Waarom kunnen de VS niet stoppen met de stijgende olie- en gasprijzen?

Waarom kunnen de VS niet stoppen met de stijgende olie- en gasprijzen?

Door Natalie Sherman
Bedrijfsreporter, New York

Gepubliceerd44 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De kosten stijgen omdat de vraag naar olie en gas veel sneller stijgt dan de output

De Texaanse olieman Jason Herrick worstelt om meer olie te pompen, op jacht naar de belofte van winst terwijl de olieprijzen stijgen.

Maar ondanks zijn inspanningen vermoedt hij dat de output van zijn familiebedrijf dit jaar voor het derde jaar op rij zal dalen.

Het is jaren geleden dat zijn Pantera Energy heeft geïnvesteerd in nieuwe productie, nadat het geld was opgedroogd toen de energieprijzen in het begin van de pandemie kelderden – zoals bekend op een bepaald moment onder nul daalde.

Nu, net als veel andere bedrijven in de VS en de wereldeconomie, wordt hij geconfronteerd met grote vertragingen bij het zoeken naar voorraden en personeel om de projecten te laten slagen.

“Het is onze taak om zoveel mogelijk te produceren en dat hebben we gedaan”, zegt hij. “We lopen gewoon zo achter en we hebben het moeilijk om in te halen.”

Het is slechts een van de tekenen die uit de VS komen – ’s werelds grootste olie- en gasproducent – dat de hoge energieprijzen die huishoudens treffen, blijvend zijn.

Sinds het begin van 2021 zijn de prijzen voor olie en gas ruwweg tweevoudig of meer gestegen, aangezien de vraag terugkomt van de schok van de Covid-lockdowns van 2020.

De oorlog in Oekraïne, die landen in het Westen ertoe heeft gedwongen de Russische energievoorziening te mijden, heeft hun klim alleen maar aangescherpt.

Naarmate de markt warmer wordt, suggereren voorspellingen dat de Amerikaanse productie dit jaar met ongeveer een miljoen vaten per dag zal toenemen.

Maar dat is minder dan 10%, niet genoeg om aan de stijgende vraag te voldoen – en verre van de reactie toen de prijzen de laatste keer zo hoog waren, in 2014, toen de Amerikaanse olieproductie met 20% steeg en de frackingrevolutie in een hogere versnelling stond.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Bedrijven zeggen dat het moeilijk is om stalen buizen voor projecten te vinden

De gedempte reactie weerspiegelt bedrijven die worden beperkt door stijgende kosten en tekorten aan essentiële materialen, apparatuur en personeel – evenals door vragen op langere termijn van investeerders over hoeveel olie en gas nodig zal zijn als de wereld probeert af te stappen van vervuilende fossiele brandstoffen in reactie aan klimaatverandering.

Mike Wendt, een ingenieur bij olie-exploratiebedrijf Lone Star Productions, zegt dat zijn bedrijf verschillende nieuwe projecten in de maak heeft, maar niet de stalen buizen heeft kunnen vinden die het nodig heeft, wat leidt tot vertragingen en stijgende kosten.

“We gaan zo snel als we kunnen boren, maar we hebben al deze vraag- en aanbodproblemen, en dat is een soort van afknijpen van de markt”, zegt hij.

Tegenwind klimaatverandering

Trey Cowan, olie- en gasanalist bij het Institute for Energy Economics and Financial Analysis, zegt dat de uitdagingen waarmee bedrijven in Noord-Amerika worden geconfronteerd ongekend zijn.

En hoewel veel kleine particuliere bedrijven, zoals de heer Wendt’s, nog steeds druk uitoefenen om de productie te verhogen, hebben de grootste bedrijven tot nu toe vastgehouden aan investeringsplannen die waren gesmeed voordat de prijzen echt schoten, en kozen ze ervoor om de meevallers voornamelijk te besteden aan uitbetalingen aan aandeelhouders, in plaats van extra productie.

Zou de wereld het redden zonder Russische olie en gas? Waarom verlagen ’s werelds grote olieproducenten de prijzen niet?

Die benadering markeert een belangrijke verschuiving, die volgens analisten de druk van Wall Street weerspiegelt, nu klimaatverandering de kijk op de energiesector verandert.

Beleggers dwingen bedrijven om nu winst te delen, in plaats van langetermijninvesteringen te doen, gezien de onzekerheid over de vraag terwijl de wereld probeert af te stappen van fossiele brandstoffen, zegt Raoul LeBlanc, vice-president bij S&P Global.

