Brewdog benaderde Heineken over gedeeltelijke verkoop

Brewdog benaderde Heineken over gedeeltelijke verkoop

Door Mark Daly & Myles Bonnar & Kevin Anderson
BBC-onthulling

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, AlamyAfbeelding bijschrift, James Watt heeft gezegd dat het zijn doel is om het bedrijf naar de beurs te brengen

James Watt, CEO van Brewdog, was betrokken bij voorbereidende besprekingen over een mogelijke verkoop van een deel van het bedrijf aan rivalen Heineken, zo heeft de BBC vernomen.

Uit gelekte e-mails uit 2018 blijkt dat hij Heineken vertelde dat hij “open stond om pragmatischer te zijn in onze opvattingen over onafhankelijkheid”.

Eerder bekritiseerde hij ambachtelijke brouwers omdat ze “uitverkoopden” aan grotere bedrijven.

Brewdog zei dat de berichtgeving van de BBC “wraakzuchtig onderzoek en kwaadaardige kritiek” op het bierbedrijf had aangetoond.

Het bierbedrijf heeft niet direct gereageerd op de nieuwe onthullingen.

De BBC heeft begrepen dat de Heineken-discussies niet verder zijn gekomen dan het voorbereidende stadium.

Brewdog-chef beschuldigd van ongepast gedragBrewdog negeerde Amerikaanse wetten over bierimport

Het in Ellon gevestigde bedrijf heeft een pioniersrol gespeeld op het gebied van crowdfunding sinds het in 2007 in Fraserburgh werd gelanceerd door de heer Watt en mede-oprichter Martin Dickie. Meer dan £ 100 miljoen is opgehaald door ongeveer 200.000 “equity punks”, of aandeelhouders.

In januari 2022, een BBC Disclosure-programma, The Truth About Brewdog, gedetailleerde claims van een giftige werkplek en ongepast gedrag door de CEO.

De heer Watt ontkende zich ongepast te hebben gedragen en bood zijn excuses aan aan iedereen die zich ongemakkelijk voelde vanwege zijn gedrag. Brewdog heeft een klacht over het programma ingediend bij de omroepregulator Ofcom.

De nieuwe zesdelige podcast van BBC Scotland, Good Ship Brewdog, is nu beschikbaar op BBC Sounds. Het bevat beweringen dat:

Heineken liep weg omdat de waardering van Brewdog van het bedrijf “schandalig” was TSG, de Amerikaanse private equity-partner van Brewdog, was van mening dat de waarderingsdoelstelling van de heer Watt van het bedrijf “niet realistisch” was. privé-detectivesHet HR-bedrijf Wiser, dat de cultuurreview van Brewdog uitvoerde, brak zijn belofte om het interview met een voormalige werknemer anoniem te houden

De heer Watt heeft consequent gezegd dat het zijn doel is om het bedrijf naar de beurs te brengen, ook wel bekend als een beursintroductie (IPO).

De BBC begrijpt dat investeringsbankiers die Brewdog vertegenwoordigen eind 2018 Heineken, de op één na grootste brouwer ter wereld, benaderden om een ​​alternatief voor de beursgang te bespreken – de mogelijkheid om een ​​belang aan Heineken te verkopen.

Uit documenten blijkt dat de heer Watt hoge vertegenwoordigers van Heineken heeft ontmoet en later schreef aan de toenmalige Europese president van Heineken, Stefan Orlowski.

De heer Watt vertelde hem dat Brewdog “open stond voor het verkennen van potentiële strategische partnerschappen” als het “beter zou zijn voor de lange termijn van ons bedrijf dan een beursgang”.

De heer Watt vertelde de heer Orlowski ook dat Brewdog “open stond om pragmatischer te zijn in onze opvattingen over onafhankelijkheid”.

Afbeeldingsbron, Getty Images

De heer Watt was eerder zeer kritisch geweest over andere ambachtelijke brouwers die aandelen aan Heineken hadden verkocht. Hij beschuldigde hen van “uitverkocht” en kondigde aan dat BrewDog Lagunitas of Beavertown niet langer in voorraad zou hebben nadat ze in 2015 en 2018 aandelen aan Heineken hadden verkocht.

De BBC heeft eerder onthuld dat de heer Watt in 2017 voor ongeveer £ 500.000 aan aandelen in de Nederlandse biergigant had gekocht. De heer Watt heeft gezegd dat hij de aandelen niet langer in bezit heeft en ze alleen heeft gekocht om te helpen bij de onderhandelingen over een mogelijke distributieovereenkomst met Heineken, die er doorheen viel.

Een bron dicht bij de discussies in 2018 vertelde de BBC dat Heineken wegliep voordat de onderhandelingen goed op gang kwamen, omdat de waardering die BrewDog het bedrijf had gegeven “schandalig” was.

