Shanghai lockdown: het harde leven van een dakloze bezorger

Shanghai lockdown: het harde leven van een dakloze bezorger9 uur geleden gepubliceerdDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeelding bijschrift, Bezorgers zijn essentieel geweest om ervoor te zorgen dat inwoners van Shanghai voedsel en andere benodigdheden krijgen

Weken in een strikte afsluiting, blijven de meeste van de 25 miljoen inwoners van Shanghai afhankelijk van bezorgers om hen voedsel en benodigdheden te brengen. Maar dit grotendeels onzichtbare personeelsbestand van 20.000 mensen kampt met een gebrek aan onderdak en veiligheid. Twee bezorgers vertellen de BBC hun verhaal.

Ik heb het zo druk gehad. Zoveel mensen hebben spullen nodig. Ik bezorg de hele dag, en als het bijna middernacht is, zoek ik een slaapplaats.

Ik verliet mijn appartement op 8 april en ben sindsdien niet meer terug geweest. De regering van Shanghai staat bezorgers toe om hun wooncomplexen te verlaten en binnen te gaan. Maar de compound staat erop om hun eigen beleid af te dwingen, en de meeste staan ​​niet toe dat ruiters naar hun eigen huis terugkeren. Er zijn hotels die open zijn, maar niet veel zijn voor ons open.

Er stond een tent voor mijn compound. Je weet wel, die blauwe die zijn opgezet voor Covid-testen. Toen ik het huis verliet, vroegen de beheerders van de compound me om hen te helpen met het kopen van voorraden en in ruil daarvoor boden ze me de blauwe tent aan om ’s nachts te slapen. Ik heb al mijn spullen daar achtergelaten.

Maar op een dag was de tent weg. Ik kon mijn spullen niet vinden. De managers zeiden dat het hun zaak niet was. Bewakers daar zeiden dat ze niet wisten waar mijn spullen heen gingen.

Dus moest ik op zoek naar een nieuwe slaapplaats. Slapen onder een brug is voor ons, bezorgers, heel natuurlijk – het kan de wind en regen buiten houden. Ik val meestal meteen in slaap nadat ik ben gaan liggen – ik voel me dan zo moe!

Op een dag vergat ik op de weersvoorspelling te letten. Het regende flink en alle ruimte onder de brug was ingenomen. Ik vond een geldautomaat om te slapen. Het was best een goede plek, er was niemand anders in de buurt. Mijn enige hoop was dat de politie niet zou komen opdagen en me eruit zou schoppen.

Maar na twee nachten daar, rond 2 uur ’s nachts, zagen politieagenten op patrouille me en joegen me weg. Ze zeiden dat ik naar een daklozenopvang moest. Maar ik heb het geprobeerd en het is niet open. Er was niemand, zelfs geen bewakers.

Afbeeldingsbron, geleverd aan de BBC Afbeelding bijschrift, Een bezorger met wie de BBC sprak, zocht zijn toevlucht in deze geldautomaat

In het begin overleefde ik op droge instant noedels. Later vond een groep bezorgers een restaurant dat stiekem open ging en nu gaan we daar afhaalrestaurants kopen. De politie negeert het meestal gewoon. We hebben toch een plek nodig om te eten? Sommige winkels hebben ook een buitenruimte met stopcontacten. We sluipen erheen om onze telefoons op te laden.

Er deed een verhaal de ronde dat een bezorger op straat stierf na een aanrijding. Natuurlijk ben ik bang dat mij dat ook zal overkomen. Maar ik ben heel voorzichtig geweest. Ik ga altijd heel langzaam. Als ik in een afgelegen gebied een ongeluk krijg, zou dat extreem gevaarlijk zijn. Het grootste probleem is als je scooter kapot gaat en er geen plek is om hem te repareren. Je kunt niet meer werken.

Veel mensen zagen nieuwsberichten dat bezorgers tot 10.000 yuan per dag ($ 1.500; £ 1.200) kunnen verdienen. Sindsdien hebben velen me gevraagd hoe je er een kunt worden. Mijn advies is meestal: “Word geen ruiter.”

In Shanghai is het loon dat we als rijders verdienen prima. Maar de meeste renners verdienen maar een paar honderd yuan per dag. En ik denk niet dat iedereen zulke ontberingen, zulke leef- en werkomstandigheden kan verdragen.

Maar weet je, als we dit niet zouden doen, zouden we ook geen inkomen hebben tijdens de lockdown. Dat is stressvol.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De straten van Shanghai waren grotendeels leeg tijdens de afsluiting, afgezien van bezorgers

Ik ben geboren in 1999 in de provincie Anhui. Toen ik afstudeerde van de middelbare school, kon ik niet naar een goede universiteit. Het collegegeld was te duur voor mijn gezin. Ik was nog zo jong en had geen idee wat ik kon doen. Mijn moeder stelde voor dat ik me bij mijn neef in Shanghai zou voegen. Ik zou in ieder geval geen slaapplaats en geen eten meer hebben.