“De markt maakt zich zorgen dat de vraag er niet zal zijn en dat deze activa zullen stranden”, zegt hij. “Als er geen langetermijnwaarde in mijn aandelenkoers zit, betekent dit dat ik een zeer agressief dividend moet betalen.”

Aangezien de prijzen naar verwachting hoog zullen blijven, zegt de heer LeBlanc dat bedrijven de investeringen waarschijnlijk zullen stimuleren – in ieder geval een beetje.

“Het gaat niet terug naar de go-go-dagen”, zegt hij. Maar “de oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt dat we nog steeds in een wereld van fossiele brandstoffen leven. De energietransitie – die is niet weggegooid, maar het gesprek is opnieuw in evenwicht gebracht om op te nemen wat we op korte en middellange termijn nodig hebben.”

Twijfelen aan klimaatverplichtingen?

In de politieke arena heeft dat “herbalanceren” in de VS de vrees doen rijzen dat president Joe Biden, die de strijd tegen klimaatverandering tot een centraal punt van zijn campagne maakte, niet meer zo hard zal aandringen op milieuregels om de uitstoot te beteugelen en de overgang naar hernieuwbare energie te versnellen.

Hoewel hij de roep om investeringen in hernieuwbare energie blijft herhalen, blijven zijn meest ambitieuze voorstellen geblokkeerd met weinig tekenen van doorbraak.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, peilingen plaatsen de goedkeuringsclassificaties van Joe Biden lager dan die van bijna elke andere president op dit moment in zijn ambtstermijn

Terwijl de Republikeinen zijn milieu-agenda de schuld geven van de hoge energiekosten en zijn goedkeuringsclassificaties dalen, heeft hij overeenkomsten getekend om de Amerikaanse aardgasexport te stimuleren, olie uit nationale reserves vrijgemaakt en honderden vergunningen goedgekeurd voor het boren op overheidsgrond.

“We zien dat de regering-Biden echt aarzelt over haar eerdere klimaattoezeggingen”, zegt Robert Rozansky-onderzoeksanalist bij Global Energy Monitor, die energieprojecten over de hele wereld volgt.

Een dergelijke verschuiving is niet uniek voor de VS.

Westerse leiders, waaronder de heer Biden en de Britse premier Boris Johnson, hebben om hulp gesmeekt van Saoedi-Arabië en andere producenten, die volgens analisten de capaciteit hebben om de productie te verhogen zonder grote nieuwe investeringen.

In Canada, de op drie na grootste olieproducent na de VS, Saoedi-Arabië en Rusland, heeft de liberale regering de gesprekken hernieuwd om lang vastgelopen olie- en gasprojecten, zoals terminals om aardgas naar Europa te exporteren, van de grond te krijgen.

“Het is heel erg een 180 [degree shift] in mentaliteit”, zegt Alfred Sorenson, chief executive van Pieridae Energy, die vorig jaar zijn plannen voor een terminal voor vloeibaar aardgas in Nova Scotia opschortte nadat hij moeite had om investeerders te vinden.

Maar het kijkt nu naar een opleving na een signaal dat de regering opnieuw bereid zou kunnen zijn om meer steun te bieden.

Of de veranderende politieke wind markttwijfels kan overwinnen, blijft een open vraag – vooral gezien de aanhoudende publieke oppositie tegen olie- en gasinfrastructuur zoals nieuwe terminals en pijpleidingen, die projecten jarenlang in juridische onzekerheid kunnen brengen.

“Politici en industrie zijn nu echt bezig met het idee dat we Europa moeten redden met onze olie en gas”, zegt James Gunvalden Klaassen, een advocaat bij EcoJustice, die een aanklacht heeft ingediend wegens aspecten van het Pieridae-project.

“We nemen onze toevlucht tot 20e-eeuwse oplossingen… en we weten al dat die niet werken”, zegt hij.

Afbeeldingsbron, Getty Images

De aardgasterminal van Pieridae zou bijvoorbeeld pas in 2027 klaar zijn om aardgas te vervoeren – hij doet weinig om de huidige crisis aan te pakken, zegt hij,

“De manier om energiezekerheid in Europa, Canada en de VS te bereiken, is door duurzame energiebronnen te ontwikkelen”, zegt hij. “Dat kan en …. moet, moet zijn.”