Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht wordt geannuleerd?

Wat zijn mijn rechten als mijn vlucht is geannuleerd?Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Luchtvaartmaatschappijen, waaronder Tui en EasyJet, hebben tientallen vluchten geannuleerd tijdens de halfjaarlijkse vakantie, waarbij de reisindustrie moeite heeft om snel genoeg nieuw personeel aan te werven en op te leiden, aangezien de vraag na de pandemie terugkeert.

Bedrijven zeggen dat ze worden geconfronteerd met een aantal uitdagingen, waaronder personeelstekorten, beperkingen van de luchtverkeersleiding, baanwerkzaamheden en vertragingen bij de afhandeling van luchthavens.

Dus wat zijn uw rechten als uw vlucht wordt geannuleerd?

Kan ik aanspraak maken op een vergoeding?

Als u met een luchtvaartmaatschappij vanaf een luchthaven in het VK vliegt, met een luchtvaartmaatschappij uit de EU of het VK op een luchthaven in het VK aankomt of met een luchtvaartmaatschappij uit het VK aankomt op een luchthaven in de EU, hebt u een aantal rechten volgens de Britse wetgeving.

Waar u recht op heeft, hangt af van de oorzaak van de opzegging en de opzegtermijn.

Als de storing niet de schuld van de luchtvaartmaatschappij is en is veroorzaakt door “buitengewone omstandigheden” die ondanks het treffen van alle redelijke maatregelen niet voorkomen hadden kunnen worden, komt u niet in aanmerking voor compensatie.

Denk hierbij aan zaken als extreem weer of stakingen van de luchtverkeersleiding.

Als uw vlucht wordt geannuleerd met een opzegtermijn van minder dan twee weken, kunt u mogelijk aanspraak maken op compensatie op basis van de tijdstippen van de alternatieve vlucht die u wordt aangeboden.

Het bedrag waarop u recht heeft, hangt ook af van hoe ver u reisde. Bijvoorbeeld:

Voor vluchten van minder dan 1.500 km, zoals Glasgow naar Amsterdam, kunt u tot £ 220 per persoon claimen. Voor vluchten van meer dan 3.500 km, zoals Londen naar New York, kunt u tot £ 520 per persoon claimen Afbeeldingsbron, Dean Morley Gatwick Airport is een van de luchthavens die worden getroffen door annuleringen tijdens de vakantie van een half jaar Kan ik mijn geld terugkrijgen?

Als uw vlucht onder de Britse wetgeving valt, moet uw luchtvaartmaatschappij u laten kiezen tussen restitutie of een alternatieve vlucht.

Je kunt je geld terugkrijgen voor elk deel van het ticket dat je niet hebt gebruikt. Dus als je een retourvlucht hebt geboekt en de heenreis wordt geannuleerd, kun je de volledige kosten van het retourticket terugkrijgen.

Als je toch wilt reizen, moet je luchtvaartmaatschappij een alternatieve vlucht voor je zoeken. Als een andere luchtvaartmaatschappij aanzienlijk eerder naar uw bestemming vliegt, of als er andere geschikte vervoerswijzen beschikbaar zijn, heeft u het recht om in plaats daarvan op dat alternatieve vervoer te worden geboekt.

Hoe zit het met eten en onderdak?

Als uw vlucht wordt geannuleerd, moeten luchtvaartmaatschappijen u ook andere assistentie verlenen totdat u naar uw bestemming kunt vliegen.

Dit bevat:

Een redelijke hoeveelheid eten en drinken (vaak in de vorm van vouchers)Een manier om te communiceren (vaak door het terugbetalen van de gesprekskosten)Gratis accommodatie, als je moet overnachten om de volgende dag te vliegenVervoer van en naar de accommodatie

Als uw luchtvaartmaatschappij geen assistentie kan regelen, heeft u het recht om dit zelf te regelen en de kosten later terug te vorderen. De Burgerluchtvaartautoriteit adviseert in dit geval om bonnetjes te bewaren en niet meer uit te geven dan nodig is.

Wat als mijn vlucht vertraging heeft?

U heeft recht op dezelfde bijstand als uw vlucht meer dan twee uur vertraging heeft.

U kunt mogelijk ook aanspraak maken op compensatie als uw vlucht meer dan drie uur te laat op de bestemming aankomt. Nogmaals, het bedrag is gebaseerd op hoe ver je vliegt.

Als je meer dan vijf uur vertraging hebt en niet meer wilt reizen, kun je een volledige terugbetaling krijgen.

Wat als ik een pakketreis heb geboekt?

Als je een pakketreis hebt geboekt bij een bedrijf dat lid is van Abta en je vlucht wordt geannuleerd, heb je recht op een geschikte alternatieve vlucht of volledige terugbetaling.