Sunday Times Rich List: Rishi Sunak en Akshata Murty behoren tot de rijkste van het VK

Sunday Times Rich List: Rishi Sunak en Akshata Murty behoren tot de rijkste van het VKGepubliceerd2 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesBeeldonderschrift, kanselier Rishi Sunak en zijn vrouw Akshata Murty zijn naar schatting £730 miljoen waard

Kanselier Rishi Sunak en zijn vrouw Akshata Murty hebben voor het eerst de Sunday Times Rich List van de 250 rijkste mensen van het VK opgenomen.

Hun gezamenlijke fortuin van 730 miljoen pond plaatst hen op 222 van de jaarlijkse lijst van de krant.

Onlangs werden de belastingzaken van mevrouw Murty onder de loep genomen nadat werd onthuld dat ze een “non-dom”-status had – wat betekent dat ze geen Britse belasting betaalde over overzeese inkomsten.

Mevrouw Murty, de dochter van een Indiase IT-miljardair, stemde er later mee in Britse belasting te betalen over al haar inkomsten.

Haar belang van 0,9% in het IT-bedrijf Infosys van haar vader Narayana Murty, dat naar schatting ongeveer £ 690 miljoen waard is, verdiende vorig jaar £ 11,6 miljoen aan dividendinkomsten.

Er wordt geschat dat haar gebruik van de status haar £ 20 miljoen aan belastingen had kunnen besparen.

De heer Sunak werd later vrijgesproken van het overtreden van de ministeriële code nadat hij zichzelf had verwezen naar de standaardenadviseur van premier Boris Johnson om te controleren of hij al zijn belangen correct had aangegeven.

Labour belooft om de fiscale status van non-dom te vervangen Wat we weten over de rijkdom van de familie Sunak Wat is een non-dome?

De fiscale aanduiding “non-domicilie”, een afkorting van “non-domiciled individual”, is een term die wordt gebruikt voor een ingezetene van het VK wiens permanente woning of woonplaats zich buiten het VK bevindt.

Iemand met de status betaalt alleen Britse belasting over geld verdiend in het VK, maar hoeft geen belasting te betalen aan de Britse regering over geld dat elders in de wereld wordt verdiend (tenzij ze dat geld op een Britse bankrekening storten).

Ondertussen onthulde de laatste ranglijst van de 250 rijkste mensen in Groot-Brittannië dit jaar ook een record van 177 miljardairs in het VK, aldus de Sunday Times.

Over het geheel genomen zijn de rijkste individuen en families in het VK dit jaar 711 miljard pond waard, een stijging van 8% ten opzichte van de 658 miljard pond vorig jaar.

Het groeiende fortuin van de rijkste mensen van Groot-Brittannië komt te midden van een groeiende crisis in de kosten van levensonderhoud, waarbij de inflatie in het VK scherp oploopt tot 9% in het jaar tot april – wat betekent dat de prijzen in het snelste tempo in 40 jaar stijgen.

In februari kondigde de heer Sunak een pakket maatregelen van £ 9 miljard aan, waaronder een korting van £ 150 op de gemeentebelasting en een lening van £ 200 voor energierekeningen in het najaar, maar hij staat onder toenemende druk om meer steun aan huishoudens te bieden zoals energierekeningen en voedsel prijzen blijven stijgen.

Sri en Gopi Hinduja, die het in India gevestigde conglomeraat Hinduja Group runnen, voerden de lijst aan met een fortuin van £ 28,47 miljard – een groei van meer dan £ 11 miljard in een jaar tijd.

Ondernemer Sir James Dyson en zijn gezin sprongen naar de tweede plaats in de rijke lijst na een stijging van £ 6,7 miljard tot £ 23 miljard.

Wie haalt de top 10?

Volgens de Sunday Times zijn de 10 rijkste families en individuen in het VK, de geschatte waarde van hun fortuin en de belangrijkste bron van hun rijkdom:

Sri en Gopi Hinduja en familie – £ 28,47 miljard (industrie en financiën) Sir James Dyson en familie – £ 23 miljard (huishoudelijke goederen en technologie) David en Simon Reuben en familie – £ 22,26 miljard (eigendom en internet) Sir Leonard Blavatnik – £ 20 miljard (investeringen, muziek en media) Guillaume Pousaz – £ 19,259 miljard (online betalingen) Lakshmi Mittal en familie – £ 17 miljard (staal) Christoph Henkel en familie – £ 15 miljard (chemicaliën) Guy, George, Alannah en Galen Weston en familie – £ 13,5 bn (detailhandel)Kirsten en Jorn Rausing – £ 12 miljard (erfenis en investering) Charlene de Carvalho-Heineken en Michel de Carvalho – £ 11,42 miljard (erfenis, brouwen en bankieren) Bron afbeelding, Reuters gesanctioneerd over de oorlog in Oekraïne

Het vermogen van de eigenaar van Chelsea en de Russische staalmagnaat Roman Abramovich halveerde echter in een jaar tijd tot £ 6 miljard, waardoor hij 20 plaatsen daalde van zijn ranglijst in 2021 naar de 28e plaats op de rijke lijst van dit jaar.

De oligarch is de grootste verliezer van allemaal in de Rich List van dit jaar, aldus de Sunday Times.

De daling van het fortuin van Abramovich volgde op zijn sancties wegens de oorlog in Oekraïne, de gedwongen verkoop van Chelsea en de scherpe daling van zijn aandelen in staalbedrijf Evraz.

De eredivisieclub zal naar verwachting eind mei worden verkocht, nadat een deal van 4,25 miljard pond was overeengekomen met een consortium onder leiding van de Amerikaanse zakenlieden Todd Boehly.

Een andere opmerkelijke miljardair met banden met de Russische president Vladimir Poetin, wiens fortuin heeft geleden sinds de sancties werden opgelegd, zo niet zo dramatisch, is de in Oezbeekse geboren Russische olie-oligarch Alisher Usmanov.

Zijn geschatte waarde daalde met £ 3 miljard tot £ 10 miljard, van de zesde naar de elfde plaats.