Volkswagen betaalt £ 193 miljoen uit in Britse ‘dieselgate’-schikking

Volkswagen betaalt £ 193 miljoen in Britse ‘dieselgate’-schikkingGepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenDieselemissieschandaalBeeldbron, Getty Images

Volkswagen moet in totaal £ 193 miljoen betalen aan meer dan 90.000 Britse chauffeurs nadat het een claim van het Hooggerechtshof over de installatie van emissiebedriegende apparaten in zijn voertuigen had geregeld.

De Duitse autofabrikant verontschuldigde zich opnieuw bij klanten en zei dat het werkte om het vertrouwen te herstellen.

Het “dieselgate”-schandaal brak uit in 2015 en heeft ertoe geleid dat VW in verschillende landen wordt geconfronteerd met rechtszaken.

De groep heeft wereldwijd al meer dan € 30 miljard (£ 26 miljard) uitbetaald.

Denk hierbij aan boetes, schadevergoedingen, civiele schikkingen en terugkoopregelingen.

Het gebruik van “manipulatie-instrumenten” betekende dat de auto’s van Volkswagen werden gecertificeerd als zijnde in overeenstemming met de EU-vervuilingsnormen, terwijl ze in werkelijkheid tot 40 keer de wettelijk toegestane hoeveelheid stikstofdioxide uitstoten.

Stikstofdioxide is een vervuilende stof die in verband is gebracht met aandoeningen van de luchtwegen en vroegtijdige sterfte.

Volkswagen gaf toe dat 11 miljoen voertuigen wereldwijd, waaronder bijna 1,2 miljoen in het VK, werden getroffen.

Hoe VW het emissieschandaal probeerde te verdoezelen Britse chauffeurs winnen eerste ronde in VW ‘dieselgate’-zaak

Ongeveer 91.000 automobilisten in Engeland en Wales, vertegenwoordigd door verschillende advocatenkantoren, hebben actie ondernomen tegen VW en zijn dochterondernemingen Audi, Seat en Skoda.

Ze beweerden onder meer dat ze door VW waren misleid over de duurzaamheidsbeoordelingen van hun auto’s en in veel gevallen de waarde van hun voertuigen beïnvloedden.

De claim, waarvan advocaten zeiden dat het de grootste zou zijn die ooit door een groep consumenten in het VK was ingediend, zou in januari 2023 voor de rechter komen.

Volkswagen zei dat het geen aansprakelijkheid had erkend, maar dat de juridische kosten van een proces van zes maanden in Engeland een schikking betekenden “commercieel gezien de meest voorzichtige handelswijze”.

‘Onze oprechte excuses’

Het zal in totaal £ 193 miljoen uitbetalen, verdeeld over de eisers in de verhoudingen die door hun advocaten zijn overeengekomen, evenals een afzonderlijke bijdrage in hun juridische kosten.

In een verklaring zei het bedrijf: “De Volkswagen Groep wil nogmaals van deze gelegenheid gebruik maken om haar oprechte excuses aan te bieden aan hun klanten voor de software met twee modi die in de EA189-voertuigen is geïnstalleerd. De Volkswagen Groep zal blijven werken aan het herstellen van het vertrouwen van hun klanten hier in Engeland en Wales.”

Philip Haarmann, Chief Legal Officer van Volkswagen AG, zei dat de schikking “een nieuwe belangrijke mijlpaal was, aangezien de Volkswagen Groep verder gaat dan de zeer betreurenswaardige gebeurtenissen in de aanloop naar september 2015”.

David Whitmore, chief executive van Slater en Gordon, die ongeveer 70.000 van de eisers vertegenwoordigde, zei: “De schikking vermijdt de noodzaak van een langdurig, complex en duur proces en we zijn verheugd dat we deze schikking voor onze klanten hebben bereikt. van de groepsactie.”