Rusland stopt gasleveringen aan Finland

Rusland stopt gaslevering aan FinlandGepubliceerd3 uur geledenopmerkingenOpmerkingenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-Oekraïne Afbeeldingsbron, Reuters Afbeelding bijschrift, Finland importeert het grootste deel van zijn gas uit Rusland, maar zegt dat het de verstoring aankan

Rusland stopt met de levering van aardgas aan Finland, zegt het Finse staatsenergiebedrijf Gasum.

Finland weigert zijn bevoorrading in roebels te betalen. Maar het volgt ook op een aankondiging dat Finland het NAVO-lidmaatschap zal aanvragen.

Gasum zei dat de verhuizing “spijtig” was, maar zei dat er geen overlast voor klanten zou zijn.

Ondanks het conflict in Oekraïne blijft Rusland gas leveren aan veel Europese landen.

Nadat de westerse mogendheden Rusland sancties hadden opgelegd vanwege de oorlog, zei Rusland dat “onvriendelijke” landen voor gas moeten betalen met de Russische valuta, een stap die de EU beschouwt als chantage.

De afhankelijkheid van Russische energie is een factor die bijdraagt ​​aan de crisis in de kosten van levensonderhoud waarmee veel consumenten worden geconfronteerd.

Finland importeert het grootste deel van zijn gas uit Rusland, maar gas is goed voor minder dan een tiende van het energieverbruik van het land.

“Het is zeer betreurenswaardig dat de aardgasleveringen onder ons leveringscontract nu worden stopgezet”, zegt Gasum-topman Mika Wiljanen.

“We hebben ons echter zorgvuldig op deze situatie voorbereid en op voorwaarde dat er geen verstoringen zijn in het gastransportnet, kunnen we de komende maanden al onze klanten van gas voorzien”, voegde hij eraan toe.

Gevraagd naar de kwestie, zei een woordvoerder van het Kremlin dat “het duidelijk is dat niemand iets gratis gaat leveren”.

Op zondag heeft Rusland ook de elektriciteitslevering aan Finland stopgezet. Het had met vergelding gedreigd als Finland zou verzoeken om lid te worden van de NAVO.

In een aparte ontwikkeling zei het Russische staatsoliebedrijf Rosneft vrijdag dat de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hen had laten weten dat hij niet langer in hun bestuur zou dienen.

De heer Schröder heeft te maken gehad met toenemende publieke verontwaardiging over de lucratieve rol. Hij heeft geweigerd de Russische president Vladimir Poetin te bekritiseren over het conflict, die hij als een persoonlijke vriend beschouwt.

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgeving OP DE GROND: Anti-oorlogsprotest van één man in een klein Russisch stadje ANALYSE: De bewering van Rusland over laserwapens belachelijk gemaakt als propagandaMARIUPOL: ‘Ik heb me 60 dagen lang onder de grond verstopt bij staalfabrieken’LEES MEER: Volledige berichtgeving over de crisisBekijk reacties