Beëindiging elektrische auto zorgt voor terugslag van vonken

Beëindiging van subsidies voor elektrische auto’s zorgt voor terugslagGepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Groepen uit de auto- en auto-industrie hebben kritiek geuit op het besluit van de regering om een ​​einde te maken aan subsidies ter waarde van £ 1.500 voor het kopen van elektrische auto’s.

Het ministerie van Verkeer zei dat de plug-in-subsidieregeling met onmiddellijke ingang wordt beëindigd.

Het zei dat de financiering nu “geheroriënteerd” zou worden naar het verbeteren van het opladen van elektrische voertuigen.

Maar de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) zei dat de stap “de verkeerde boodschap afgeeft”.

De RAC-autogroep waarschuwde ook dat de beslissing de ambitie om de meeste mensen over te schakelen op elektrische auto’s zou “verstikken”.

Automobilisten hebben kritiek op de verlaging van de subsidie ​​voor elektrische auto’s. Moet ik een elektrisch voertuig kopen? Kosten voor het gebruik van oplaadpunten voor elektrische auto’s overwogen

De subsidieregeling, die in 2011 van start ging, is bedoeld om het kopen van nieuwe elektrische voertuigen betaalbaarder te maken door middel van korting.

Het is gebruikt om de afgelopen tien jaar bijna 500.000 auto’s te kopen.

Het ministerie van Transport zei dat de financiering nu “geheroriënteerd” zou worden naar de belangrijkste belemmeringen voor de overgang van elektrische voertuigen, zoals openbaar opladen en het ondersteunen van de aankoop van andere wegvoertuigen.

Ambitie ‘gesmoord’

Mike Hawes, chief executive van de SMMT, die autofabrikanten vertegenwoordigt, zei dat het besluit om de subsidie ​​te schrappen “een verkeerde boodschap stuurt naar automobilisten en naar een industrie die zich blijft inzetten voor de netto nul-ambitie van de overheid”.

Hij zei dat de aanhoudende steun van de regering voor kopers van nieuwe elektrische bestelwagens, taxi’s en aangepaste voertuigen welkom was, maar dat het VK “nu de enige grote Europese markt is die vooraf geen prikkels heeft om EV-auto’s te kopen, maar toch de meest ambitieuze plannen heeft om in gebruik te nemen”.

De heer Hawes zei ook dat de beslissing op het slechtst mogelijke moment kwam, omdat de sector nog niet aan het herstellen was en alle fabrikanten “op het punt stonden te worden verplicht om aanzienlijk meer EV’s te verkopen dan de huidige vraag aangeeft”.

Hij riep de regering op om snel massale investeringen in het laadnetwerk af te dwingen, op een schaal die verder gaat dan wat tot nu toe is aangekondigd, als doelen zouden worden bereikt.

Nicholas Lyes, hoofd van het beleid van de RAC, zei: “We zijn teleurgesteld dat de regering ervoor heeft gekozen om de subsidie ​​op dit moment stop te zetten. Als de kosten te hoog blijven, zal de ambitie om de meeste mensen in elektrische auto’s te krijgen, worden onderdrukt.”

Het VK gaat de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s vanaf 2030 verbieden.

AA-president Edmund King zei dat de plug-in-subsidie ​​voor EV’s die minder dan £ 32.000 kosten, essentieel was voor veel automobilisten die overstapten van benzine en diesel.

“De stekker is op het verkeerde moment uit deze belangrijke subsidie ​​getrokken voordat veel gebruikers, die nog steeds wachten op uitgestelde elektrische auto’s vanwege wereldwijde tekorten, de verandering hebben doorgevoerd”, zei hij.

“Met recordprijzen aan de pompen en de budgetten van huishoudens die al zijn opgerekt, kan het wegnemen van de laatste prikkel om elektrisch te gaan deze belangrijke stap naar elektrificatie tegenhouden.”

Als je het gedrag van bedrijven of consumenten wilt veranderen, kun je ze een wortel aanbieden – of met een stok slaan.

In het verleden heeft de overheid een wortel gebruikt om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. De plug-insubsidie ​​was bedoeld om de prijs van een EV of plug-in hybride dichter bij die van een conventionele auto te brengen.

Naarmate de verkoop van EV’s groeide, heeft de overheid de waarde van de subsidie ​​verlaagd en de reikwijdte ervan beperkt.

Nu zal het helemaal niet meer beschikbaar zijn voor auto’s – hoewel de verkoop van elektrische bestelwagens, taxi’s en motorfietsen zal worden gesubsidieerd. Ook elektrische bedrijfswagens blijven fiscaal voordelig.

Nu komt de stok: de regering bereidt momenteel plannen voor om een ​​”nul-emissievoertuigmandaat” in te voeren.

Het zal fabrikanten in feite dwingen ervoor te zorgen dat een bepaald deel van de auto’s die ze verkopen elektrisch is. Als ze niet slagen, krijgen ze een boete.

Dus in plaats van de verkoop van elektrische auto’s te subsidiëren, zal de overheid autofabrikanten straffen die er niet genoeg van verkopen. Dit zal de verantwoordelijkheid voor het uitbreiden van de verkoop van EV’s stevig op de schouders van de industrie leggen.

Op dit moment biedt de verkoop van elektrische voertuigen een sprankje licht voor een sector die zich in een diepe crisis bevindt. Geen wonder dat de afschaffing van de subsidie ​​tot frustraties van de industrie heeft geleid.

Het ministerie van Transport zei dat alle bestaande aanvragen voor de plug-in-subsidie ​​​​gehonoreerd zouden blijven.

Wanneer in de twee werkdagen voorafgaand aan de bekendmaking een auto is verkocht, maar er nog geen subsidie ​​is aangevraagd bij de dealers, komt de verkoop ook nog in aanmerking voor de subsidie.

Het zei dat de subsidiefinanciering nu zou worden geheroriënteerd naar het uitbreiden van plug-in-subsidies om de verkoop van elektrische bestelwagens, taxi’s en motorfietsen te stimuleren.

Minister van Transport Trudy Harrison zei: “Na de succesvolle kickstart van de markt voor elektrische auto’s, willen we nu Plug-in Grants gebruiken om dat succes te evenaren voor andere voertuigtypen, van taxi’s tot bestelwagens en alles daartussenin, om de overstap naar nul emissiereizen goedkoper en makkelijker.”