schikt.

Ze zijn partners in de Shanghai Cooperation Organization, een alliantie van acht landen, en hebben ook samengewerkt op de COP26-top om zich terug te trekken tegen het accepteren van harde doelen om de uitstoot te verminderen.

Tegen deze achtergrond kan Oekraïne een convergentiepunt zijn voor de Brics. Het kan voor de groep een kans zijn om de wereld ervan te overtuigen dat het een levensvatbare financiële optie kan zijn tegen door het Westen geleide instellingen zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

Er kunnen dus enkele concrete aankondigingen over financiële hulp en meer investeringen in de door Brics geleide New Development Bank worden verwacht.

En analisten zeggen dat dit een stap in de goede richting zou zijn voor de Brics om meer slagkracht te krijgen als serieuze wereldspeler.