Starbucks trekt na 15 jaar naam uit Rusland

Starbucks trekt naam uit Rusland na 15 jaarGepubliceerd3 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, Reuters

Starbucks Corp trekt zijn merk na 15 jaar terug uit Rusland, het laatste westerse bedrijf dat het land verliet na de oorlog in Oekraïne.

De koffieketen zei dat het zijn activiteiten in Rusland zou beëindigen, nadat het de activiteiten daar in maart had opgeschort.

Starbucks kwam in 2007 in Rusland en was uitgegroeid tot 130 coffeeshops, eigendom van en geëxploiteerd door een licentiehouder.

De verhuizing komt als de oorlog voortduurt, met geen duidelijk einde in zicht.

De Amerikaanse en westerse bondgenoten reageerden op de oorlog door Rusland te treffen met uitgebreide economische sancties om het economisch te isoleren en het af te sluiten van het wereldwijde financiële systeem. De regels maken het voor westerse bedrijven moeilijk om daar te opereren.

Starbucks had in maart de verzendingen naar Rusland stopgezet. Het zei dat het “nu de beslissing had genomen om te stoppen en niet langer een merkaanwezigheid op de markt heeft”.

Het gaf geen details over de financiële gevolgen van het besluit, maar zei dat het zes maanden lang bijna 2.000 medewerkers in Starbucks-winkels in het land zou blijven betalen en ondersteuning zou bieden aan partners “om over te stappen naar nieuwe kansen buiten Starbucks”.

De in Koeweit gevestigde Alshaya Group, die de Starbucks-winkels bezit en exploiteert, zei dat het besluit om te vertrekken een “Starbucks-aankondiging” was en verwees vragen door naar de koffieketen.

Vorige week kondigde McDonald’s aan dat het zijn bijna 850 restaurants in Rusland verkoopt aan een huidige licentiehouder, de Russische zakenman Alexander Govor, en de Franse autofabrikant Renault zei ook dat zijn bedrijf was genationaliseerd en zou worden gerund door Russische overheidsinstanties.