De bron zei: “Het was zo schandalig, in zijn prijsidee, dat we zeiden dat dit nergens toe leidt. De man [James Watt] weet niet waar hij het over heeft.”

Op vragen hierover heeft Brewdog niet gereageerd. Heineken weigerde commentaar.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Brewdog is opgericht door Martin Dickie (links) en James Watt

De gelekte documenten lijken ook enig inzicht te geven in eerdere interne spanningen met de financieringspartner van Brewdog.

De Amerikaanse private equity-gigant TSG kocht in 2017 een belang van 22% in het bedrijf, waarbij de heer Watt en zijn mede-oprichter de heer Dickie bijna £ 100 miljoen verdienden met de deal. TSG nam hierdoor twee zetels in het bestuur van Brewdog in.

Uit documenten van rond eind 2018 blijkt dat TSG niet gelukkig leek te zijn met aspecten van de manier waarop het bedrijf werd geleid. TSG leek te suggereren dat een recente bestuursvergadering een “dieptepunt” was geweest en “slordig, vrijzinnig” was met “geen discussie over echte zakelijke onderwerpen”.

TSG leek zich zorgen te maken over een achterblijvende winst. De documenten suggereren ook dat TSG geloofde dat de heer Watt “agressief geld uitgaf”, dat hij “wanhopig probeerde groeiverhalen te creëren om een ​​onbereikbare waardering te bereiken”, en dat zijn waarderingsdoel “niet realistisch” was.

Brewdog zei onlangs dat een manager van Goldman Sachs het bedrijf schatte op meer dan £ 1,8 miljard.

TSG weigerde commentaar te geven. Op vragen hierover heeft BrewDog niet gereageerd.

Bijschrift bij de afbeelding, Rob McKay zei dat privédetectives een van zijn voormalige collega’s bezochten

Het BBC Disclosure-programma The Truth About Brewdog werd uitgezonden in januari 2022. Een aantal voormalige BrewDog-medewerkers die in het programma te zien waren, hebben de nieuwe podcast verteld dat ze zich sindsdien bedreigd of geïntimideerd voelen.

Voormalig Brewdog-arbeider Rob McKay zei dat privédetectives van een bedrijf genaamd Integritas, die zeiden dat ze voor James Watt werkten, een voormalige collega van hem bezochten in een poging, zegt hij, “vuil op te graven”.

Hij zei: “Mijn ervaring was dat iemand die in het verleden met mij samenwerkte contact met mij opnam om te zeggen dat privédetectives hen hadden benaderd en naar hun werkrelatie met mij hadden gevraagd.

“Ze hadden informatie gekregen dat ik als manager slecht was om voor te werken, dat ik verantwoordelijk was voor een giftige werkplek, waarvan ik weet dat dit niet het geval is.”

Rob zei dat hij het “verontrustend” vond en voegde eraan toe: “Je zou goed denken als dat is wat ze nu doen, wat kan het daarna zijn?

‘Met wie praten ze nu? Waar gaan ze de volgende keer opduiken?’

Afbeeldingsbron, Reuters

Verscheidene van de ex-Brewdog USA-werknemers die aan het programma deelnamen, werden bezocht of benaderd door een stel dat zichzelf Joe en Anna noemde, van wie ze vermoedden dat het privédetectives waren. Het paar had werk- en huisadressen en telefoonnummers gekregen.

Het stel had gezegd dat ze werkten voor een niet nader genoemde potentiële “externe investeerder” en had met hen willen praten over hun ervaring. Ze hadden geweigerd achternamen te geven en vertelden sommigen dat ze contact moesten opnemen als ze meneer Watt “financieel pijn wilden doen”.

Dylan Gray, een voormalige barmanager, vertelde de BBC in januari dat hij bepaald vrouwelijk personeel zou plannen zodat ze niet zouden werken wanneer meneer Watt op bezoek was, en meer mannen zou inroosteren ’s avonds om ervoor te zorgen dat vrouwelijk personeel niet alleen werd gelaten.

De beweringen van Dylan zijn sterk betwist door de heer Watt. Zijn advocaat vertelde de BBC dat een gedetailleerde analyse van de personeelsplanning en de loonlijst aantoonde dat de beweringen van de heer Gray onjuist waren.

Hij kreeg bericht en bezocht op zijn werkplek door Anna, maar was meteen achterdochtig.

Bijschrift afbeelding, Dylan Gray vermoedde dat hij was bezocht door privédetectives.

Hij zei: “ik bedoel, het zet me zeker op scherp…”

Hij zei dat ze naar het kantoor van zijn nieuwe werkgever kwamen en voegde eraan toe dat het was alsof “ze me probeerden te ondervragen. En dan het feit dat ze naar de huizen van andere collega’s gingen en hen opnieuw vragen stelden [it] maakte me een beetje onrustig.”

Dylan Gray zei dat hij vermoedde dat het tweetal privédetectives waren.

