Twitter beboet $ 150 miljoen in de VS voor het verkopen van gebruikersgegevens

Twitter beboet $ 150 miljoen in de VS voor het verkopen van gebruikersgegevens

Door Shiona McCallum
Technologie verslaggever

Gepubliceerd22 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Twitter in de VS moet een boete van $ 150 miljoen (£ 119 miljoen) betalen nadat wetshandhavers het beschuldigden van het illegaal gebruiken van gebruikersgegevens om gerichte advertenties te helpen verkopen.

De Federal Trade Commission (FTC) en het ministerie van Justitie zeggen dat Twitter een overeenkomst met toezichthouders heeft geschonden, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.

Twitter had gezworen om geen persoonlijke informatie zoals telefoonnummers en e-mailadressen aan adverteerders te geven.

Federale onderzoekers zeggen dat het socialemediabedrijf die regels heeft overtreden.

Twitter kreeg in december 2020 een boete van £ 400.000 voor het overtreden van de Europese AVG-regels voor gegevensprivacy.

De FTC is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse regering met als missie de handhaving van de antitrustwetgeving en de bevordering van consumentenbescherming.

Het beschuldigt Twitter van het overtreden van een FTC-bevel uit 2011 dat het bedrijf uitdrukkelijk verbood zijn privacy- en beveiligingspraktijken verkeerd voor te stellen.

De BBC is niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe sites.Bekijk originele tweet op Twitter

Twitter genereert het grootste deel van zijn inkomsten uit advertenties op zijn platform, waarmee gebruikers, variërend van consumenten tot beroemdheden tot bedrijven, berichten of tweets van 280 tekens kunnen plaatsen.

Volgens een klacht ingediend door het ministerie van Justitie namens de FTC, begon Twitter in 2013 gebruikers te vragen een telefoonnummer of e-mailadres op te geven om de accountbeveiliging te verbeteren.

“Zoals de klacht opmerkt, verkreeg Twitter gegevens van gebruikers onder het voorwendsel om deze voor veiligheidsdoeleinden te gebruiken, maar gebruikte de gegevens vervolgens ook om gebruikers te targeten met advertenties”, zegt Lina Khan, voorzitter van de FTC.

“Deze praktijk trof meer dan 140 miljoen Twitter-gebruikers, terwijl het de primaire bron van inkomsten van Twitter stimuleerde.”

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAuthenticatieschending

Ian Reynolds, directeur van computerbeveiligingsbedrijf Secure Team, zei tegen de BBC: “Twitter schendt opnieuw het vertrouwen dat hun gebruikers in hun platform hebben door hun privégegevens in hun eigen voordeel te gebruiken en hun eigen inkomsten te vergroten.”

Hij voegde eraan toe: “Twitter leidde hun klanten naar een vals gevoel van veiligheid door hun gegevens te verkrijgen door te beweren dat het voor veiligheidsdoeleinden was en hun account te beschermen, maar uiteindelijk gebruikten ze de gegevens om hun gebruikers te targeten met advertenties.

“Deze realiteit toont de macht die bedrijven nog steeds hebben over uw gegevens en dat er nog een lange weg te gaan is voordat gebruikers zich comfortabel kunnen voelen in de wetenschap dat ze volledige controle hebben over hun eigen digitale voetafdruk.”

Om een ​​account te authenticeren, vereist Twitter dat mensen een telefoonnummer en e-mailadres opgeven.

Die informatie helpt mensen ook om hun wachtwoorden opnieuw in te stellen en hun accounts indien nodig te ontgrendelen, evenals voor het inschakelen van tweefactorauthenticatie.

Twee-factor-authenticatie biedt een extra beveiligingslaag door een code naar een telefoonnummer of e-mailadres te sturen om gebruikers te helpen inloggen op Twitter, samen met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Maar volgens de FTC gebruikte Twitter die informatie tot ten minste september 2019 ook om zijn advertentieactiviteiten een boost te geven.

Het wordt ervan beschuldigd adverteerders toegang te geven tot beveiligingsinformatie van gebruikers.

Naast de boete moet Twitter ook:

stop met het gebruik van de telefoonnummers en e-mailadressen die het illegaal heeft verzameld gebruikers informeren over het oneigenlijke gebruik van beveiligingsinformatie gebruikers vertellen over de wetshandhavingsacties van de FTC uitleggen hoe gepersonaliseerde advertenties kunnen worden uitgeschakeld en instellingen voor multi-factor authenticatie bekijkenbied multi-factor authenticatie-opties die geen telefoon nodig hebben numberimplementeer een verbeterd privacy- en beveiligingsprogramma, inclusief het rapporteren van incidenten aan de FTC binnen 30 dagen

“Het ministerie van Justitie zet zich in voor de bescherming van de privacy van gevoelige gegevens van consumenten”, zegt Vanita Gupta, de procureur-generaal van de VS.

“De boete van $ 150 miljoen weerspiegelt de ernst van de beschuldigingen tegen Twitter, en de substantiële nieuwe nalevingsmaatregelen die zullen worden opgelegd als gevolg van de voorgestelde schikking zullen verdere misleidende tactieken helpen voorkomen die de privacy van gebruikers bedreigen.”