Brandstofprijzen: bedrijfssecretaris wil herziening van stijgende kosten

Brandstofprijzen: Bedrijfssecretaris wil herziening van stijgende kostenGepubliceerd20 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De Britse concurrentiewaakhond is gevraagd dringend te onderzoeken of een verlaging van de brandstofaccijns van 5 pence snel genoeg aan de chauffeurs wordt doorgegeven.

Staatssecretaris Kwasi Kwarteng heeft er bij de Mededingings- en Marktautoriteit op aangedrongen om de brandstofmarkt te onderzoeken en te kijken of er lokale variaties zijn in benzine- en dieselprijzen.

De kosten van het vullen van een gemiddelde gezinsauto hebben nu een record van £ 100 bereikt.

Het komt op het moment dat het CBI waarschuwde dat huishoudens later dit jaar in een recessie zullen belanden.

De pompprijzen zijn gestegen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari leidde tot angst voor de olievoorziening. Vorige week zei de RAC-automobielorganisatie dat de kosten voor het vullen van een 55-litertank £ 100,27 voor benzine en £ 103,43 voor diesel bedroegen.

Brandstofprijzen: waarom is benzine zo duur in het VK? Roept om meer hulp aangezien de kosten om een ​​tank te vullen £ 100 bedragen

In een brief aan de CMA zei de heer Kwarteng dat ondanks de invoering van een brandstofaccijnsverlaging “er wijdverbreide bezorgdheid blijft bestaan ​​over het tempo van de prijsstijgingen op het voorplein en dat de prijzen misschien niet zo snel of zo snel dalen als ze stijgen”.

Naast het kijken of de accijnsverlaging wordt doorberekend aan de consumenten, heeft de heer Kwarteng de CMA ook gevraagd om te onderzoeken “of de retailbrandstofmarkt de consumentenbelangen heeft geschaad”.

Hierbij wordt onder meer onderzocht of er prijsschommelingen zijn voor benzine en diesel op lokale tankstations.

“Chauffeurs zouden in het hele VK een eerlijke deal voor brandstof moeten krijgen”, zei de heer Kwarteng. “Gezonde concurrentie tussen tankstations is de sleutel om dit te bereiken, waarbij concurrentie de prijzen onder druk houdt.”

Hij heeft de CMA verzocht om uiterlijk 7 juli aan hem verslag uit te brengen.

Jack Cousens, hoofd wegenbeleid bij de AA, zei, terwijl de groep de herziening toejuicht, “er is dringender actie nodig”.

“Om de druk bij de pompen te verlichten, hebben we een onmiddellijke verlaging van 10 pence nodig voor de brandstofbelasting. Dat zou helpen om het evenwicht te herstellen in afwachting van de eerste CMA-bevindingen die begin juli worden verwacht.”

De Noord-Ierse secretaris Brandon Lewis zei tegen de BBC: “Als we dat eenmaal hebben beoordeeld, is het goed om te kijken wat we nog meer kunnen doen, als dat nodig is, om mensen te helpen ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk komt waar we willen zijn. zie die steun.”

De Petrol Retailers Association is benaderd voor commentaar.

Het inflatiepercentage – of de kosten van levensonderhoud – steeg in april naar het hoogste punt in 40 jaar van 9%, waarbij hogere energierekeningen en brandstofprijzen bijdroegen aan de stijging.

Het hoofd van de grootste bedrijfsgroep van het VK waarschuwde zondag dat huishoudens later dit jaar in een recessie zullen belanden, omdat mensen bezuinigen op de stijgende kosten van levensonderhoud.

Tony Danker, directeur-generaal van het CBI, voorspelde dat de uitgaven aan de High Street en aan discretionaire artikelen “negatief” zullen worden en dat de Britten al “inruilen”.

“Het is een bekend gedrag als er een hoge inflatie is”, vertelde de heer Danker aan het BBC-programma Sunday Morning. “Ze kopen niet zoveel vrijetijdsproducten of ze kopen de goedkopere optie in de supermarkten.”

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft voorspeld dat, hoewel het VK met 3,6% zal groeien, de economie in 2023 zal stagneren op 0% groei. Dit betekent dat het VK van de op één na snelst groeiende economie in de G7-groep zal gaan van industriële naties tot de langzaamste.

De heer Danker zei: “Het enige echte dat ons ervan weerhoudt om dit jaar een volledige recessie te krijgen, is dat de bedrijfsinvesteringen momenteel vrij hoog zijn.”

Een recessie wordt gedefinieerd als de economie gedurende twee opeenvolgende kwartalen kleiner wordt.

Hij zei: “Het risico is dat als de bedrijfsinvesteringen beginnen te dalen, het hele land eerder in een recessie kan belanden dan sommigen voorspellen, dat wil zeggen volgend jaar, dus ik denk dat dat de reden is waarom je op dit moment niet veel kunt doen aan de gezinsuitgaven als inflatie is dit hoog, maar je moet het vertrouwen onder bedrijven stabiliseren, zodat ze ook niet stoppen met uitgeven.”