Verkiezingen in Australië 2022: de kosten van levensonderhoud zorgen voor kiezers

Verkiezingen in Australië 2022: de kosten van levensonderhoud zorgen voor kiezers

Door Phil Mercer
BBC News, Sydney

Gepubliceerd37 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenAustralië verkiezingen 2022Beeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Australiërs gaan naar de stembus om te stemmen op zaterdag 21 mei

In heel Australië staan ​​de huishoudbudgetten onder druk, terwijl de kosten van levensonderhoud stijgen tot een oogverblindend hoog niveau in 21 jaar.

Stijgende prijzen zullen een cruciale zorg zijn voor kiezers als ze zaterdag naar de stembus gaan.

Hoewel de inflatie in Australië met 5,1% niet zo hoog stijgt als in andere landen, overtreft de Australische inflatie de loongroei (2,3%), wat betekent dat mensen elke maand minder geld op zak hebben.

In de buitenwijk Lakemba in Sydney, 12 kilometer (zeven mijl) van het centrum van de grootste stad van het land, maakt bijna iedereen die ik ontmoet zich zorgen over de stijgende kosten van huur, voedsel, brandstof en andere benodigdheden.

“Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen. De kinderopvang – alles – is erg duur. (Het is soms) stressvol”, zegt Diana, die in de buurt woont.

Ondertussen, bij een drukke kruidenierswinkel die ze in de hoofdstraat runt, organiseert Summer Hamze bezorgingen. Ze vertelt me ​​dat veel van haar klanten de prijsstijgingen die ze gedwongen wordt door te berekenen van haar leveranciers nauwelijks kunnen bijhouden.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Stijgende inflatie overtreft winstgroei

“Met de inflatie hebben we eigenlijk de regering nodig om dat onder controle te krijgen, want het loopt uit de hand”, zegt ze tegen de BBC. “Het stijgt en stijgt en stijgt, en mensen worden tegenwoordig echt bang.”

Aangezien de inflatie grotendeels wordt aangedreven door marktkrachten, zoals hogere wereldwijde scheepvaart- en energieprijzen, zijn in Lakemba de meningen verdeeld over hoeveel de volgende regering kan doen.

“Het ligt in hun handen, omdat ze de economische factoren kennen, alles”, zegt een man. “Dus ze weten hoe ze met de situatie moeten omgaan.”

Terwijl een andere voorbijganger het daar niet mee eens was.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Stijgende benzineprijzen zorgen ervoor dat Australiërs minder besteedbaar inkomen hebben

“Nee, ik denk niet dat iemand iets kan doen”, zegt hij. “Zelfs als ze de regering veranderen, denk ik niet dat er iets zal gebeuren, want de banken zullen hun ding doen.”

Eerder deze maand verhoogde de Australische Reserve Bank (RBA) de rente (met 0,25% tot 0,35%) voor het eerst in meer dan 11 jaar – de eerste verhoging in het midden van een verkiezingscampagne sinds 2007.

De tarieven werden tijdens de Covid-19-pandemie op een historisch laag niveau gehouden in een poging Australiërs aan te moedigen om te blijven uitgeven. Maar naarmate de inflatie stijgt en het economisch herstel na Covid op gang komt, zet de RBA de remmen in om te voorkomen dat de economie oververhit raakt. Het maakt geld lenen duurder.

De komende maanden worden meer renteverhogingen verwacht. Dat is goed voor spaarders, maar naar schatting kunnen 300.000 Australiërs hun hypotheek niet meer betalen als de aflossingen toenemen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Belangrijke economische beslissingen worden uitbesteed aan onafhankelijke instanties zoals de RBA die de officiële rentetarieven vaststelt

Dus welke kandidaat ook de verkiezingen van het weekend wint, ze zullen door woelige economische wateren moeten navigeren.

