Sector moet de voorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs verbeteren of belasting betalen, zeggen parlementsleden

Sector moet de voorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs verbeteren of belasting betalen, zeggen parlementsledenGepubliceerd13 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De transportsector zou een deadline van twee jaar moeten krijgen om meer vrachtwagenchauffeurs aan te werven en de faciliteiten te verbeteren, anders zou een nieuwe belasting moeten worden geheven, zei een groep parlementsleden.

De Transportcommissie zei dat de sector “hun huis op orde moest krijgen”.

Het afgelopen jaar heeft een tekort aan vrachtwagenchauffeurs bijgedragen aan bevoorradingsproblemen, onder meer bij supermarkten en tankstations.

Maar de Road Haulage Association (RHA) zei dat veel van de benodigde veranderingen buiten de controle van de industrie vielen.

De brancheorganisatie zei in grote lijnen ingenomen te zijn met het rapport van de commissie, maar was bezorgd dat de sector niet in staat zou zijn om de noodzakelijke veranderingen door te voeren om de voorgestelde heffing in slechts twee jaar te omzeilen.

In haar rapport zei het Commons Transport Committee dat de industrie moet helpen bij het verbeteren van de overnachtingsfaciliteiten en moet betalen voor de training die nodig is om een ​​vrachtwagen te besturen, die momenteel wordt gedekt door chauffeurs.

Als het niet binnen twee jaar voldoende nieuwe chauffeurs en faciliteiten levert, moet de regering een nieuwe belasting invoeren voor de meest winstgevende delen van de sector, zoals grote supermarkten, oliemaatschappijen en online servicegiganten.

De voorgestelde Supply Chain Levy zou helpen bij het financieren van de benodigde verbeteringen, zei de commissie.

Waarom is er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs? Hoe is het om tot de 1% vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs te behoren?

“Als de industrie geen verandering teweegbrengt, moet de overheid dat doen en hen de rekening sturen via verhoogde belastingen naar degenen die produceren en verkopen en de meeste winst maken”, zegt Conservative Huw Merriman, de voorzitter van de commissie.

Het rapport riep ook op tot minimumnormen voor faciliteiten, waaronder beveiliging, schone douches, toiletten, opties voor gezonde voeding en diensten voor vrouwelijke chauffeurs.

De commissie zei dat een gebrek aan hoogwaardige faciliteiten voor chauffeurs om ’s nachts uit te rusten “een belangrijke reden” was voor mensen die de industrie verlieten.

Het rapport bevatte getuigenissen van chauffeurs die klaagden over slechte wasfaciliteiten, waaronder vuile en vernielde douches.

Een chauffeur zei dat er ook slechte beveiliging was op legale stopplaatsen en beweerde dat hij “£ 37 per nacht zou betalen om in mijn taxi te slapen en mijn banden te laten snijden” als hij niet in een tussenstop zou blijven.

‘Onredelijk’

Richard Smith, algemeen directeur van de RHA, zei dat hij “maatregelen toejuicht die de ervaringen van vrachtwagenchauffeurs op de nationale wegen en de manier waarop ze worden behandeld zullen verbeteren”.

De vereniging zei echter dat met bedrijven die onder enorme financiële druk staan, het “onredelijk” was voor de sector om alleen de opleiding van chauffeurs te financieren.

Een woordvoerster van het ministerie van Transport zei dat de regering tot dusver 33 maatregelen heeft genomen om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs aan te pakken, waaronder het beschikbaar stellen van 11.000 opleidingsplaatsen via de Skills Bootcamps, het verhogen van het aantal vrachtwagenchauffeurstests en het investeren in verbeteringen aan het parkeren van vrachtwagens. faciliteiten.

“Het aanpakken van beperkingen in de wereldwijde toeleveringsketen blijft een topprioriteit voor de overheid en we zullen de sector van het goederenvervoer over de weg blijven ondersteunen door middel van onze interventies”, zei ze.

Zelfs vóór de Covid was er al een tekort aan vrachtwagenchauffeurs in het VK, met slechte omstandigheden die bijdroegen aan uitdagingen bij het werven en behouden van werknemers.

Tijdens de pandemie verlieten veel Europese chauffeurs het land en bouwde zich een grote achterstand op bij het testen van vrachtwagenchauffeurs, terwijl ook de Brexit heeft bijgedragen aan tekorten.