Dus kwam ik naar Shanghai en werkte met mijn neef om computers te verkopen. Dat duurde ongeveer twee jaar. Tijdens Covid gingen de zaken achteruit, dus ging ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik had toen geen plek om te wonen. Ik vond een gedeelde huur met een andere rijder. Het leek alsof hij veel verdiende. Ik zei: “Broeder, zou je mij ook kunnen helpen om ruiter te worden?” Dus ongeveer een half jaar geleden werd ik er een.

Mensen vertelden me dat Shanghai een ontwikkelde stad is, beter dan mijn geboorteplaats. Nu vraagt ​​zelfs mijn familie me om naar huis te gaan. Ze hebben allemaal van de situatie hier gehoord. Het is onvoorstelbaar dat mensen tegenwoordig kunnen verhongeren in Shanghai.

Maar het is niet alsof ik honger heb of zo. Ik kom van het platteland, ik sliep als kind in een koeienstal. Het komt wel goed met me.

Vroeger verdiende ik gemiddeld 4,5 yuan per bestelling. Maar ik neem deze orders niet meer aan, niemand doet het, het is te laag. Tegenwoordig neem ik privé bestellingen aan van mijn klanten, via chatgroepen. Ik kan ongeveer 1.000 yuan per dag verdienen.

Ik zie grotere wooncomplexen die groepsaankopen doen, maar kleinere wooncomplexen met slechts een dozijn bewoners hebben niets. Het is zo moeilijk om mensen dingen te laten bezorgen, het is ook moeilijk om überhaupt benodigdheden te bestellen. Veel ouderen weten ook niet hoe ze groepsaankopen moeten doen.

Bestellingen met kleine hoeveelheden eten worden nu niet bezorgd. Fruitwinkels verkopen geen losse stukken fruit meer – je moet nu groot inkopen. Als iemand voor 20 yuan aan groenten wil, ben ik uiteindelijk een halve dag bezig om daar naar te zoeken en krijg ik niets, aangezien er alleen bulkgroentenpakketten beschikbaar zijn en elk meer dan 100 yuan kost.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Veel inwoners van Shanghai hebben groepsaankopen van voedsel in bulk gedaan, die ze vervolgens onder elkaar verdeelden

Nu hebben we geen eten en geen water, en slapen we op straat. Ik ken zeker 40 renners in dezelfde situatie als ik. Er zijn bezorgers die werken voor bedrijven die hotelkamers voor hen beschikbaar stellen. Maar er zijn mensen die online bestellingen aannemen van klanten, zoals wij, en de lokale overheid heeft niets gedaan om ons te helpen een verblijfplaats te vinden.

Mijn wooncomplex laat me niet meer binnen, ze zeggen dat ik het virus waarschijnlijk terug zal brengen. Ik kan niet naar huis, ook al test ik negatief op Covid. Ik ga elke dag naar ziekenhuizen om me te laten testen. Ik ben bang om Covid te krijgen – alle ruiters zijn er bang voor.

Dus ik zoek gewoon een plek om buiten te slapen. Mijn voeten stinken zo erg dat je ze van een afstand kunt ruiken! Ik zal uiteindelijk douchen, misschien nadat de lockdown is opgeheven.

Afbeeldingsbron, geleverd aan de BBC Afbeelding bijschrift, Een bezorger stuurde de BBC deze afbeelding van de plek waar hij die nacht sliep

Wat heeft het eigenlijk voor zin om thuis te rusten? De eerste week van de lockdown kreeg ik maar twee kolen. De tweede week kreeg ik alleen een doos medicijnen. Wie kan daar van overleven? Wat eet ik? Het is beter om buiten te zijn – ik kan tenminste nog wat eten vinden.

Eten bezorgen is beter dan werken in een fabriek. Ik heb in een paar in Shenzhen gewerkt, verdien slechts 200 yuan per dag en werk 12 uur per dag. Bezorgers hebben een beter inkomen en meer vrijheid. Hoeveel je verdient, hangt af van hoeveel moeite je ervoor doet.

Mijn familie heeft me gevraagd om terug te komen. Maar hoe kom ik er nu uit? Mensen werden zelfs de stad in gejaagd nadat ze naar de snelweg waren gereden.

Ik wacht gewoon tot de lockdown wordt opgeheven. Ik ga dan weg. Ik weet niet hoe lang ik het nog kan volhouden.

Ik ben zo klaar met Shanghai. Als ik eenmaal weg ben, kom ik nooit meer terug.

Interviews bewerkt door Tessa Wong.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Mediabijschrift, Kijk: Het geluid van opgesloten bewoners in Shanghai die protesteren tegen strikte Covid-maatregelen