Ankur Warikoo, Rachana Ranade: de YouTubers-indianen wenden zich tot financieel advies

Ankur Warikoo, Rachana Ranade: de YouTubers-indianen wenden zich tot financieel advies

Door Nikhil Inamdar en Ayushi Shah
BBC nieuws

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldonderschrift, Rachana Ranade heeft 3,5 miljoen abonnees op YouTube

Een groeiende behoefte aan gemakkelijk te begrijpen financiële inhoud onder de technisch onderlegde, jonge investeerders in India heeft het tot een van de snelstgroeiende genres in de digitale ruimte gemaakt.

Toen de pandemie twee jaar geleden toesloeg en filmstudio’s in Mumbai voor onbepaalde tijd hun luiken sloten, besloot de 23-jarige filmmaker Shivam Khatri zichzelf een vaardigheid aan te leren die hij niet op school of universiteit had geleerd: omgaan met geld.

Hij bladerde door boeken en tutorials, maar ontdekte al snel dat het de jonge makers van financiële inhoud op YouTube waren die zijn taal spraken.

“Hun video’s zijn eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen. En ze behandelen een verscheidenheid aan onderwerpen”, zegt de heer Khatri.

Een van de makers die hij gretig volgde, was Rachana Ranade, wiens ondeugende, gemakkelijke, luchtige manier om ingewikkeld financieel jargon op te splitsen in licht verteerbare inhoud haar 3,5 miljoen abonnees op YouTube heeft opgeleverd.

In haar sjieke nieuwe kantoor in de westelijke stad Pune liet mevrouw Ranade ons een muur-tot-muur-afbeelding zien die haar opkomst als YouTuber in kaart bracht.

Ze uploadde haar eerste video in februari 2019 en in amper vijf maanden had ze 100.000 abonnees. Haar groei sindsdien is niets minder dan meteorisch geweest.

Mevrouw Ranade wordt vaak lastiggevallen voor handtekeningen en selfies – het soort bewondering dat normaal is voorbehouden aan Bollywood-beroemdheden of cricket-iconen.

Een ongegeneerde filmliefhebber, op een muur van haar kantoorcabine staan ​​citaten uit Shah Rukh Khan-films. Ze gebruikt deze citaten om financiële concepten uit te leggen die moeilijk te vatten zijn. Er is er een uit de hitfilm Kal Ho Na Ho om een ​​punt te maken over de noodzaak om levensverzekeringen te kopen.

Het komt allemaal neer op één mantra – “financiën die is vereenvoudigd”, zegt mevrouw Ranade.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Miljoenen jonge Indiërs openden handelsrekeningen tijdens de pandemie

Het is precies waar de technisch onderlegde, jonge investeerders uit India naar op zoek zijn. Miljoenen van hen openden tijdens de pandemie handelsrekeningen om deel te nemen aan de bull-run op de markt, geholpen door met één klik op de knop beleggingsdiensten aangeboden door online brokers.

Maar slechts drie op de tien Indiërs zijn financieel geletterd, zo blijkt uit officiële onderzoeken. En ze zijn hongerig om te leren hoe ze gemakkelijk geld kunnen verdienen op de aandelenmarkt, of om de kneepjes van het ondernemerschap te leren te midden van een eenhoornboom die van de ene op de andere dag miljardairs heeft gemaakt.

Het is deze goede plek die financiële inhoud naar de snelstgroeiende genres in de digitale ruimte heeft geduwd.

Tv-show bewijst dat groot dromen niet alleen voor rijke Indiërs isDe andere kant van de duizelingwekkende opkomst van edtech-gigant Byju

“Voor de Gen-Z en millennials is YouTube nu een universiteit in India”, zegt Ankur Warikoo, een ondernemer die ‘fin-fluencer’ of financiële beïnvloeder is geworden, wiens video’s focussen op persoonlijke financiën, ondernemerschap en productiviteitshacks.

Zijn enorme populariteit leverde hem vorig jaar zelfs een publicatiecontract op, met zijn eerste boek, Do Epic Shit, dat een snelle bestseller werd.

Bijschrift afbeelding, Ankur Warikoo’s video’s hebben hem populair gemaakt bij jonge Indiërs

Hoewel de perceptie is dat hij van de ene op de andere dag een online sensatie werd, zegt dhr. Warikoo dat zijn reis naar contentcreatie bijna tien jaar geleden begon. Maar de pandemie bleek een echt keerpunt te zijn voor hem en het hele ecosysteem van makers van financiële inhoud.

“Plots was er een toename van het aanbod van hoogwaardige inhoud door veel makers. Er was een publiek met tijd en geld bij de hand, en een markt die buitengewoon ondersteunend was”, zegt dhr. Warikoo. “Als dit een berenloop was, zou je moeite hebben om je punt over te brengen.”

Volgens de heer Warikoo was het “een krachtige mix” van stimulerende factoren – zoals goedkope data, groeiende internetpenetratie en de verschuiving van de Indiase Gen-Z en millennial-bevolking van tv en print naar digitale video. “Vooral met een onderwerp als geld, iets dat we allemaal willen begrijpen, maar waar we zelden de kans toe hebben gekregen”, zegt hij.

Waarom Indiërs dol zijn op koffiemerken van eigen bodemIndiase theestart-ups zoeken naar een exotisch tintje

Het is geen bewering die er helemaal naast zit.

India heeft jarenlang meer zakelijke kanalen gehad die realtime informatie over de financiële markten uitzenden dan waar men naar op zoek was. Maar ze hebben allemaal in grote lijnen gezorgd voor een kleine groep handelaren en institutionele beleggers, in plaats van kleine, nieuwe marktdeelnemers die de basis willen begrijpen.

Maar veel van de YouTubers zijn erin geslaagd deze marktkloof te dichten. En ze worden het hof gemaakt met veel geld van adverteerders en merkmanagers via samenwerkingen en plaatsingen.

Bijschrift afbeelding, Rachana Ranade gebruikt filmdialoog om financiële concepten uit te leggen die moeilijk te begrijpen zijn

Volgens Forbes kunnen topbeïnvloeders maar liefst $ 20.000 verdienen voor een enkele merkvideo.

Vanuit het perspectief van de consument, hoewel experts deze trend voor het democratiseren van financiële educatie prijzen, adviseren ze echter voorzichtigheid.

Terwijl zakelijke tv-ankers strikt gereguleerd zijn, opereren de meeste makers van digitale inhoud in een grijze regelgevende zone. Terwijl mevrouw Ranade en de heer Warikoo geen directe voorraadtips of -aanbevelingen geven, doen vele anderen dat wel, vaak zonder certificering of de benodigde expertise.

“Als het gaat om iets fijnere kwesties van langetermijnbeleggen, zou ik mensen vertrouwen die een paar marktcycli hebben doorgemaakt. Op dit moment, terwijl dit digitale fenomeen ons heeft ingehaald, is alles alleen maar gestegen”, zegt Govindraj Ethiraj, een voormalig redacteur bij een zakelijk kanaal, die nu een website voor het controleren van feiten beheert.

Na een bull run van twee jaar zien de Indiase aandelenmarkten extreme volatiliteit waarbij miljarden dollars aan buitenlands geld het land worden uitgetrokken. Het zal de eerste echte test zijn van hoe duurzaam of kortstondig het succes van de Indiase geldbeïnvloeders is, zegt Ethiraj.