Scott Morrison, de premier, wiens centrumrechtse coalitie al bijna tien jaar aan de macht is, heeft zijn belangrijkste uitdager, oppositiekandidaat, Anthony Albanese, afgedaan als een “losse eenheid” in de economie

“Het is alsof hij gewoon zijn hoofd openritst en alles op tafel laat vallen. Dat is geen manier om een ​​economie te runnen”, bulderde Morrison.

Als reactie zei Labour-leider Anthony Albanese dat de Australische economie “schreeuwt om leiderschap en hervorming”, maar geen van beide kreeg van de huidige regering. De heer Albanese wil een verhoging van het minimumloon van minimaal 5,1%, om gelijke tred te houden met de inflatie.

Bijna tweederde van de Australiërs zegt dat het verlagen van de kosten van levensonderhoud de topprioriteit moet zijn voor de volgende regering, volgens recente analyse.

Professor Nicholas Biddle van de Australian National University (ANU) zegt dat stijgende prijzen “hoog in de geest” waren van veel kiezers van verschillende politieke overtuigingen.

“Dit overtreft alle andere belangrijke beleidsoverwegingen”, zegt hij. “Interessant genoeg ontdekten we dat dit een mening was van mensen die zeiden dat ze op Labour zouden stemmen, van mensen die zeiden dat ze zouden stemmen voor (Scott Morrison’s) Coalition en van degenen die niet van plan waren op een van beide partijen te stemmen.”

Het herstel van het Australische verpleeghuissysteem voor ouderen en het versterken van de economie van het land waren de andere topprioriteiten onder meer dan 3.500 kiezers die door de ANU werden ondervraagd.

Belangrijke economische beslissingen zijn uitbesteed aan onafhankelijke instanties (zoals de RBA, die de officiële rentetarieven vaststelt), of worden gedicteerd door de vraag naar en het aanbod van goederen en diensten, zowel in Australië als in het buitenland.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, De Australische economie heeft misschien een schot in de arm nodig om de Covid-terugslag verder te stimuleren

Maar de rijksoverheid heeft wel grote invloed op het lot van de economie, bijvoorbeeld via haar belasting- en bestedingsbeleid. Enorme loonsubsidies en andere stimuleringsmaatregelen tijdens de donkerste dagen van de pandemie hebben banen en bedrijven in Australië beschermd.

Echter, met een zittingsperiode van drie jaar in Canberra, beweren sommige academici dat federale politici kunnen worden afgeleid door bijna constante verkiezingen en hun controle over de economie kunnen overdrijven.

“Een van de problemen die Australië heeft, zijn de korte parlementen, wat betekent dat ze zich bijna voortdurend in deze cyclus van stemmen verzamelen.

“Als een regering zich altijd zorgen maakt over de politieke cyclus, wanneer hebben ze dan tijd om de handen uit de mouwen te steken en echt dingen voor elkaar te krijgen”, zegt Michelle Baddeley, hoogleraar economie aan de University of Technology, Sydney.

“Ik denk, ja, er is een beetje meer grond dan ze echt kunnen controleren,” zegt ze. “De realiteit is een beetje een mengeling, want zeker, en Covid illustreerde dit vrij goed, kunnen regeringen veel doen in termen van geld uitgeven om op korte termijn werkgelegenheid te genereren.”

Australië heeft een kleine, open economie die gedijt op vertrouwen.

En uiteindelijk zijn het individuen die samen een economie aandrijven, maar regeringen met visie zijn in staat om ondernemerschap, innovatie en welvaart te bevorderen.

“Er is nog veel in te halen op het gebied van groei en kansen, en de overheid kan inderdaad het tempo bepalen”, legt Peter Khoury uit van de NRMA, een groot auto- en transportbedrijf.

“Zolang er vertrouwen is in de economie en in de kracht van de economie, zullen Australische ondernemers en bedrijven investeren.”

“Economisch gezien zal Australië beter uit Covid komen dan de meeste landen. Dus die kans wil je niet missen”, voegt hij eraan toe.

Australische kiezers zullen binnenkort beslissen wie ze vertrouwen om hun land de komende drie jaar door het herstel – en daarna – te loodsen.