Bedrijven merken prijsverlaging door overheid als ‘klap in het gezicht’

Bedrijven merken prijsverlaging door overheid als ‘klap in het gezicht’

Door Michael Race
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Een nieuwe overheidscampagne waarin bedrijven wordt gevraagd de prijzen te verlagen om de kosten van levensonderhoud te helpen, is gebrandmerkt als een “klap in het gezicht” voor kleine bedrijven.

De Federatie van Kleine Bedrijven zei dat het niet realistisch is om worstelende bedrijven te vragen om “extra kosten op te nemen”.

Het is een van een aantal groepen die kritiek hebben geuit op het plan voor een door de belastingbetaler gefinancierde advertentiecampagne waarbij bedrijven vanaf juli de productprijzen verlagen.

De overheid zal “binnenkort” een officiële naam met branding uitrollen.

David Buttress, de nieuwe tsaar van de kosten van levensonderhoud van de regering, heeft de advertentiecampagne voorgesteld, maar een overheidsbron vertelde de BBC dat bedrijven geen subsidies of financiering zullen krijgen om de prijzen te verlagen.

Het is duidelijk dat bedrijven de campagnenaam en het logo aan hun branding kunnen toevoegen. Een slogan, waarover nog moet worden beslist, zal een boodschap uitdragen over “helpen in moeilijke tijden”.

Verlaag de prijzen, de kosten van levensonderhoud tsaar spoort bedrijven aan Mensen kopen minder voedsel in supermarkten naarmate de prijzen stijgen Waarom stijgen de prijzen zo snel?

Maar Martin McTague, nationaal voorzitter van de FSB, zei dat de meeste kleine bedrijven “ver voorbij het punt waren om extra kosten te absorberen zonder ze door te berekenen, wat vaak een laatste redmiddel is”.

“Het is een klap in het gezicht van de overheid om de extra belasting die ze van bedrijven ophaalt te besteden aan door de staat gerunde marketingcampagnes – ongetwijfeld gericht op grote bedrijven met zakelijke aanbiedingen die nu kunnen worden omgedoopt tot het helpen van de crisis in de kosten van levensonderhoud, en zo een boost geven hun verkoop”, zei hij tegen de BBC.

“Deze groep vragen om extra kosten op zich te nemen is gewoon niet realistisch, vooral wanneer zovelen zich zorgen maken over hun basisoverleving en al op alle kosten, zelfs noodzakelijke, tot op het bot hebben gesneden.”

McTague betoogde dat er “veel meer was dat de overheid zou kunnen doen om te helpen”, zoals het verlagen van de btw-tarieven om meer kleine bedrijven uit de zakelijke tarieven te halen, “in plaats van alleen een marketingcampagne die middelen van de belastingbetaler gebruikt om het merk van de overheid in etalages te plaatsen”.

De prijzen stijgen in het snelste tempo in 40 jaar, met de inflatie in het VK – het tempo waarmee de prijzen stijgen – op 9,1%, de hoogste sinds maart 1982. Het dwingt mensen om te bezuinigen op boodschappen doen en autoritten, vanwege record- hoge brandstofprijzen, om geld te besparen.

‘Knutselen’

De baas van Wetherspoons, Tim Martin, noemde het campagnevoorstel een “klassiek voorbeeld van knutselen, geïnitieerd door ministers die echt geen verstand hebben van geld”.

“De belangrijkste economische kritiek op deze regering is dat ze geen overkoepelend plan heeft, maar alleen reageert op gebeurtenissen, zoals een arts die alleen symptomen behandelt, niet de oorzaak”, voegde hij eraan toe.

Martin, een uitgesproken voorstander van Brexit, zei dat het afschaffen van tarieven op niet-EU-import “zoals bananen, rijst, koffie en kinderkleding en schoenen” “de winkelprijzen en de inflatie onmiddellijk zou verlagen”.

Ondertussen zei Kate Nicholls, chief executive van de brancheorganisatie UK Hospitality, dat bars, hotels en restaurants “al zeer concurrerend waren in prijs”, terwijl het ook werd geconfronteerd met “kolossale inputkosten die prijsverlagingen extreem moeilijk maken”.

“De energiekosten zijn bijvoorbeeld met 74% gestegen, goederen met 55% en arbeid met 54%,” zei ze. “Hoewel overheidsinspanningen om consumenten te helpen altijd welkom zijn, is de realiteit dat slechts één op de drie horecabedrijven nu winstgevend is.”

Horeca is ook een van de vele sectoren die moeite hebben om vacatures in te vullen. Uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal vacatures in het VK van maart tot mei is gestegen tot een nieuw record van 1,3 miljoen.

In 2020 lanceerde de regering de “Eat Out To Help Out”-regeling om horecabedrijven te ondersteunen – waar diners een door de staat gesteunde 50% korting kregen op maaltijden en frisdranken tot £ 10 elk op maandag, dinsdag en woensdag voor een beperkte periode .

De overheid heeft in deze periode geld beschikbaar gesteld aan de horeca om de korting te financieren.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Duncan Brewer, een partner in het consumentenproducten- en retailteam van EY-Parthenon, zei dat de prijs “de belangrijkste factor is in de manier waarop klanten kiezen waar ze winkelen”, en voegt eraan toe dat retailers “uitzonderlijk hard werken om hun klanten de laagst mogelijke prijzen te bieden”.

“Ze zullen zich ervan bewust zijn dat het verhogen van de prijzen met meer dan absoluut noodzakelijk is om hun bedrijven op dit moment overeind te houden, een reëel risico is”, voegde hij eraan toe.

Helen Dickinson, chief executive van het British Retail Consortium, voegde toe dat veel retailers hun waardeassortiment aan het uitbreiden waren om de prijs van “essentials laag te houden en kortingen te introduceren voor kwetsbare groepen”.

Het CBI, dat de toespraak van de heer Buttress organiseerde, zei dat het “van vitaal belang is dat de regering zich blijft concentreren op het opbouwen van vertrouwen bij het bedrijfsleven” om bedrijven te helpen de domino-effecten voor consumenten te verminderen.

“Het bedrijfsleven zal blijven samenwerken met de overheid om te proberen de impact van stijgende kosten over de hele linie te verzachten”, voegde een woordvoerder eraan toe.