VS dicht maas in de wet voor Russische schuldbetalingen

VS dicht maas in de wet voor Russische schuldbetalingenGepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogImage source, EPA

De VS snijden een andere financiële route voor Rusland af om zijn internationale schulden te betalen, een stap die het land dichter bij het faillissement zou kunnen brengen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei dat het een einde zou maken aan een vrijstelling die Amerikaanse obligatiehouders in staat had gesteld betalingen te accepteren, waardoor de sancties die waren opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne zouden worden aangescherpt.

Rusland, dat rijk is aan zijn olie- en gasvoorraden, heeft het geld om te betalen.

Het heeft al plannen aangekondigd om elke ingebrekestelling aan te vechten.

Het land heeft voor bijna $ 2 miljard aan betalingen die tot het einde van het jaar moeten worden betaald op zijn internationale obligaties.

Hoewel de nieuwe regels alleen van toepassing zijn op mensen in de VS, zullen ze het voor Rusland moeilijk maken om elders betalingen te doen, gezien de rol van Amerikaanse banken in het wereldwijde financiële systeem.

Welke pijn staat de Russische economie in het verschiet? Rusland verslaat de laatste deadline om wanbetaling te voorkomen

De VS hadden Rusland al uitgesloten van het gebruik van Amerikaanse banken voor het overmaken van betalingen.

In opmerkingen van vorige week waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, dat de vrijstelling voor investeerders waarschijnlijk zou aflopen. Ze zei dat de vrijstelling bedoeld was om een ​​”ordentelijke overgang” mogelijk te maken.

Analisten hebben gezegd dat ze geen grote gevolgen verwachten van de verhuizing buiten Rusland, waarbij IMF-chef Kristalina Georgieva in maart zei dat de blootstelling aan de holdings “niet systeemrelevant” was.

De schuld van Rusland werd in maart al door de grote ratingbureaus gedegradeerd tot “junkstatus”, een stap die het land diskwalificeert voor aankopen door grote investeerders, waardoor het moeilijk wordt voor Rusland om geld op internationale markten in te zamelen.

Professor Philip Nichols van de Wharton School aan de Universiteit van Pennsylvania zei dat het niet duidelijk is wat westerse houders van Russische obligaties hebben gedaan in de weken sinds de invasie, of ze zich haasten om ze te lossen of vasthouden in de hoop dat de situatie uiteindelijk zal normaliseren.

Een wanbetaling zou de eerste keer zijn dat Rusland zijn staatsschuld niet heeft betaald sinds 1998 – de economische crisis aan het einde van de toenmalige president Jeltsin’s ambtstermijn.

Het zou waarschijnlijk leiden tot een rechtszaak, waardoor Rusland wordt opengesteld voor invorderingsprocedures van schuldeisers.

Binnen Rusland zou elke impact alleen op de lange termijn worden gevoeld als onderdeel van het bredere economische isolement van het land, zei prof. Nichols.

“Rusland heeft gewoon veel olie en gas en dat vertaalt zich in veel geld, maar op de lange termijn maakt dit deel uit van een web van instrumenten die zijn ontworpen om het voor Rusland veel, veel moeilijker te maken om oorlog te voeren.” op zijn buren”, zei hij.

“Het wordt heel interessant om te zien wat er gebeurt”, zei prof. Nichols.