Wat Didi’s vertrek uit de VS ons vertelt over China en Wall Street

Wat Didi’s vertrek uit de VS ons vertelt over China en Wall Street

Door Mariko Oi
Zakelijke correspondent Azië

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Minder dan een jaar na zijn debuut op de Amerikaanse markt, zal de Chinese ride-hailing gigant Didi Global Wall Street verlaten.

Een meerderheid van de aandeelhouders stemde maandag om te stoppen met het verhandelen van de aandelen van het bedrijf via de New York Stock Exchange.

Het bedrijf zegt dat de schrapping de sleutel is tot het voltooien van een cyberbeveiligingsbeoordeling om opnieuw op de lijst te komen in Hong Kong en de normale activiteiten in China te hervatten.

De stap komt op het moment dat de belangrijkste technologiebedrijven in China in binnen- en buitenland intensief worden gecontroleerd.

Peking heeft een breed optreden tegen de industrie nagestreefd, van het slaan van e-commercebedrijf Alibaba met een recordboete tot het bestellen van socialemediagigant Tencent om de uitrol van nieuwe apps op te schorten.

Het beval Didi vorig jaar te verwijderen uit app-winkels en startte een onderzoek, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over het verzamelen van gegevens, dagen nadat het bedrijf doorging met zijn vermelding in New York, naar verluidt tegen de wensen van de autoriteiten.

In de afgelopen weken, geconfronteerd met een tragere economische groei, leek de houding van regelgevers te versoepelen, aangezien de vice-premier van het land, Liu He, tegen technische managers zei dat de regering de ontwikkeling van de sector steunt.

Maar Washington heeft ook aangedrongen op meer verantwoordelijkheid van Chinese bedrijven. De Amerikaanse markttoezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft vorig jaar de laatste hand gelegd aan regels om bedrijven van de Amerikaanse beurzen te verwijderen als ze hun accountantsboeken niet openstellen voor inspectie.

Waarom verlaten Chinese bedrijven de Amerikaanse markten?

Ze zullen ook moeten bekendmaken of ze eigendom zijn van of onder zeggenschap staan ​​van een overheidsinstantie.

De SEC heeft gezegd dat het dezelfde vereisten heeft voor alle in de VS genoteerde buitenlandse bedrijven en van de meer dan 50 jurisdicties waarmee het heeft samengewerkt om toegang te krijgen tot de rekeningen van bedrijven hebben er slechts twee niet aan voldaan: China en Hong Kong.

“Het is een legitiem verzoek om ervoor te zorgen dat hun boekhouding geloofwaardig is en investeerders niet schaadt”, zegt Nina Xiang van China Money Network. “Maar de duivel zit in de details. Chinese regelgevers willen weten wat voor soort controle er zal worden gedaan en of dit betekent dat gevoelige gegevens kunnen worden doorgegeven aan de Amerikaanse overheid.”

Bedrijven als Didi zitten midden in de strijd.

Op 31 maart 2022 waren er volgens de US-China Economic and Security Review Commission 261 Chinese bedrijven genoteerd aan de drie grootste beurzen van Amerika, met een totale marktwaarde van $ 1,4 biljoen (£ 1,1 biljoen).

Beleggers wegen nu het risico af dat ze van die beurzen worden getrapt.

“Alle Chinese techreuzen lopen op eieren”, zegt Edith Yeung, partner bij Race Capital.

Waarom maakt Peking zich zorgen over data? Bijschrift in de media, hardhandig optreden van Peking: China’s nieuwe dataregels

De schrapping van Didi in de VS is ook een teken van de impact van de nieuwe wetten op het gebied van persoonlijke gegevens in China, aangezien Peking ernaar streeft te voorkomen dat informatie over de locaties en bewegingen van individuen in verkeerde handen valt.

Vorig jaar introduceerde China twee nieuwe wetten op het gebied van beveiliging en privacy: de Data Security Law (DSL) en de Personal Information Protection Law (PIPL).

De DSL classificeert gegevens die in China zijn verzameld en opgeslagen op basis van de mogelijke impact op de Chinese nationale veiligheid en regelt de opslag en overdracht ervan.

De PIPL regelt de bescherming van persoonsgegevens. Het is gemodelleerd naar de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie, een reeks wettelijke richtlijnen voor het verzamelen en verwerken van persoonlijke informatie van individuen.

Door de regels is het onwaarschijnlijk dat bedrijven als Didi – zoals Bytedance, eigenaar van de populaire app TikTok voor het delen van video’s, of van-hailing en koeriersdiensten Lalamove, die ook gegevens over locaties en bewegingen verwerken – in de VS niet op de lijst zullen staan.

“Voor ByteDance is de enige manier om op de lijst te komen in Hong Kong,” zei mevrouw Yeung.

Kan China het zich veroorloven de toegang tot Wall Street te verliezen?

Mevrouw Xiang zei dat als Chinese bedrijven niet langer in de VS kunnen noteren, “dit een verwoestende impact zal hebben op China’s innovatie-ecosysteem en toekomstige ontwikkeling”.

New York is de thuisbasis van de twee grootste beurzen ter wereld, met bedrijven ter waarde van in totaal meer dan $ 50 biljoen genoteerd aan de NYSE en Nasdaq. Ter vergelijking: alle aandelen op de beurzen van Shanghai en Hong Kong bedragen slechts een kwart van dat bedrag.

“De in het buitenland genoteerde Chinese bedrijven krijgen niet alleen geld van Amerikaanse investeerders, ze raken ook gewend aan internationale bestuursnormen, best practices op het gebied van openbaarmaking en beleggersbescherming, en hoe ze een verantwoordelijk lid van de wereldwijde investeringsgemeenschap kunnen zijn”, zegt mevrouw Xiang. zei.

Experts zijn verdeeld over de toekomst van Chinese bedrijven op de Amerikaanse financiële markten.

Sommigen, zoals mevrouw Yeung, geloven dat er nog steeds hoop is dat bedrijven uit het vasteland van China en Hong Kong aandelen op de Amerikaanse markten kunnen verkopen.

Maar zelfs als Washington en Peking een compromis zouden kunnen bereiken, verwachten maar weinigen een terugkeer naar de hoogtijdagen tussen 2017 en 2019, toen tientallen Chinese bedrijven een beursnotering aan de VS maakten.

Dit alles, zei mevrouw Xiang, heeft het potentieel om een ​​perfecte economische storm te veroorzaken: “Als dit niet goed wordt aangepakt, kan dit het begin zijn van een aanzienlijke financiële ontkoppeling.”

Terwijl Didi afscheid neemt van Wall Street, kunnen we op dit moment terugkijken als onderdeel van een groeiende breuklijn tussen de twee grootste economieën ter wereld.