Hij zei: “Ik denk gewoon dat ze probeerden te achterhalen wat we uiteindelijk wisten, of we ons inhielden… of eigenlijk niet de waarheid spraken.”

Zes andere bijdragers aan de film, waaronder de huidige Brewdog-medewerker Kayla McGuire, kregen bezoek van het paar. Kayla zegt dat ze haar vertelden dat het toeristen waren.

De BBC nam contact op met Joe en Anna, maar ze weigerden te zeggen voor wie ze werkten. Ze weigerden te bevestigen of te ontkennen dat ze voor Brewdog werkten.

Kort nadat de BBC contact met hen had opgenomen, werd de verbinding met hun mobiele telefoonnummer verbroken. De BBC heeft niet kunnen verifiëren voor wie Joe en Anna werkten.

Op vragen hierover heeft Brewdog niet gereageerd.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Dylan heeft ook juridische brieven ontvangen van advocaten die Brewdog vertegenwoordigen, waarin hij wordt beschuldigd van liegen en eist dat hij zijn getuigenis intrekt. Hij blijft bij zijn verhaal, maar zegt dat hij zich gepest voelt door Brewdog.

Hij voegde eraan toe: “Gepest worden door iemand die veel meer macht heeft dan ik, het is zorgwekkend. Ik wilde het wel zeggen, maar het is soms eng om te bedenken dat je ingaat tegen iemand die miljoenen dollars waard is. Het is niet iets dat mensen elke dag doen.”

In juni 2021 schreef een groep voormalige werknemers die zichzelf Punk With Purpose noemden een open brief aan Brewdog, waarin ze de heer Watt ervan beschuldigden een giftige angstcultuur te leiden.

Een deel van de reactie van Brewdog hierop was om opdracht te geven tot een onafhankelijke beoordeling door het Londense HR-bedrijf Wiser, dat in december 2021 werd gepubliceerd.

Het Wiser Report, zegt het bedrijf, was een “gedetailleerde en uitgebreide” recensie die een “radicaal ander beeld” schetst dan de mensen die de BBC sprak voor het onderzoek.

Brewdog verwees vaak naar het rapport in zijn correspondentie met de BBC als bewijs dat zijn cultuurproblemen erachter zaten.

Bijschrift afbeelding, Charlotte Cook had een garantie van anonimiteit gekregen

Voormalig Brewdog-brouwer Charlotte Cook, die beweert te hebben geleden onder vrouwenhaat toen ze daar werkte, werd door de heer Watt en Brewdog uitgekozen voor kritiek na de documentaire. Ze beschuldigden haar van het hebben van een “extreme en gedocumenteerde antipathie” jegens de CEO.

Ze sprak met de Wiser-recensie en zei dat ze dacht dat haar interview goed was verlopen. Wiser had alle deelnemers een schriftelijke garantie van anonimiteit gegeven.

Later diende Charlotte een verzoek om gegevensbescherming in bij Wiser, die verplicht was alle informatie te verstrekken die ze over haar hadden.

Dit omvatte een uittreksel van een e-mail, die op de dag van haar interview van Wiser aan Brewdog leek te zijn. Het uittreksel noemde Charlotte en gaf een samenvatting van het interview. De documenten suggereren dat Wiser voor en na haar interview rechtstreeks met Brewdog communiceerde, ondanks de belofte van anonimiteit.

Charlotte zei: “Ik denk dat het een van de meest grove vormen van vertrouwensverraad is dat je maar kunt doen. Ik ben daar te goeder trouw mee omgegaan en, weet je, het lijkt erop dat ze absoluut niet van plan waren het helemaal anoniem te houden.”

Noch Wiser, noch Brewdog reageerden op de vragen van de BBC hierover.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Brewdog gaf wel een verklaring af, waarin het zei: “De meedogenloze wraakzuchtige controle en kwaadaardige kritiek van de BBC op Brewdog is volkomen onevenredig.

“Het is ongelofelijk dat de BBC dezelfde valse beschuldigingen zou herhalen die het onderwerp zijn van een lopende Ofcom-klacht.

“De BBC heeft laten zien dat ze elke reactie die we willen geven, gewoon zal negeren, wat duidelijk in strijd is met haar charterverplichtingen.

“Dit is geen verantwoorde journalistiek. Het is volkomen duidelijk dat de BBC wordt misleid en ervoor kiest te vertrouwen op een handvol individuen die betrokken zijn bij een gezamenlijke campagne om onze zaken te doen en de oprichter schade te berokkenen.”

De heer Watt heeft de steun van het bestuur van Brewdog behouden. In mei kondigde de CEO aan dat hij een vijfde van zijn persoonlijke belang in het bedrijf aan het personeel zou geven en dat 50% van de winst van de bar zou worden verdeeld onder de teamleden.

Good Ship Brewdog is beschikbaar op BBC Sounds.

De waarheid over Brewdog is: beschikbaar op de BBC iPlayer.