Benzineprijzen zien grootste dagelijkse stijging in 17 jaar

Benzineprijzen zien grootste dagelijkse stijging in 17 jaarGepubliceerd14 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty Images

De benzineprijs steeg dinsdag de grootste in 17 jaar, met een stijging van meer dan 2 cent per liter, aldus de RAC.

De autoorganisatie zei dat de gemiddelde kosten van het vullen van een normale gezinsauto met benzine nu £ 99,40 bedragen.

Het waarschuwde dat de kosten al donderdag meer dan £ 100 zouden kunnen bedragen.

De stijgende brandstofprijzen zijn het gevolg van de oorlog in Oekraïne en sancties om Europa’s afhankelijkheid van Russische olie te verminderen.

Dinsdag steeg de gemiddelde prijs van benzine tot 180,73 pence per liter, aldus de RAC.

Ondertussen steeg de gemiddelde prijs van diesel met bijna 1,5 pence tot een nieuw record van 186,57 pence per liter, waardoor de kosten van het vullen van een 55-liter gezinsauto £ 102,61 opleverden.

RAC-brandstofwoordvoerder Simon Williams zei: “Dit zijn ongekende tijden in termen van de versnellende kosten van brandstof voor het tankstation. Helaas lijkt het erop dat we nog steeds een eindje verwijderd zijn van de piek.

“Terwijl de gemiddelde prijs van diesel richting £ 2 per liter gaat, daalden de kosten van groothandelsbenzine dinsdag onverwacht met ongeveer 5 cent per liter. Als deze prijs de komende dagen wordt gehandhaafd, kan dit de stroom van dagelijkse recordprijzen voor benzine tegenhouden.”