Apple-batterijrij: Miljoenen iPhone-gebruikers kunnen uitbetalingen krijgen in gerechtelijke stappen

Apple-batterijrij: Miljoenen iPhone-gebruikers kunnen uitbetalingen krijgen in gerechtelijke stappenGepubliceerd5 minuten geledenDelensluitenDelen paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, De claim heeft betrekking op de iPhone 6 (rechts), 6 Plus (links) en acht andere modellen

Miljoenen iPhone-gebruikers zouden in aanmerking kunnen komen voor uitbetalingen, na de lancering van een juridische claim waarin Apple wordt beschuldigd van het in het geheim vertragen van de batterijen van oudere telefoons.

Justin Gutmann beweert dat het bedrijf gebruikers heeft misleid over een upgrade waarvan het zei dat het de prestaties zou verbeteren, maar in feite de telefoons vertraagde.

Hij eist een schadevergoeding van ongeveer £ 768 miljoen voor maximaal 25 miljoen Britse iPhone-gebruikers.

Apple zegt dat het “nooit” opzettelijk de levensduur van zijn producten heeft verkort.

De claim, die is ingediend bij het Competition Appeal Tribunal, beweert dat Apple de prestaties van oudere iPhones heeft vertraagd, in een proces dat bekend staat als “throttling”, om dure terugroepacties of reparaties te voorkomen.

Het heeft betrekking op de introductie van een energiebeheertool die in januari 2017 is uitgebracht in een software-update voor iPhone-gebruikers, om prestatieproblemen te bestrijden en te voorkomen dat oudere apparaten abrupt worden afgesloten.

Apple betaalt $ 113 miljoen om ‘batterygate’ iPhone te schikken

De heer Gutmann, een consumentenkampioen, zegt dat de informatie over de tool destijds niet was opgenomen in de downloadbeschrijving van de software-update en dat het bedrijf niet duidelijk heeft gemaakt dat het apparaten zou vertragen.

Hij beweert dat Apple deze tool heeft geïntroduceerd om te verbergen dat iPhone-batterijen misschien moeite hebben gehad om de nieuwste iOS-software te gebruiken, en dat in plaats van producten terug te roepen of vervangende batterijen aan te bieden, het bedrijf gebruikers in plaats daarvan pushte om de software-updates te downloaden.

De heer Gutmann zei: “In plaats van de eervolle en legale zaak van hun klanten te doen en een gratis vervanging, reparatieservice of compensatie aan te bieden, heeft Apple in plaats daarvan mensen misleid door een tool te verbergen in software-updates die hun apparaten tot 58% vertraagden.”

De modellen die onder de claim vallen, zijn de iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus en iPhone X.

In een verklaring zei Apple: “We hebben nooit en zullen nooit iets doen om opzettelijk de levensduur van een Apple-product te verkorten of de gebruikerservaring te verslechteren om upgrades van klanten te stimuleren.

“Ons doel is altijd geweest om producten te maken waar onze klanten dol op zijn, en iPhones zo lang mogelijk laten meegaan is daar een belangrijk onderdeel van.”